Fit με 2 ώρες την εβδομάδα! Ο trainer της Les Mills Στέλιος Αγγελής σου δείχνει τον τρόπο
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Fit με 2 ώρες την εβδομάδα! Ο trainer της Les Mills Στέλιος Αγγελής σου δείχνει τον τρόπο

Για να μάθουμε από πρώτο χέρι τι σόι πράγμα είναι αυτό το CXWORX, που «υπόσχεται» σωματική νιότη, συναντήσαμε τον καθ’ ύλην αρμόδιο. Ένα από τα «πρωτοπαλίκαρα» στην Ελλάδα της εταιρίας - φαινόμενο Les Mills International.

Φαντάσου ότι μόλις έχει καθαρίσει τo υπερμέγεθες κουτί πίτσας από το περιεχόμενο του, αλλά για να συνεχίσεις απρόσκοπτα την κατανάλωση αναψυκτικού εμφανίζεται ως διά μαγείας μπροστά σου και μία γαβάθα πατατάκια. Αν ως original ρετρό τύπος προτιμάς κοκτέιλ από πιτσίνια και πακοτίνια δεν θα τα χαλάσουμε εκεί.

Το θέμα είναι ότι μετά από τόση αλμύρα, χρειάζεσαι και ένα επιδόρπιο να γλυκάνει τον ουρανίσκο και προοδευτικά τον οισοφάγο σου. Ναι, στην κατάψυξη υπάρχει παγωτό! Αυτό που σε φώτισε ο Θεός να αγοράσεις στην τελευταία βόλτα στον ψιλικατζή, παρέα με οχτώ πακέτα τσιγάρα.

Αφού έχεις ταιριάξει μια φωτογραφία σου δίπλα στο 3ο από τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα (λαιμαργία γαρ) νιώθεις ότι ο Πασχαλίδης θα έκανε πολύ μεγαλύτερο hit αν τραγούδουσε «κάτι απογέματα… με πίτσα, πατατάκια, παγωτό και τσιγάρο». Ή… μήπως όχι; Αδυνατώντας πια έστω και να σαλέψεις, αρχίζεις να υποψιάζεσαι ότι κάτι πήγε στραβά στη βραδιά. Σύμφωνοι, «survivor δεν θα μπορούσα να γίνω ποτέ», σκέφτεσαι, αλλά «μήπως να το πάρω αλλιώς»; Στο συννεφάκι πάνω απ’ το κεφάλι σου απεικονίζονται πια ασκήσεις κοιλιακών, διάδρομοι, ποδήλατα, μορφασμοί… δυστυχίας και ακατάσχετη ροή ιδρώτα. Τα ανταλλάγματα όμως δελεαστικά. Το καβαφικό ερώτημα για το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι» σε έχει πια κατακλύσει. Η μάχη όμως λήγει… άδοξα. Μπροστά στα δύκολα καταφεύγεις ξανά στο ευκολάκι: «Μπα… δεν έχω το χρόνο. Κι ύστερα τα βαριέμαι τα γυμναστήρια».

Ήταν η ευκαιρία σου να το ψάξεις. Να μάθεις αν χωρίς να επενδύσεις πολύ χρόνο μπορείς να αλλάξεις το «τσιπ» και να ακολουθήσεις το μοντέλο «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Αποφεύγοντας τα κλασικά γυμναστηριακά πρότυπα που έχουν «δεσμεύσει» τις οπτικές παραστάσεις (σου) σε ότι αφορά τη σωματική άσκηση.

No problem, ψάξαμε εμείς για σένα. Googlaραμε, ρωτήσαμε και βρήκαμε τον εναλλακτικό τρόπο για να εξυπηρετηθεί αυτό το μοντέλο. Χωρίς να περνάμε κάθε εβδομάδα απ’ όλα τα όργανα του γυμναστηρίου. Για την ακρίβεια χωρίς να περνάμε από κανένα. Με μόλις μισή ώρα την ημέρα! Και ούτε καν κάθε ημέρα.

