Μπύρα = νερό: 9 + 2 μάρκες που πρέπει να δοκιμάσεις για να νιώσεις
Βρείτε μας στο

Μια φιλία δεν μπορεί να αντέξει στο χρόνο αν δεν έχει χτιστεί πάνω σε δάκρυα και μπύρα. Μπορεί να το είπε κάποιος σημαντικός, μπορεί και κάποιος ασήμαντος. Ποιος λέει όμως ότι τα λόγια ενός ασήμαντου δεν είναι σημαντικά; Εν προκειμένω θα σταθούμε στο πλάι όποιου το ξεστόμισε αυτό. Άπειρα δίκια. Η μπύρα είναι το ποτό που θα πίνεις χωρίς να σκέφτεσαι ότι θα σε πειράξεις στο στομάχι. Η καθαρότητα της και η διαύγεια που προσφέρει δεν συγκρίνονται με τίποτα. Αφήστε δε που δεν έχει εποχή. Δεν έχει καν συγκεκριμένο χώρο που να πρέπει να την πιεις. Είναι πάντα και παντού. Το καλοκαίρι στην παραλία. Τα χειμωνιάτικα βράδια σε κάποια μπυραρία.

Όσο είσαι μικρός και παίρνεις τις πρώτες αισθήσεις από την ζύμωση δεν σε νοιάζει ιδιαίτερα. Ό,τι μπύρα και να σου δώσουν τη θεωρείς τρομερή. Μεγαλώνοντας μαθαίνεις ότι υπάρχουν διακριτές διαφορές. Υπάρχουν είδη. Pale ale, stout, lager, beer. Καλές ήταν η Heineken και η Amstel όταν ήσουν 15 χρονών και το έπαιζες μεγάλος στις συμμαθήτριες. Τώρα που μπαίνεις σε πιο ώριμα μονοπάτια στρέψε τις γεύσεις σου σε κάποιες από τις παρακάτω μπύρες. Θα μπορούσα να τις πω

Hoegaarden

Κλασσική βέλγικη (Φλαμανδική) παραγωγή, με πρώτη παρουσία κάπου στον 16ο αιώνα. Μπανάνες, αχλάδια, λεμόνια, σταρένιο ψωμί, κόλιανδρος, γαρύφαλλο και αρωματοπίπερο συμβάλλουν με το στίγμα τους στην γεύση και την οσμή.

Μπύρα = νερό: 9 + 2 μάρκες που πρέπει να δοκιμάσεις για να νιώσεις

Staropramen

Λίστα για μπύρα χωρίς Τσεχία δεν γίνεται να υπάρξει. Φημισμένοι για τις ξανθές, χρυσαφένιες τους μπύρες κυρίως, οι Τσέχοι μόνο περήφανοι μπορούν να νιώθουν για την Staropramen. Μιλάμε εξάλλου για την δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία της χώρας. Η premium lager της είναι το αντικείμενο θαυμασμού μας εδώ. Ελαφριά γενικά (μόλις 5% αλκοόλ), αρκετά πικρή επίγευση, με έντονη την αίσθηση της βύνης.

Μπύρα = νερό: 9 + 2 μάρκες που πρέπει να δοκιμάσεις για να νιώσεις

Koenig Ludwig

Η ράτσα της είναι Weissbier. Η γεύση της αφθονεί σε φρουτώδεις ανακαλύψεις και πρόκειται για μια Βαυαρική βασίλισσα. Έχει βραβευθεί το 2008 ως η καλύτερη μπύρα της χώρας και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ φτάνει στο 5.5%.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Μπύρα = νερό: 9 + 2 μάρκες που πρέπει να δοκιμάσεις για να νιώσεις

Franziskaner

Ίσως πέσει μεγάλη κριτική για τούτη, αλλά αποτελεί μια σταθερή μου επιλογή. Σκληρή γεύση, πλούσια, τείνει προς το ξινό. Ελάχιστα όμως. Weissbier από την Βαυαρία η κυρία. Καταλαβαίνεις τη σίκαλη αρκετά, που υπερτερεί του λυκίσκου, της ζύμης και της βύνης.

