Ελένη Λαζάρου: «Μου έλεγαν πως πρώτα θα καταρρεύσει το κράτος και μετά το Mega»
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Ελένη Λαζάρου: «Μου έλεγαν πως πρώτα θα καταρρεύσει το κράτος και μετά το Mega»

Η επί 11 χρόνια δημοσιογράφος στο Μεγάλο Κανάλι, Ελένη Λαζάρου, ανοίγει τα χαρτιά της στο Menshouse και μιλά για όσα συνέβαιναν πίσω από «κλειστές πόρτες» πριν το οριστικό τέλος.

Λίγες ημέρες μετά τη μάχη των αδειών και την «αυλαία» του Mega, η Ελένη Λαζάρου, η δημοσιογράφος του Alpha που πέρασε 11 ολόκληρα χρόνια στο Μεγάλο Κανάλι μιλάει στο Menshouse για όλα.

Ήταν τελικά το Μega φιλομνημονιακό κανάλι; Το κλείσιμό του οφείλεται σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης; Τι πιθανότητες έχουν οι εργαζόμενοι να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους και ποιο το κλίμα που επικρατεί στον ALPHA, μετά την αποτυχία του Δημήτρη Κοντομηνά να εξασφαλίσει μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες;

Έχεις συνειδητοποιήσει πως το δελτίο της Τετάρτης με τη Μαρία Σαράφογλου ήταν το τελευταίο του Mega;

«Δεν το’ χω συνειδητοποιήσει αλλά δυστυχώς φαίνεται πως έτσι είναι. Τουλάχιστον όπως γνωρίσαμε το MEGA, αυτό το δελτίο ήταν μάλλον το τελευταίο. Τι θα γίνει στη συνέχεια δεν μπορώ να το γνωρίζω και δεν θα ήθελα να μπω σε προβλέψεις. «Πας μετά Χριστόν προφήτης γάιδαρος εστί», που λένε. Αλλά μου φαίνεται απίθανο ένα τόσο μεγάλο κανάλι που τόσα χρόνια θεωρείτο μαγαζί γωνία και έχει τόσο δυνατό brand name θα εξαφανιστεί από την αγορά. Πιστεύω θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά με άλλη εταιρία και δεν ξέρω με πόσα από τα πρόσωπά που ήταν μέχρι πρόσφατα στον σταθμό»…

Περίμενες ένα τέτοιο τέλος όταν άρχισαν οι δυσκολίες στο κανάλι;

«Με τίποτα. Νομίζω δεν το πίστευε κανείς από τους εργαζομένους και ο λόγος είναι ότι η εταιρία σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της, λειτουργούσε υποδειγματικά, πλήρωνε πάντα πριν την ώρα της  και ήταν εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις της. Στο Mega υπάρχουν άτομα που δουλεύουν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του καναλιού! Χαρακτηριστικά θα σου πω ότι όταν πριν από 11 χρόνια είχα πάει να πιάσω δουλειά, ένας συνάδελφος που με είχε συστήσει μου είπε: « Ελένη εδώ που ήρθες είναι σαν να είσαι στο δημόσιο. Είναι εταιρία – κολοσσός. Πρώτα θα καταρρεύσει το κράτος και μετά το Mega». Τόσο ισχυρό πίστευαν όλοι πως είναι. 

eleni-lazarou-1-500

Ελένη Λαζάρου: «Μου έλεγαν πως πρώτα θα καταρρεύσει το κράτος και μετά το Mega»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Εγώ κατά την διάρκεια της τελευταίας κρίσης ήμουν από τους πιο αισιόδοξους. Πίστευα ότι όπως γίνεται σε όλη την αγορά -γιατί ξέρουμε τι γίνεται σε άλλες επιχειρήσεις- θα μας βάλουν μέσα για 2 – 3 μήνες. Ήθελα να ελπίζω πως κάτι θα γίνει και στο τέλος θα υπήρχε αίσιο τέλος. Δεν εξαρτιόταν αυτό από τους εργαζόμενους που έδειξαν καλή θέληση με το παραπάνω. Εξαρτιόταν από τους μετόχους. Δυστυχώς αίσιο τέλος δεν υπήρξε».