Η αναζήτηση μας οδήγησε στον Στέλιο Αγγελή. Έναν από τους δέκα National trainers της Les Mills Greece, personal trainer και συνεργάτη του ΑΝΤ1, με τακτικές εμφανίσεις σε εκπομπές υγείας και άσκησης. Η Les Mills Greece είναι το ελληνικό παρακλάδι της Les Mills International, εταιρίας – συνώνυμο πια αυτών των εναλλακτικών τρόπων σωματικής άσκησης, μέσω ομαδικών προγραμμάτων. Ξεκίνησε ως οικογενειακή επιχείρηση το 1968 στη Νέα Ζηλανδία και έχει εξελιχθεί σε πολυεθνικό κολοσσό, με παρουσία σε 100 χώρες και έλεγχο του 50% της βιομηχανίας του fitness παγκοσμίως.

Fit με 2 ώρες την εβδομάδα! Ο trainer της Les Mills Στέλιος Αγγελής σου δείχνει τον τρόπο

Πως τα κατάφερε; Από τη δεκαετία του ’80, που άρχισε να αναπτύσσει τα καινοτόμα προγράμματα των ομαδικών προπονήσεων με τη συνοδεία σύγχρονης μουσικής, θεωρείται υπεύθυνη για την παρακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και την ένταξη τους σε αθλητικό τρόπο ζωής. Με σλόγκαν το «For a fitter Planet» δημιουργεί διαρκώς νέα κίνητρα, με προγράμματα τεράστιας απήχησης, όπως το BODYPUMP, το BODYBALANCE και το BODYCOMBAT.

Ένα απ’ αυτά τα είδη ομαδικής προπόνησης είναι αυτό που μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση. Καθότι είναι μισάωρο (άρα κέρδος χρόνου) και παρουσιάζεται ως «το απόλυτο πρόγραμμα για ένα δυνατό και γραμμωμένο κορμό, με βάση τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες» (άρα κατάσταση fitness). Το όνομα του, CXWORX. Και αυτό το «επιστημονικές έρευνες» τροφή στην περιέργεια.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Για να μάθουμε από πρώτο χέρι τι σόι πράγμα είναι αυτό το CXWORX, καθ’ ύλην αρμόδιος είναι ο κ. Αγγελής. Δεν εκπαιδεύει μόνο τους αθλούμενους στα προγράμματα της Les Mills, αλλά και όσους επιθυμούν να γίνουν instructors σε αυτά. Η χορήγηση του απαραίτητου διπλώματος, κατόπιν αξιολόγησης, περνάει μεταξύ άλλων από τα χέρια του.

Fit με 2 ώρες την εβδομάδα! Ο trainer της Les Mills Στέλιος Αγγελής σου δείχνει τον τρόπο

Τον συναντήσαμε στην επαγγελματική έδρα του, το γυμναστήριο «Golden» Αγίας Παρασκευής. H συζήτηση με έναν… μετρ του είδους ήταν άκρως διαφωτιστική. Καθότι όσα μάθαμε υπερέβησαν τις προσδοκίες μας.

Τι ακριβώς είναι το CXWORX;

Πρόκειται για μια επιστημονικά δομημένη 30λεπτη προπόνηση εμπνευσμένη από το personal training, που εστιάζει στις μυϊκές ομάδες του πυρήνα: Κοιλιακούς, γλουτούς, ραχιαίους, πλάτη, ώμους και πόδια. Ανήκει σε ένα γενικότερο φάσμα των 14 ομαδικών προγραμμάτων, σχεδιασμένα από τη Les Mills international, και εντάσσεται στην κατηγορία «μέτριας προς υψηλής έντασης / μικρής διάρκειας».

Ο ασκούμενος ακολουθεί τις κινήσεις του instructor σε ένα συνδυασμό σύνθετων ασκήσεων, όπως η σανίδα, και απομόνωσης, όπως το ροκάνισμα. Στόχος του είναι να δώσει μέσα σε 30 λεπτά τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Αυτό που λες είναι κάτι που διάβασα σε μαρτυρίες από μυημένους στο «σπορ». Ότι αυτό το πρόγραμμα προσφέρει στον ελάχιστο δυνατό χρόνο τα πιο προσοδοφόρα αποτελέσματα στο σώμα. Είναι κάτι που ισχύει;

Ναι, ισχύει γιατί η αποδοτικότητα του αντανακλά εκεί που μετράει περισσότερο. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά. Το κυριότερο ότι αυξάνει σε πολύ δραστικό βαθμό τη λειτουργική δύναμη. Είναι αυτή που χρειάζεται το σώμα για να είναι πιο ανθεκτικό στην καθημερινότητα, όπως π.χ. όταν σηκώνεις τα ψώνια του super market ή απλώς το παιδί σου. Ενισχύει όλες τις μυϊκές ομάδες που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη και με αυτό τον τρόπο θωρακίζει τη μέση. Αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο σε βάθος χρόνου.