Μπύρα = νερό: 9 + 2 μάρκες που πρέπει να δοκιμάσεις για να νιώσεις

Warsteiner

Γερμανικής καταγωγής, από τη Βόρεια Ρηνανία και τη Βεστφαλία. Παράγεται εκεί από το 1753, από την οικογένεια Κράμερ. Η Premium Verum τυγχάνει της αποδοχής σε πάνω από 60 χώρες κι ας έχει μόλις 4.8% αλκοόλ.

Μπύρα = νερό: 9 + 2 μάρκες που πρέπει να δοκιμάσεις για να νιώσεις

Brewdog

Από τις πολύ καλές εκπροσώπους των Punk IPA (India Pale Ale). Χρυσαφένιο χρώμα, οσμές τροπικών φρούτων, ελαφριά δόση καραμέλας. Λυκίσκος, νερό, κριθάρι και ζύμη οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα με 5.6 % αλκοόλ.

Μπύρα = νερό: 9 + 2 μάρκες που πρέπει να δοκιμάσεις για να νιώσεις

Doppelbock Weihenstephaner

Μια μελαχρινή εκπρόσωπος της Bock και της κατηγορίας Lager. Η Stephaner Korbinian έχει έντονη την γεύση της βύνης, είναι πλούσια κι αφρίζουσα στο στόμα, αλλά έχει και λιγότερο στεγνές εκδοχές.

Μπύρα = νερό: 9 + 2 μάρκες που πρέπει να δοκιμάσεις για να νιώσεις

Trappiste Chimay

Άλλη μια βελγική εκπροσώπηση. Παράγεται από τα μέσα του 19ου αιώνα στην ομώνυμη βελγική περιφέρεια και είναι μοναστηριακή. Εξ ου και το La Trappe. Ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε τα μοναστηριακά μείγματα βύνης σιταριού, ζύμης και λυκίσκου. Εδώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Chimay Blue, την μαύρη ale με τα έντονα αρώματα και το 9% σε ποσοστό αλκοόλ.

Μπύρα = νερό: 9 + 2 μάρκες που πρέπει να δοκιμάσεις για να νιώσεις

Bone-A-Fide

Από την ζυθοποιία Boneyard, η εν λόγω είναι από τις πολύ καλές αμερικάνικες. Είναι pale ale, παράγεται στο Όρεγκον, έχει 5.5% αλκοόλ, έχει χρυσαφένιο χρώμα και επίγευση υποταγμένη στον λυκίσκο.

Μπύρα = νερό: 9 + 2 μάρκες που πρέπει να δοκιμάσεις για να νιώσεις

Smoked Robust Porter

Στηρίζουμε ελληνικές παραγωγές και η συγκεκριμένη το αξίζει πέρα ως πέρα. Όχι γιατί είναι ελληνική, αλλά γιατί μπορεί να σταθεί. Την δοκίμασα πρώτη φορά φέτος τον Γενάρη στον Μπαμπά στο Κουκάκι. Καπνιστή μπύρα καβουρδισμένης και καραμελωμένης βύνης, σε συνδυασμό με βύνη καπνισμένη σε ξύλο οξιάς, πάει για εμφιάλωση αφιλτράριστη και απαστερίωτη. Το κακό είναι ότι σε μαγαζιά έχει τσιμπημένη τιμή, κοντά στα 6 ευρώ.

Μπύρα = νερό: 9 + 2 μάρκες που πρέπει να δοκιμάσεις για να νιώσεις

Voreia

Άλλη μια καλή ελληνική. Με καταγωγή από τα βόρεια, τις Σέρρες συγκεκριμένα. Μυρωδιές εσπεριδοειδών, λυκίσκος εξ Αμερικής, τρία είδη βύνης, επίγευση που κρατάει 5-6 δεύτερα. Το 7% σε περιεκτικότητα αλκοόλ μοιάζει υψηλό, όμως δεν το καταλαβαίνεις.

Μπύρα = νερό: 9 + 2 μάρκες που πρέπει να δοκιμάσεις για να νιώσεις

* Η λίστα φτιάχτηκε με το σκεπτικό να υπάρχει εκπρόσωπος από κάθε είδος. Επίσης, στόχος είναι κάθε μπύρα από τις παραπάνω να πωλείται στην Ελλάδα. Η Bone-A-Fide είναι ίσως πιο δυσεύρετη, αλλά όλες μπορείς να τις βρεις στις γνωστές μπυραρίες της Αθήνας. Barley Cargo, Pulp, Berlin, James Joyce κ.α.