10 πράγματα που μας έμαθε για τη ζωή ο Τζόι Τριμπιάνι
Βρείτε μας στο
Άντρας

10 πράγματα που μας έμαθε για τη ζωή ο Τζόι Τριμπιάνι

Γυναίκες, ανδρική φιλία, φαγητό, υποκριτική, ταξίδια στο χρόνο, σεξ, η ιερή οικογένεια, η Νέα Υόρκη: ο Τζόι είχε πάντα την απάντηση…

Κανείς δε λέει το αντίθετο: μπορεί να μπέρδευε τον Homo Erectus με τον Homo Sapiens (και να νόμιζε, λόγω “Homo”, ότι και οι δύο ήταν ομοφυλόφιλοι) ή να μην ήξερε ποιος είναι ο Αμαργάσαυρος και ποιος ο Παχυκεφαλόσαυρος- δεν ήταν ο Ρος.

Μπορεί να μην ήξερε να μετράει μέχρι το άπειρο και να δυσκολευόταν με τις μαθηματικές πράξεις που δεν είχαν τη μορφή «4+2=?»- δεν ήταν ο Τσάντλερ.

Μπορεί να μην ήταν άρρωστος με την καθαριότητα και ενίοτε να έριχνε οικειοθελώς μακαρόνια στο πάτωμα και να τα έτρωγε μετά από εκεί- δεν ήταν η Μόνικα.

jo

Μπορεί να μη ζούσε μικρός σε κουτί και η μητέρα του να μην είχε αυτοκτονήσει ή να μην έλεγε το “Smelly cat” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- δεν ήταν η Φοίβη.

Μπορεί από «τάσεις» να ήξερε μόνο αυτές προς εμετό (λόγω υπερβολικού φαγητού) και όχι της μόδας- δεν ήταν η Ρέιτσελ.

Όμως, ήταν ο Τζόι Τριμπιάνι και υπήρξε ο μεγαλύτερος δάσκαλος απ’ όλα τα «Φιλαράκια».

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Ιδού, λοιπόν, δέκα πράγματα που μάθαμε απ’ αυτόν  βλέποντας ξανά και ξανά την αγαπημένη μας σειρά:

10. Δε χρειάζεται να είσαι καλός στη δουλειά σου για να φτάσεις ψηλά

Τυπικά προσόντα, ξένες γλώσσες, υπολογιστές, προϋπηρεσία τουλάχιστον 8 ετών στα 21 σου και αηδίες: ο Τζόι μας απέδειξε εμπράκτως πως μπορεί να είσαι εφάμιλλος, υποκριτικά, του Τζώρτζογλου κι όμως να γίνεις αστέρας της τηλεόρασης…

9. Η οικογένεια είναι πάνω απ’ όλα

Καμιά φορά, δε μετράει το πόσο καλά «θωρακισμένη» την έχεις από εξωτερικούς κινδύνους. Ακόμα και αν αισθάνεσαι πως η οικογένειά σου είναι ασφαλής, ξανασκέψου το, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να τη χτυπήσει…

8. Τα ταξίδια στο χρόνο είναι εφικτά

Μην ακούς τους γύρω σου, ο κόσμος είναι κακεντρεχής και θα σου πει πράγματα που θα σε πληγώσουν. Έτσι, αν χρειαστεί να καταφύγεις στα εφηβικά σου χρόνια για να βρεις τη γαλήνη, μπορείς να το κάνεις ακόμα κι αν 30ρισες. Το μόνο που χρειάζεται είναι το κατάλληλο ντύσιμο και κάτι σαν «Σαπ, ντουντ»:

7. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή

Κ-α-μ-ί-α (εκτός, ίσως, από το να είσαι δημοσιογράφος. Όπως και να το κάνουμε, είναι λίγο ντροπιαστικό…): ορισμένες φορές μπορεί να πέσεις πολύ χαμηλά- να μετρήσεις με τα θελκτικά σου χείλια μέχρι το χίλια, ας πούμε-, όμως σημασία έχει οι αράχνες στο πορτοφόλι σου ν’ αποκτήσουν για παρέα μερικά χαρτονομίσματα.

6. Καμιά φορά η φιλία μάς έρχεται κουτί

Τι θα πει «δεν πρόκειται να του ξαναμιλήσω ποτέ» ή για ποιο λόγο να πετάς βελάκια σε παλιές του φωτογραφίες; Αν μαλώσεις με τον κολλητό σου για κάτι- έστω και βαρύ- που σου έκανε, υπάρχουν κι εναλλακτικοί τρόποι για να τον φέρεις στον ίσιο δρόμο.

Αρκεί, βέβαια, να πάρει στα σοβαρά τον εγκλεισμό του.

5. Αν έχεις δύο χιτώνες, κράτα και τους δύο για σένα

Ένας σοφός γέροντας (σε εισαγωγικά το «σοφός», το γέροντας δε χρειάζεται) έχει πάρει θέση εδώ και καιρό, όμως ο Τζόι υπήρξε ο πρώτος διδάξας- και ήταν, ο μπαγάσας, πιο ξεκάθαρος από ποτέ: ΚΑΤΩ. ΤΑ. ΧΕΡΙΑ. ΣΟΥ.

4. Δεν έχουμε έρθει στον κόσμο για να κρίνουμε

Οι θρησκόληπτοι θα πουν ότι το ’χει πει εδώ και αιώνες ο Κύριος (αυτός που λέμε «είναι Κύριος με κάπα κεφαλαίο» και το εννοούμε), όμως στη σύγχρονη εκδοχή του αναμάρτητου και του λίθου ο Τζόι κράτησε τις αποστάσεις του από τις πέτρες: ό,τι και να δεις, μην κρίνεις γιατί ενδέχεται να κριθείς.

Απλά, όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία… grab a spoon, που λένε και τ’ αμερικανάκια.

Κυριολεκτικά.

3. Ποιος Σαίξπηρ και βλακείες; Αυτό είναι ΤΟ ερώτημα

Εντάξει, Άμλετ, το καταλάβαμε- βασανίζεσαι από φιλοσοφικά ερωτήματα του στυλ «Να ζει κανείς ή να μη ζει;». Ξέρεις κάτι, αυτοκτόνα (απάντηση: «να μη ζει»). Άλλο είναι το αιώνιο δίλημμα και μόνο ο Τζόι μπορεί να το απαντήσει επιτυχώς.

Γυναίκες μέσα σε ψωμί…

2. Θα είμαι πάντα εκεί για σένα

Ναι, ναι- οι άντρες δεν κάνουν τέτοια, δεν κλαίνε (μάλλον δεν τους έχετε πετύχει όταν χάνει η ομάδα τους 4-0) και τα συναφή. Μερικές φορές, όμως, το μόνο που χρειάζεται ένας άντρας είναι μια ζεστή αγκαλιά από τον κολλητό του.

Ίσως κι έναν ψίθυρο στ’ αυτί: “I’ll be there for you”.

1. Αυτό που θέλουν οι γυναίκες

Πιάνει κάθε φορά: ενόσω εσύ βασανίζεις το κεφάλι σου για να βρεις την καλύτερη δυνατή ατάκα προκειμένου να τη ρίξεις (και κινείσαι κάπου εκεί ανάμεσα στον ζαχαροπλάστη πατέρα, τ’ αγγελικά πλάσματα που έπεσαν από τον ουρανό και την ωμή λεκτική αλήθεια που έχει τη μορφή «βυζάρες»), ο Τζόι το είχε βρει προ πολλού το νόημα.

Δε χρειαζόταν πολλά, ξέρεις.

Ένα λάγνο βλέμμα και τρεις λέξεις αρκούσαν.