Και όταν λες επιστημονικά δομημένη προπόνηση τι ακριβώς εννοείς;

Το κλειδί της επιτυχίας των προγραμμάτων της Les Mills και ίσως ένα παραπάνω του CXWORX είναι η επιστημονική έρευνα που κρύβεται από πίσω. Για να παραχθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα εργάζεται μια πολυπληθής ομάδα εργοφυσιολόγων και γιατρών, με πάρα πολλές έρευνες σε Πανεπιστήμια. Σκοπός τους είναι να εξελίσσουν διαρκώς τα προγράμματά τους, βρίσκοντας ποια ερεθίσματα πρέπει να δέχεται κάθε φορά το σώμα και ποια οφέλη να αποκομίζει. Βάσει αυτών των αναγκών εμπλουτίζουν διαρκώς τα ασκησιολόγια τους.

Fit με 2 ώρες την εβδομάδα! Ο trainer της Les Mills Στέλιος Αγγελής σου δείχνει τον τρόπο

Eίναι δηλαδή τόσο μελετημένο το ασκησιολόγιο ώστε να μην θέτεις το σώμα σου στον παραμικρό κίνδυνο αν μια άσκηση σε ζορίζει;

Αυτή είναι όλη η ουσία, ή αν θες το μεγάλο πλεονέκτημα του CXWORX.  Βάση αυτής της επιστημονικής δομής αποτελεί η ασφάλεια του κόσμου. Αυτό που επιτυγχάνει είναι ότι αντί να προκύπτουν τραυματισμοί, προλαμβάνονται τραυματισμοί.

Είναι υπερβολή να πω ότι ακούγεται ως ένα πρόγραμμα που επιβραδύνει τη γήρανση του σώματος;

Ακριβώς, το έθεσες στη σωστή διάσταση! Είναι ένα πρόγραμμα που εναντιώνεται στη φυσική φθορά του σώματος. Δεν υπάρχει καμία υπερβολή. Σχεδιάστηκε με ορίζοντα τη μακροβιότητα.

Επειδή αρκετοί φαντάζομαι θα ενδιαφέρονται και για το αισθητικό του πράγματος, θα γίνω λίγο… πεζός. Θα πρέπει να σε ρωτήσω και τι γίνεται με το λεγόμενο six-pack.

Θα στο έλεγα και αυτό! Φυσικά υπάρχουν και τα κοσμητικά οφέλη, καθώς συσφίγγει και γραμμώνει ιδίως τους κοιλιακούς μύες, καίγοντας παράλληλα το λίπος. Σε ένα μισάωρο, που είσαι συνέχεια στο έδαφος, χωρίς καν να τρέξεις, καταναλώνεις περίπου 300 θερμίδες.

Αυτό ωστόσο που μου προκαλεί εντύπωση είναι η διάρκεια. Τα 30 λεπτά δεν είναι λίγα για μια ολοκληρωμένη προπόνηση;

Καθόλου λίγα γιατί εκτός του ότι πρόκειται για πρόγραμμα «push, play, ‘n go», (σ.σ: non stop) οι ασκήσεις είναι τόσο εξειδικευμένες, που η εκγύμναση των ομάδων στις οποίες στοχεύουμε επιτυγχάνεται στο ανώτερο επίπεδο. Σκέψου ότι μετά από μία προπόνηση CXWORX πρέπει να αποφεύγονται ασκήσεις με βάρη υπό το φόβο τραυματισμών, διότι ο πυρήνας είναι καταπονημένος. Αν ήταν πάνω από 30 λεπτά δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε την ένταση που θέλουμε, λόγω των απαιτήσεων του. Αν ήταν λιγότερο δεν θα είχαμε τα αποτέλεσματα που θέλουμε.

Fit με 2 ώρες την εβδομάδα! Ο trainer της Les Mills Στέλιος Αγγελής σου δείχνει τον τρόπο

Και πόσο συχνά θα ήταν καλό να παρακολουθούμε ένα μισάωρο CXWORX;

Με τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα κανείς εξαιρετική δουλειά. Αν από γυμναστική κάνεις μόνο αυτό, οι τέσσερις είναι το ιδανικό.

Ποιοι μπορούν να κάνουν το CXWORX;

Οι πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Εξαίρεση αποτελούν μόνο όσοι έχουν εγνωσμένα παθολογικό πρόβλημα στη μέση, οστεοπόρωση ή κάποιο τραύμα στον ώμο, όπως θλάση. Προφανώς και σε όσους έχει απαγορευτεί ιατρικά για κάποιο λόγο η σωματική άσκηση. Έχε υπόψιν σου ότι είναι εξαιρετική προπόνηση και για επαγγελματίες αθλητές. Το ασκησιολόγιο του μιμείται αρκετές αθλητικές κινήσεις, βελτιώνει την έκρηξη και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ιδιοδεκτικότητας και της μυϊκής συναρμογής.

Ας προσπεράσω όλα τα υπόλοιπα και ας επικεντρωθώ στη νούμερο 1 άγνωστη λέξη. Τι εστί ιδιοδεκτικότητα;

Είναι η αντίληψη αίσθησης της κίνησης του σώματος, η αίσθηση συνειδητοποίησης των μυών και η αντίληψη των λειτουργιών τους από το άτομο. Το CX γυμνάζει τις αντίστοιχες συνεργείς ομάδες της σπονδυλικής στήλης, χτίζοντας την αρμονική συνεργασία που απαιτείται για μία κίνηση. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο προϊόν άρτιας επιστημονικής μελέτης.

Μπορεί και κάποιος αρχάριος να ακολουθήσει το πρόγραμμα;

Ναι, γιατί προσφέρει πολλές επιλογές για κάθε άσκηση. Ο ασκούμενος μπορεί να προσωποποιήσει την προπόνηση και να την προσαρμόσει στα δικά του μέτρα. Εννοείται ότι δεν… μαλώνουμε κανέναν. Όταν κάποιος νιώσει ότι μια άσκηση δεν βγαίνει, παίρνει τις ανάσες του και συνεχίζει μετά από λίγο.

Είναι το ίδιο εύκολο για μια γυναίκα όσο για έναν άνδρα;

Δεν υπάρχει καμία διαφορά. Απόδειξη είναι ότι υπάρχουν και πολλές γυναίκες instructors. Μάλιστα σε κάποιες μυϊκές ομάδες, όπως οι γλουτοί, οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές. Και μιας και αναφέρθηκα στους γλουτούς, πολλοί απ’ ότι ξέρεις, έχουν τη στρεβλή εντύπωση ότι τους χρειαζόμαστε σφιχτούς για καθαρά αισθητικούς λόγους. Στην πραγματικότητα είναι από τους πιο σημαντικούς μύες του ανθρώπινου σώματος. Είναι ενδεικτικό ότι ονομάζονται και ως «Power House» μύες. Ευθύνονται περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους για την όρθια στάση του σώματος. Επιπλέον οι γλουτοί ενισχύουν τη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη και τα ισχία.

Fit με 2 ώρες την εβδομάδα! Ο trainer της Les Mills Στέλιος Αγγελής σου δείχνει τον τρόπο

Πόσο μεγάλη είναι η απήχηση του CXWORX;

Γενικώς τα προγράμματα της Les Mills έχουν πολύ μεγάλη απήχηση. Το CXWORX είναι από τα πιο καινούρια, με «ζωή» έξι ετών. Στις ΗΠΑ ήδη σαρώνει, έχοντας «κερδίσει» και πολλούς σταρ του Χόλιγουντ. Η δυναμική του είναι μεγάλη γιατί όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται ότι με μόνο μισή ώρα, περιοδικά, μπορεί να διατηρήσει το σώμα του σε ένα πολύ καλό επίπεδο και να νιώθει απολύτως fit.

Εκτός από αυτή την επιστημονική δουλειά, θα έλεγες ότι υπάρχει και κάποια άλλη συνταγή επιτυχίας;

Ναι. Είναι η μουσική και η αλληλουχία του ασκησιολογίου σε αρμονία με αυτήν. Οι ασκήσεις «πατάνε» πάνω στο μουσικό κομμάτι σα να είναι  προέκταση του. Ο συνδυασμός δημιουργεί μια πνευματική πρόκληση στην οποία προσπαθείς να ανταποκριθείς. Το πνεύμα προηγείται, το σώμα ακολουθεί. Γίνεσαι κυνηγός αυτού που ονομάζουμε challenge.

Ναι, αλλά η ίδια μουσική συνέχεια με το ίδιο πρόγραμμα δεν κουράζουν και τον instructor και τον ασκούμενο;

Σαφέστατα. Για αυτό και κάθε τρεις μήνες αλλάζουν όλα! Νέο πρόγραμμα, νέο μουσικό κομμάτι. Στα έξι χρόνια που υπάρχει το CXWORX, έχουν δημιουργηθεί 27 διαφορετικά προγράμματα, τα λεγόμενα release. Αυτό συμβαίνει σε κάθε ομαδικό πρόγραμμα της Les Mills. Αυτό το challenge που αναφέραμε ανανεώνεται διαρκώς, η στασιμότητα μοιάζει απαγορευμένη λέξη. Και πρέπει να σου πω ότι για την πνευματική ιδιοκτησία του εκάστοτε μουσικού κομματιού που «ντύνει» κάθε νέο πρόγραμμα, δαπανώνται δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Απ’ αυτά που έψαξα, αλλά πολύ περισσότερο απ’ αυτά που μου είπες, συμπεραίνω ότι μιλάμε για μια εταιρία – φαινόμενο. Πως προέκυψε αυτή η εξέλιξη;

Το όνομα της εταιρίας μόνο τυχαίο δεν είναι αφού ιδρυτής της είναι ο μεγάλος Νεοζηλανδός αθλητής σφαίρας και δίσκου, Λες Μιλς. Συμμετείχε σε τέσσερις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, μετέπειτα έγινε και δήμαρχος του Όκλαντ, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι το 1968 άνοιξε το πρώτο γυμναστήριο. Ο γιος του Φίλιπ είναι αυτός που ευθύνεται για τη μεγάλη ανέλιξη και τη διεθνή επιτυχία. Μια μέρα που έκανε βάρη με τους φίλους του η διαδικασία του φάνηκε τόσο βαρετή που του ήρθε η ιδέα να μεταφερθούν σε απομονωμένη αίθουσα και να κάνουν ομαδική προπόνηση με μπάρες, υπό τη συνοδεία μουσικής. Ε, αυτή η ιδέα αποδείχτηκε εξαιρετικά φαεινή, καθώς με τον καιρό μετεξελίχθηκε στο περίφημο Body Pump, το πρώτο ομαδικό πρόγραμμα της Les Mills. Είναι έως και σήμερα ο «βασιλιάς» των προγραμμάτων της εταιρίας, με εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Και αποτέλεσε το εφαλτήριο αυτής της πορείας.

Fit με 2 ώρες την εβδομάδα! Ο trainer της Les Mills Στέλιος Αγγελής σου δείχνει τον τρόπο

Ήρθα διαβασμένος. Υπολογίζεται ότι περίπου 5,5 εκατ. άνθρωποι ασκούνται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σε ένα πρόγραμμα Body Pump, στα 17.500 εξουσιοδοτημένα κέντρα γυμναστικής σε 100 χώρες του κόσμου! Γιατί τόσο μεγάλη καψούρα διεθνώς με το Body Pump;

Είναι εξαιρετική προπόνηση, συνδυασμός αερόβιας και αντοχής στη δύναμη. Τονώνει και ενδυναμώνει όλες τις μυϊκές ομάδες και αλλάζει το σχήμα του σώματος. Τελείως διαφορετική με το CΧ βέβαια, περιλαμβάνει μπάρες και έχει διάρκεια μίας ώρας. Μία ώρα στην οποία ξοδεύεις περίπου 600 θερμίδες.

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείται η Les Mills στην Ελλάδα;  

Από το 2010, θα ήταν όμως πολύ περισσότερο διαδεδομένη αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση. Είναι ένα brand που τα γυμναστήρια πληρώνουν για να έχουν, πρόκειται ουσιαστικά για μια exclusive υπηρεσία. Τον τελευταίο χρόνο πάντως έχει γίνει πιο αισθητή η παρουσία της, λόγω της νέας διεύθυνσης.