Οι δυσκολίες στο Mega έφεραν τους εργαζομένους πιο κοντά ή σας δίχασαν;

«Νομίζω πως ήρθαμε κοντά. Πολύ κοντά. Οι δυσκολίες φέρνουν κατά κανόνα κοντά τους ανθρώπους. Εκεί φαίνεται η πραγματική εικόνα του καθενός μας. Οι οικονομικές και κυρίως οι ανθρώπινες δυνάμεις που έχει. Το εργαζόμενο δυναμικό του MEGA αποτελείται από αξιόλογους ανθρώπους κι αυτό η κρίση το ανέδειξε. Όταν όλα πήγαιναν καλά ο καθένας ασχολούνταν με την δουλειά του και λόγω των έντονων ρυθμών συχνά δεν προλαβαίναμε να δούμε πως είναι ο συνάδελφός μας ακόμη κι αυτός που καθόταν στο διπλανό γραφείο. Το τελευταίο διάστημα αυτό άλλαξε.

eleni-lazarou-2-500

Μιλήσαμε περισσότερο, γνωριστήκαμε ξανά, νοιαστήκαμε ο ένας για τον άλλον. Θα σου πω κάτι που με συγκλόνισε: Ενώ ήμασταν για αρκετούς μήνες απλήρωτοι, κάποιες συνάδελφοι –με κάποιες από τις οποίες δεν κάναμε και ποτέ ιδιαίτερη παρέα- με πλησίασαν διακριτικά και με ρωτούσαν αν τα βγάζω πέρα, αν έχω χρήματα για το γάλα του μωρού κι αν χρειαστώ οτιδήποτε να μην ντραπώ να τους ζητήσω. Και πρόκειται για γυναίκες που ήταν απλήρωτες και ζουν από τον μισθό τους.

Μπορεί να υπήρξαν κάποιες διαφωνίες κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων, ωστόσο οι ώρες ήταν κρίσιμες και έπρεπε να ληφθούν ακόμη πιο κρίσιμες αποφάσεις. Οπότε πιστεύω ότι οι όποιες διαφωνίες ήταν εύλογες. Στη γενική εικόνα όμως, οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους ήρθαν πιο κοντά αφού τους ένωνε ο κοινός αγώνας για τη σωτηρία του σταθμού και την καταβολή των δεδουλευμένων».

Θεωρείς ότι υπήρχε σχέδιο της κυβέρνησης να κλείσει το Mega ή η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους μετόχους;

«Δεν μπορώ να πω αν υπήρχε ή όχι σχέδιο της κυβέρνησης, αυτό το γνωρίζουν τα στελέχη της. Είναι σίγουρο όμως ότι  το Mega δεν υπήρξε ποτέ αγαπητό στον ΣΥΡΙΖΑ.  Σε κάθε περίπτωση  η παραδοχή ενός εκ των μετόχων στην εξεταστική επιτροπή ότι για την κατάσταση στο Mega ευθύνονται οι μέτοχοι του, αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης…

 Προσωπικά μου είναι αδιάφορο το αν υπήρχε σχέδιο από αυτή την κυβέρνηση. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κλείσει το MEGA αν οι μέτοχοι ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να μη δεσμευτούν οι λογαριασμοί στις τράπεζες. Δεν ξέρω τις οικονομικές τους δυνατότητες και τι δυσκολίες έχουν. Ξέρω ότι είχαν αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις στις οποίες δεν ανταποκρίθηκαν.

eleni-lazarou-3-500

Δεν ρώτησαν τους εργαζόμενους όταν τις αναλάμβαναν κι ούτε είναι οι εργαζόμενοι υπεύθυνοι που δεν μπόρεσαν αν τις εκπληρώσουν. Εμένα με ενδιαφέρουν οι συνάδελφοι μου που θα μείνουν στο δρόμο και που έχουν να πληρωθούν πέντε μήνες. Και ξέρω πολύ καλά ότι αυτοί έδωσαν την ψυχή τους για να πηγαίνει το Mega καλά. Τελεία και παύλα».

