Σφαιρόπουλε (πάρτο και) φύγε!
Βρείτε μας στο
Επικαιρότητα

Σφαιρόπουλε (πάρτο και) φύγε!

Εκτός κι αν παρακαλούν, κατόπιν εορτής, για παραμονή τον τεχνικό που έχει βγάλει 7 διπλά σε 12 επισκέψεις στο ΟΑΚΑ...

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μπορεί να έχει ευθύνες σε αρκετές επιλογές ξένων παικτών στον Ολυμπιακό, από τον Τζόνσον-Όντομ, στον Ντι-Τζέι Στρόμπερι και τον Χόλις Τόμπσον φέτος. Μπορεί να έχει ευθύνες και στη διαχείριση κάποιων (Όλιβερ Λαφαγέτ, Κεμ Μπιρτς, Μπράιαν Ρόμπερτς;), ασφαλώς και στη χάραξη στρατηγικής σε επιθέσεις που στοίχισαν ήττες, όπως οι δύο στο Μπάμπεργκ, που μπορώ πρόχειρα να θυμηθώ.

Δεν έχει όμως ο Σφαιρόπουλος ευθύνη που πρόπερσι σακατεύτηκε ο Πάτρικ Γιανγκ και πέρσι έπαιξε στο Final Four και στους τελικούς της Α1 χωρίς τους Χάκετ και Λοτζέσκι. Δεν έχει ομοίως ευθύνη που διεκδίκησε δις το ευρωπαϊκό τρόπαιο απέναντι σε ομάδες που έπαιζαν στο γήπεδό τους, ούτε που φέτος οι ψηλοί του έβγαιναν ο ένας μετά τον άλλο νοκ-άουτ και είχε ξεμείνει από τεσσαροπεντάρια ακόμα και για τις προπονήσεις, πριν από τα καθοριστικά ματς με τη Ζαλγκίρις.

Καλή, χρυσή η ομάδα του Σάρας, αλλά ποιος θα πόνταρε σοβαρά πάνω της απέναντι σε έναν πλήρη Ολυμπιακό με μειονέκτημα έδρας; Σίγουρα όχι όσοι δεν εξεπλαγήσαν από το φετινό 4/4 κόντρα σε Ρεάλ και Φενερμπαχτσέ.

Οι ερυθρόλευκοι πήραν την τρίτη θέση στην Ευρωλίγκα, παίζοντας διαρκώς με απουσίες. Και θα είχαν αξιοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα το πλεονέκτημα έδρας αν διέθεταν στοιχειώδη αγωνιστική ετοιμότητα την κρίσιμη ώρα.

Προφανώς έχει κάνει λάθη ο κόουτς Σφαιρόπουλος στα τέσσερα παρά κάτι χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ουδείς διεκδικεί το αλάθητο. Ούτε καν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που μπορεί να είχε 0/4 με τη Φενερμπαχτσέ στην Ευρώπη, αν ο περσινός τελικός δεν διεξαγόταν στην έδρα του.

Απ’ αυτό το σημείο όμως έως ότου να περνούν γενέες δεκατέσσερις οι οπαδοί του Ολυμπιακού τον τεχνικό της ομάδας για την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ και τον αποκλεισμό από τους Λιθουανούς, υπάρχει τεράστια διαφορά. Πολλοί εξ’ αυτών δε, έσκουζαν για την «εδώ και τώρα» εκδίωξη του από τον πάγκο, προκειμένου οι Πειραιώτες να πάνε στους φετινούς τελικούς με άλλο τεχνικό.

Μπορώ να φανταστώ κάποιους από αυτούς παρόντες κατά την αποθεωτική υποδοχή της αποστολής του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, μετά τη χθεσινή νίκη επί του Παναθηναϊκού.

Ο μηδενισμός είναι ίδιον της φυλής μας. Οι εκδηλώσεις και αντιδράσεις των δύο άκρων επίσης.

Ο Σφαιρόπουλος, ούτε Γκρεγκ Πόποβιτς έγινε μετά το 0-1 στους φετινούς τελικούς, ούτε άσχετος θα ήταν αν έχανε το ματς. Οι δυνατότητες του ΠΛΗΡΗ Ολυμπιακού υπό την ηγεσία του είναι εγνωσμένα πολύ μεγάλες. Καλύτερα απ’ όλους το γνωρίζει ο Δημήτρης Ιτούδης, που σε Μαδρίτη και Πόλη απέτυχε να τον λυγίσει με τη ζάκριβη ΤΣΣΚΑ.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Πέρα από την τεράστια συμβολή του στο αμυντικό πλάνο που ξεχαρβάλωσε τον Παναθηναϊκό, είναι δικής του πατρότητας το δόγμα «μην ασχολείστε καθόλου με τους διαιτητές», που το έριξε ως σύνθημα στα αποδυτήρια και λίγο προτού αρχίσει ο χθεσινός τελικός.

Δεν μπορεί παρά να λογίζεται υπεύθυνος για την άρτια πνευματική προετοιμασία μιας ομάδας, που βάσει των τελευταίων πεπραγμένων της έμοιαζε χαμένη από χέρι στο πράσινο κάστρο (και που πριν αναλάβει αυτός το τιμόνι είχε άθλια ποσοστά επιτυχίας εκεί).

Ένας από τους λόγους που συνέβαινε αυτό ήταν και η απώλεια συγκέντρωσης που προέκυπτε από την «γκρίνια» για τις διαιτητικές αποφάσεις. Σε αυτό το κομμάτι ο Σφαιρόπουλος θα πρέπει από τον ιστορικό του μέλλοντος να περιγράφεται ως «μετρ».

Είναι προφανές ότι προσπαθεί να αφαιρέσει προκαταβολικά από τους παίκτες του το άλλοθι της διαιτησίας για μια ενδεχόμενη ήττα, αλλά και να μην «χαλάσει» για κανένα λόγο το μυαλό τους κατά τη διάρκεια του ματς.

Όποιος ήταν στο «τσακ» να μανουριάσει, στις περισσότερες περιπτώσεις πήγαινε κατευθείαν στον πάγκο. Εν τέλει κατάφερε, με κόντρα διαιτησία, να νικήσει με +10. Με τον Σπανούλη να έχει 1/10 σουτ και τον Πρίντεζη δύο πόντους με δύο βολές.

Ο «Σφαιρό» ήταν άχρηστος πριν από λίγο καιρό. Αν πληροφορήσεις κάποιον από αυτούς που ζητούσαν την κεφαλί του επί πίνακι ότι επί των ημερών του ο Ολυμπιακός έχει πλέον 7 νίκες σε 12 επισκέψεις στο ΟΑΚΑ για πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα (!), μπορεί να υπερτονίσουν την ανάγκη παραμονής του και μετά τη φετινή σεζόν.

Δεν το συζητάμε καν, αν πάρει τελικά το φετινό πρωτάθλημα. Μέχρι και η ιαχή «Γιάννη για πάντα στο λιμάνι» είναι εξαιρετικά πιθανό να δονεί την πανηγυρική ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ…