coca
Βρείτε μας στο

Είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή έχετε ακούσει κάποιον εθισμένο στην Coca-Cola να υποστηρίζει πως η γεύση της είναι πολύ διαφορετική ανάλογα με το αν πίνεται από το γυάλινο μπουκάλι ή τις δύο άλλες συσκευασίες: Το κλασσικό κουτάκι και το πλαστικό μπουκάλι.

Όχι, δεν πρόκειται ούτε για παραξενιά ούτε για κάποιου είδους αστείο. Εδώ μιλάμε για γεγονός. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Πράγματι, πίνοντας κανείς το εν λόγω αναψυκτικό από το vintage γυάλινο μπουκάλι θα διαπιστώσει πως η γεύση του είναι πολύ διαφορετική από τη γεύση του κουτιού ή του πλαστικού μπουκαλιού. Για την ακρίβεια, πολύ πιο έντονη και σαφώς πιο απολαυστική.

Αυτό συμβαίνει καθαρά λόγω… συσκευασίας. Την ώρα που το γυαλί -ως η πιο αδρανής ουσία- δεν επηρεάζει τη γεύση του υγρού που εμπεριέχεται στο μπουκάλι, στην πλαστική και την τσίγκινη συσκευασία λαμβάνουν χώρα πολλές χημικές αντιδράσεις όταν το υγρό έρθει σε επαφή με αυτές, με αποτέλεσμα εκείνο να χάνει μέρος της γεύσης του.

Το αιώνιο «μυστήριο»: Γιατί η Coca-Cola έχει καλύτερη και πιο έντονη γεύση στο γυάλινο μπουκάλι;

Με άλλα λόγια, το υγρό αντιδρά με τα πολυμερή στις συσκευασίες αυτές. Τα μόρια αυτά λόγω των χημικών αντιδράσεων απορροφούν μέρος της γεύσης της Coca-Cola, αλλοιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη γεύση της. Φυσικά, το ίδιο συμβαίνει με όλα τα αναψυκτικά, αλλά η διαφορά είναι πιο διακριτή στην περίπτωση του συγκεκριμένου που θεωρείται και το πιο δημοφιλές.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, πως δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός «vintage» του γυάλινου μπουκαλιού της Coca-Cola, αφού πρόκειται για τη μοναδική συσκευασία στην οποία θα βρει κανείς την παραδοσιακή, αυθεντική γεύση του θρυλικού αναψυκτικού!