Μίλησε μας για το πολυσυζητημένο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Συμμερίζεσαι την άποψη ότι ήταν υπέρ το δέον φιλομνημονιακό;

«Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το Mega σε ολόκληρη την ιστορία του έχει υπάρξει ένα πραγματικά πολύ μεγάλο κανάλι. Από αυτό πέρασαν πολύ σημαντικοί δημοσιογράφοι και στα ρεπορτάζ του έβαλαν την υπογραφή τους πολύ άξιοι ρεπόρτερ. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια μία μερίδα κόσμου αδίκησε σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους του σταθμού που στην πλειοψηφία τους υπήρξαν άριστοι επαγγελματίες και υπηρετούσαν με υπευθυνότητα την ενημέρωση. 

 Βέβαια, αυτό δεν έχει σημασία τώρα. Το Mega δεν έφτασε στη σημερινή κατάσταση επειδή είχε μνημονιακό ή αντιμνημονιακό δελτίο. Η πολιτική γραμμή στα Μέσα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή αν δεν πουλάει. Αν υπήρχαν τα χρήματα για να συνεχίσει το Mega θα βρισκόταν η λύση στο όποιο πολιτικό ζήτημα».

Την περίοδο του δημοψηφίσματος, το Mega κράτησε ίσες αποστάσεις ή είχε πάρει… ξεκάθαρη θέση;

«Όσοι παρακολούθησαν το πρόγραμμα του καναλιού εκείνες τις μέρες θα χουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.  Πάντως επαναλαμβάνω δεν είναι αυτός ο λόγος που έφτασε εδώ που είναι σήμερα. Άλλωστε και η κυβέρνηση μετά “ΝΑΙ” είπε».

eleni-lazarou-5-500

Περιέγραψε μας δυο περιστατικά -ένα ευχάριστο και ένα δυσάρεστο- στο Μεγάλο Κανάλι που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.

«Ευχάριστα πολλά. Θυμάμαι την χαρά και ικανοποίηση που ένιωθα όταν μετά από κάποιο ρεπορτάζ για κάποιον άνθρωπο που ήταν  σε δύσκολη θέση  βρισκόταν λύση. Όπως μία μητέρα ενός μωρού η οποία ήταν άνεργη και αβοήθητη και είχε φτάσει στο σημείο να μείνει χωρίς ρεύμα και να την διώχνουν από το σπίτι στο οποίο έμενε επειδή δεν είχε να πληρώσει.

Μετά από ρεπορτάζ που κάναμε ευαισθητοποιήθηκαν πολλοί πολίτες, της γέμισαν το σπίτι με τρόφιμα, μάζεψε χρήματα να πάει σε άλλο σπίτι όπου είχε ρεύμα ενώ βρήκε και δουλειά. Ή μία ένα άλλο ρεπορτάζ που είχα κάνει στο Πέραμα μέσα στην βαρυχειμωνιά με ένα ζευγάρι συνταξιούχων οι οποίοι τουρτούριζαν από το κρύο γύρω από την σβηστή ξυλόσομπα. Μετά την προβολή του θέματος τους πήγαν τόσα καυσόξυλα που δεν είχαν που να τα βάλουν….

Δυσάρεστα περιστατικά σίγουρα θα υπήρξαν αλλά πραγματικά τα’ χω ξεχάσει».

Έχεις ελπίδα πως θα πληρωθείτε τα δεδουλευμένα σας;

«Ελπίζω να υπάρξει πρόνοια από την κυβέρνηση και η στοιχειώδης ανθρωπιά από τις τράπεζες ώστε να αποδεσμευτούν από τις τράπεζες τόσα χρήματα όσα χρειάζονται για να πληρωθούμε. Αν αυτό δεν γίνει, ελπίζω οι μέτοχοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μας πληρώσουν από δικούς τους λογαριασμούς όπως το έκαναν για κάποια οφειλόμενα. Οι εργαζόμενοι έχουμε διαβάσει κατ’ επανάληψη δημοσιεύματα που γράφουν ότι «η οικογένεια Βαρδινογιάννη διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους πως ότι και να γίνει θα  πάρουν τα δεδουλευμένα τους». Αυτό περιμένουν οι περισσότεροι.  Οπότε πιστεύω πως τουλάχιστον οι μισθοί θα δοθούν. Για τις αποζημιώσεις δυστυχώς δεν έχω τις ίδιες ελπίδες…».

