Γιατί ο Λάζαρος είναι ο πιο παρεξηγημένος Έλληνας ποδοσφαιριστής
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Γιατί ο Λάζαρος είναι ο πιο παρεξηγημένος Έλληνας ποδοσφαιριστής

Τι κι αν αδικήθηκε σε όλη του την καριέρα; Στα 30 του χρόνια, ο Λάζαρος βρίσκεται στην΄καλύτερή του φάση και οδεύει στο να γίνει ο ηγέτης που πάντα έμοιαζε προορισμένος να γίνει...

Θυμάστε εκείνον τον οπαδό που είχε πει πως «ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είναι ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής»; Μάλλον όχι, ε; Ούτε εμείς. Εδώ που τα λέμε, μάλλον ποτέ κανείς δεν είπε τόσο καλά λόγια για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Ναι, μιλάμε γι’ αυτόν τον τύπο που ήταν μια ομάδα μόνος του στο ΑΕΚ – Ολυμπιακός.

Και εδώ που τα λέμε, μάλλον ούτε τώρα θα ακουστεί κάτι τέτοιο για τον Λάζαρο. Κι ας έχει καθορίσει ένα ντέρμπι μόνος του. Και ας έκανε όργια από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό χθες, παραδίδοντας μαθήματα για το τι σημαίνει φυσική κατάσταση επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Και ας προσθέτει διαρκώς καινούρια χρήσιμα στοιχεία στο παιχνίδι του.

Ο Λάζαρος είναι από αυτούς τους ποδοσφαιριστές που ποτέ δεν θεωρήθηκαν κακοί, αλλά ποτέ δεν επενδύθηκε πάνω τους κάτι παραπάνω από μια θέση σε μια ομάδα. Ναι, ο Λάζαρος έμεινε στάσιμος στην καριέρα του και αυτό δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Αλλά ένας ποδοσφαιριστής μεγαλώνει σαν μέγεθος μέσα από τις ομάδες του. Και ο Λάζαρος, αντικειμενικά υπήρξε πολύ αδικημένος από αυτές.

Σε ένα περιβάλλον όπως αυτό του ελληνικού ποδοσφαίρου όπου κάθε τρεις και λίγο ανακαλύπτουμε το νέο μεγάλο ταλέντο της επόμενης δεκαετίας και- πριν αποδειχθεί πως έχουμε πέσει έξω- τον αποθεώνουμε μέσω τρελών υπερβολών, ο Χριστοδουλόπουλος ήταν πάντα αντικείμενο εξαιρετικά αυστηρής κριτικής.

Τι κι αν αν τα χρόνια που έπαιζε στον ΠΑΟΚ ήταν ο πιο τεχνήτης και ποιοτικός Έλληνας παίκτης της ομάδας της Τούμπας; Ποτέ δεν έγινε το αντίστοιχο του Σαλπιγγίδη (της πρώτης του θητείας στον «Δικέφαλο») για τον κόσμο. Αλλά και στον Παναθηναϊκό, ποτέ δεν γνώρισε την απόλυτη πίστη και ποτέ δεν είχε την απόλυτη στήριξη από κανένα προπονητή.

Και όμως, ο Χριστοδουλόπουλος αθόρυβα και χωρίς μεγαλοστομίες ήταν πάντα σταθερός και μονίμως μια από τις καλύτερες λύσεις που είχαν οι «πράσινοι». Το στυλ του και η αγωνιστική του συμπεριφορά «μύριζαν» ηγετική φυσιογνωμία. Ο ουδέτερος παρατηρητής θα μπορούσε να δει στο πρόσωπό του έναν μελλοντικό ηγέτη.

Όμως οι ομάδες του δεν τον προόριζαν για κάτι τέτοιο.

Ίσως φταίει το γεγονός ότι ο Χριστοδουλόπουλος όσο καλός και αν είναι σαν ποδοσφαιριστής, άλλο τόσο κακός είναι στις δημόσιες σχέσεις. Ποτέ δεν πούλησε οπαδιλίκι και ως εκ τούτου ποτέ δεν δημιουργήθηκε γύρω του ένα προστατευτικό τείχος.

