Ghost Fishing: Το κυνήγι «θαλάσσιων φαντασμάτων» ήρθε και στην Ελλάδα
Βρείτε μας στο
Ελλάδα

Ghost Fishing: Το κυνήγι «θαλάσσιων φαντασμάτων» ήρθε και στην Ελλάδα

Μια ομάδα δέκα ανθρώπων το καλοκαίρι δεν έκανε τίποτα άλλο από το να γυρίζει την Ελλάδα και να «καθαρίζει» τους βυθούς της...

Το Ghost Fishing είναι μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα καθε καλοκαίρι στις θάλασσες της Ευρώπης. Το όνομά του προσομοιάζει σε μια μεταφυσική κατάσταση, αλλά πρόκειται για κάτι λιγότερο μυστηριώδες και περισσότερο… γήινο.

Οι άνθρωποι δεν νιώθουν ως κομμάτι της φύσης την θάλασσα. Ξέρουν ότι δεν πρέπει να μολύνεται και οι πολιτικά ορθοί κανόνες επιτάσουν τον σεβασμό απέναντί της. Αλλά, σε γενικές γραμμές, ο σεβασμός τους φτάνει μέχρι το σημείο της θάλασσας που μπορούν να κολυμπήσουν.

Το Ghost Fishing έρχεται να υπενθυμίσει πως η θάλασσα είναι κατά βάση ο απέραντος βυθός της. Και εκεί υπάρχουν άπειρα ανθρώπινα πράγματα: από πλαστικές σακούλες και καλαμάκια για τον καφέ μέχρι ρόδες από αμάξια.

Ghost Fishing: Το κυνήγι «θαλάσσιων φαντασμάτων» ήρθε και στην Ελλάδα

Ολ’ αυτά κάνουν εξαιρετικά δύσκολη ζωή των ψαριών και θαλάσσιων χελωνών που έχουν το βυθό για σπίτι τους.

Άλλωστε τα πολλά αντικείμενα εγκλωβίζουν δίχτυα κάτω από την επιφάνεια τους και διάφορα θαλάσσια πλάσματα φυλακίζονται σε αυτά. Όμως παραμονεύουν και άλλου τύπου κίνδυνοι. Το βίντεο με την θαλάσσια χελώνα που πριν δυο καλοκαίρια συγκλόνισε όλο τον κόσμο είναι χαρακτηριστικό:

Στις αρχές Ιουλίου, στα βορειοδυτικά της Εύβοιας έγινε η πρώτη καταδυτική επιχείρηση του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών (MEDASSET), στο πλαίσιο της υλοποίησης στην Ελλάδα της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Healthy Seas: Νήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα».

Με άλλα λόγια, το πρόγραμμα του ghost fishing ήρθε και στην Ελλάδα για να απελευθερώσει τον βυθού από θανάσιμες παγίδες που δημιουργούνται διαρκώς στα νερά της χώρας μας.

Ghost Fishing: Το κυνήγι «θαλάσσιων φαντασμάτων» ήρθε και στην Ελλάδα

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Το πρόγραμμα λειτούργησε όλο το καλοκαίρι στα ελληνικά νερά και ανά τόπους μεγάλοι σύμμαχοι της προσπάθειας ήταν οι ψαράδες, οι αλιευτικοί σύλλογοι, οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, καταδυτικά κέντρα ή ιδιώτες δύτες: ένα μεγάλο δίκτυο «καθαρισμού» του ελληνικού βυθού στήθηκε και λειτούργησε από τη μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη.

Η βασική καταδυτική ομάδα, ωστόσο, απαριθμεί δέκα μέλη. Όλοι τους είναι τεχνικοί δύτες και πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ ανάμεσά τους υπάρχει και φωτογράφος για την καταγραφή οπτικού υλικού, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην πρωτοβουλία.

«Μπορείς να βρεις τα πάντα. Από μπουκάλια και λάστιχα αυτοκινήτων μέχρι ολόκληρα αυτοκίνητα, κρεβάτια και είδη υγιεινής», τονίζουν οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια.

Ghost Fishing: Το κυνήγι «θαλάσσιων φαντασμάτων» ήρθε και στην Ελλάδα

Η εν λόγω πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες με τη συνεργασία περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, βιώσιμων επιχειρήσεων, αλιευτικών συλλόγων και εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.

Στόχος είναι συνολικός καθαρισμός των θαλασσών από… κάθε είδος αντικείμενο-φάντασμα που ευθύνεται για την θανάτωση χιλιάδων θαλάσσιων ζώων.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, στην Ελλάδα θα γίνει θεσμός…