eleni-lazarou-4-500

Τελικά τι ήταν το Mega για σένα;

«Μια ολόκληρη ζωή. Στο Mega έκανα την μεγάλη αρχή της ζωής μου ως δημοσιογράφος πανελλαδικής εμβέλειας όταν ο τότε διευθυντής Χρήστος Παναγιωτόπουλος μου έδωσε την ευκαιρία. Πώς περιγράφεται μια ολόκληρη ζωή; Δεν περιγράφεται. Θα πω όμως μια κουβέντα. Το Mega ήταν το MEGALO και καθοριστικό άλμα στη δική μου ζωή. Ένα σημάδι ανεξίτηλο που με έχει σφραγίσει και θα το κουβαλάω μαζί μου για πάντα.

Ένα μεγάλο σχολείο. Μία αξέχαστη εμπειρία. Για έντεκα ολόκληρα χρόνια ήμουν περισσότερες ώρες εκεί από ότι στο σπίτι μου. Και παρόλο που έφυγα νιώθω ακόμη μέλος αυτής της οικογένειας καθώς οι καλύτεροί μου φίλοι είναι συνάδελφοι».

Στον ALPHA επικρατεί το ίδιο κλίμα ανασφάλειας;

«Δεν θα το έλεγα. Είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση.  Ανησυχήσαμε στην αρχή που χάθηκε η άδεια στη δημοπρασία αλλά ο Δημήτρης Κοντομηνάς και η διοίκηση έχουν ανακοινώσει πως ο σταθμός θα συνεχίσει και πως έχουν το σχέδιο της επόμενης ημέρας. Αυτό ήταν αρκετό για να παραμερίσει κάθε ανησυχία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο πρόεδρος κάλεσε τα στελέχη και τους έκανε ενημέρωση λέγοντας πως «συνεχίζουμε και πάμε για πρωτιές», ο ίδιος μας μιλάει ακόμη και στην σύσκεψη των ειδήσεων και μας λέει πως όλα θα πάνε καλά ενώ και ο διευθυντής ειδήσεων, Βασίλης Παπαδρόσος, μας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις.

Έχοντας ζήσει και την τελευταία κρίση στο Μega σε αυτό το σημείο βρίσκω μεγάλη διαφορά. Εκεί δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση και κρεμόμασταν από το τι θα γράψει η μία και η άλλη ιστοσελίδα. Εδώ έχουμε επίσημη ενημέρωση, η εταιρία πληρώνει και δηλώνει ότι θέλει να κρατήσει  το μαγαζί το οποίο όπως είναι γνωστό τοις πάσι είναι η πιο υγιής επιχείρηση στον χώρο των ΜΜΕ χωρίς χρέη και άλλες υποχρεώσεις. Οπότε όλοι μαζί συνεχίζουμε με αισιοδοξία».

Μήπως πλέον το μέλλον των δημοσιογράφων είναι μακριά από την τηλεόραση;

«Η ενημέρωση έχει πολλές διαστάσεις και πολλούς τρόπους για να φτάσει στο ευρύ κοινό. Όχι, δεν πιστεύω πως η τηλεόραση τελείωσε. Όπως δεν πιστεύω πως τελείωσαν οι εφημερίδες ή τα περιοδικά. Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο όπως τα άλλα με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του κοινού. Είμαστε στην περίοδο που οι ταυτότητες στο χώρο του Τύπου- έντυπου και ηλεκτρονικού- ξαναορίζονται. Αναζητούνται ισορροπίες. Θα βρεθούν. Χώρος υπάρχει για όλους αρκεί ο καθένας να βρει την ταυτότητα που τον κάνει απαραίτητο. Ίσως και μοναδικό».