Ίσα-ίσα,  συνέβη το ανάποδο: στον ΠΑΟΚ, ας πούμε, τιμωρήθηκε με έξι μήνες διακοπής συμβολαίου επειδή πήγε να δοκιμαστεί στη Λίβερπουλ του Μπενίτεθ ενώ είχε ακόμα συμβόλαιο. Ήταν λάθος του, δεν το συζητάμε, αλλά η αντιμετώπιση δεν θα ήταν τόσο σκληρή αν ο Λάζαρος ήταν το «παιδί της κερκίδας».

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Πάνω-κάτω την ίδια αντιμετώπιση είχε και στον Παναθηναϊκό αλλά και στην Εθνική Ελλάδος. Ειδικά στην Εθνική, εκεί που παίζουν παίκτες που πολλές φορές δεν έχουν ομάδα, ο Χριστοδουλόπουλος πρέπει πάντα να φτύνει αίμα για να καλείται.

Ακόμα και τώρα που διανύει την καλύτερη φάση της καριέρας του και είναι και βασικός στην ΑΕΚ, την θέση στην Εθνική δεν την έχει εξασφαλισμένη.

Φυσικά, όλα αυτά που ισχύουν για τον Χριστοδουλόπουλο δεν είναι πρωτόγνωρα: ο κόσμος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Δεν αναιρούν, όμως, ότι ο Λάζαρος είναι μάλλον ο πιο παρεξηγημένος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Ακόμα και όταν πήγε στην ΑΕΚ έπειτα από τρία χρόνια περιπλάνησης στο ιταλικό πρωτάθλημα, η μεταγραφή του πέρασε στα ψιλά.

Στην ΑΕΚ ο Χριστοδουλόπουλος είχε την τύχη για πρώτη φορά στην καριέρα του να συναντήσει έναν προπονητή που είδε σε αυτόν πως μπορεί να επενδύσει πάνω του. Ο Χιμένεθ δούλεψε με τον Λάζαρο σε ζητήματα αντοχής και φυσικής κατάστασης. Του εμπιστεύτηκε έναν σταθερό ρόλο που δεν τον έχανε ποτέ, ακόμα και αν για λόγους τακτικής έμενε στον πάγκο.

Η φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει με ένα Χριστοδουλόπουλο από άλλο ποδοσφαιρικό πλανήτη. Το δεξί του πόδι αρχίζει και γίνεται φόβος και τρόμος για τις ομάδες που βλέπουν την μπάλα να στήνεται σε ευνοϊκή θέση για απευθείας εκτέλεση φάουλ. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως το καλοκαίρι δούλεψε πολύ με τον μετρ του είδους, τον Βασίλη Τσιάρτα.

Για παίκτη 30 χρονών, η κουλτούρα του Λάζαρου να δουλεύει για να βελτιώνεται είναι πρωτόγνωρη.

Στην ΑΕΚ, εκεί όπου ο Χιμένεθ τον έχει χρίσει πρωτοπαλίκαρό του, ο Λάζαρος μοιάζει να βρίσκει την ποδοσφαιρική του Ιθάκη. Έχοντας ένα ακόμα χρόνο συμβόλαιο και με τις συζητήσεις για επέκταση να έχουν ξεκινήσει, ο ίδιος δηλώνει πως «αν η ΑΕΚ θέλει θα συμφωνήσουμε σε δέκα δευτερόλεπτα».

Αν ανανεώσε,ι το πιθανότερο είναι πως θα κλείσει την καριέρα του στην Ένωση. Ποιος ξέρει; Ίσως ο πιο παρεξηγημένος Έλληνας ποδοσφαιριστής να βρήκε επιτέλους την ομάδα που θα συνδέσει το όνομά του μαζί της, θα καθιερωθεί στην Εθνική μέσω αυτής και τελικά, θα μετουσιωθεί στον ποδοσφαιρικό ηγέτη που πάντα έμοιαζε προορισμένος να γίνει.