Δώσε μας και κάποιο tip από την ιδιότητα του ανθρώπου που έχει αφιερωθεί στη μετάδοση των τρόπων που διατηρούν υγιές ένα σώμα. Τι θα συμβούλευες κάποιον που νιώθει κορεσμένος από τα τετριμμένα;

Να επιλέγει διάφορες μορφές προπόνησης και να μην προσκολλείται σε μία συγκεκριμένη μέθοδο. Να πειραματίζεται με το σώμα του, δοκιμάζοντας και άλλα προγράμματα, όπως Pilates, indoor cycling προπόνηση ή το βασισμένο πάνω σε Γιόγκα Body Balance της Les Mills. Και όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να πάρει κάποιες συνεδρίες personal training, ώστε να εμβαθύνει στην προπόνηση του και να αντιληφθεί καλύτερα ποια ερεθίσματα προκαλούν το σώμα κάθε φορά. Η καθοδήγηση από έναν σωστό trainer προσφέρει γνώσεις που θα κουβαλάς πάντα μαζί σου. Η γνώση είναι το Α και το Ω για μια ολοκληρωμένη, ποιοτική προπόνηση.

Τι εννοείς λέγοντας «σωστό trainer»;

Έχει γεμίσει ο κόσμος fake personal trainers, που κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό, όπως συμβαίνει πάντα με την ημιμάθεια. Ανθρώπους που πήραν το σχετικό δίπλωμα μέσα σε ένα μήνα, αλλά εξακολουθούν να αγνοούν πολλά από τα βασικά.

Fit με 2 ώρες την εβδομάδα! Ο trainer της Les Mills Στέλιος Αγγελής σου δείχνει τον τρόπο

Για τις δίαιτες τη γνώμη έχεις;

Τη χειρότερη, για αυτές που αποκαλούνται εξαντλητικές. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι υγιεινό διατροφολόγιο και τακτική άσκηση. Είμαι υπέρμαχος του τρέφομαι σωστά και γυμνάζομαι σωστά όλο το χρόνο. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα, μαζί και η διατροφική παρασπονδία. Πρέπει να ακούς τις ανάγκες σου, χωρίς να στερείσαι. Το παν είναι η διάρκεια. Αν εφαρμόζεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής και την πίτσα σου θα φας και το παγωτό σου, χωρίς ψυχαναγκασμούς. Γιατί ξέρεις ότι σημασία έχει να βλέπεις το δάσος και όχι το δέντρο.

Πόσο συχνά θεωρείς ότι πρέπει να προπονούμαστε;

Τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό. Το μέγιστο δύο σερί ημέρες προπόνησης και μία διάλειμμα. Η ξεκούραση είναι διπλά σημαντική από την προπόνηση. Το αποτέλεσμα έρχεται στη φάση αναπλήρωσης του σώματος. Είναι άμεσα εξαρτώμενο δηλαδή από το πως θα φας και πως θα κοιμηθείς. Αν είσαι προπόνηση – ξενύχτι – κακό φαγητό και ξανά προπόνηση δεν κάνεις τίποτα. Όπως επίσης δεν μπορείς να κάνεις πολλά, αν ξεκινάς κάθε χρόνο τη γυμναστική τον Απρίλιο. Όταν θυμάσαι δηλαδή ότι σε λίγο καιρό πρέπει να βγεις στην… παραλία. Τα σώματα χτίζονται το χειμώνα και τελειοποιούνται το καλοκαίρι. Πρέπει να τα βάλουμε λίγο σε πρόγραμμα, να συστηματοποιήσουμε γυμναστική και διατροφή. Τότε αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πιο εύκολο απ’ ότι νομίζαμε.

Η επικοινωνία με τον Στέλιο Αγγελή δεν τελείωσε εκεί, αλλά με ένα λαχανιασμένο… τρεμάμενο, καταϊδρωμένο «αντίο», αφότου με έπεισε να βάλω αθλητική περιβολή και να αισθανθώ στο πετσί μου τι εστί CXWORX. «Μια δοκιμή θα σε πείσει», ήταν η ατάκα που με έφερε προ των ευθυνών μου. Και όντως, αρκεί η πρώτη γνωριμία για να αντιληφθείς αυτή την εφαρμογή της επιστήμης πάνω στο μυοσκελετικό ιστό σου. Μια δεύτερη και μια τρίτη θα σε απαλλάξουν από τις τύψεις ενός γαστρονομικού… οργίου με πίτσα, πατατάκια και παγωτό. Λεπτομέρεια, όταν έχεις ήδη ανακαλύψει αυτό που εν καιρώ θα αναγνωριστεί ως ελιξίριο σωματικής νεότητας.

Fit με 2 ώρες την εβδομάδα! Ο trainer της Les Mills Στέλιος Αγγελής σου δείχνει τον τρόπο

ΥΓ: Ευχαριστούμε τα γυμναστήρια Golden για τη φιλοξενία.