Οι 7 μέρες που μυρίζεις το τσιγάρο, ακόμη κι όταν καπνίζουν στην τηλεόραση
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Οι 7 μέρες που μυρίζεις το τσιγάρο, ακόμη κι όταν καπνίζουν στην τηλεόραση

Αν έχεις υπάρξει κι εσύ καπνιστής που έκοψε το τσιγάρο, τότε ξέρεις…

Μολονότι ήσουν από αυτούς που κάπνιζε συνειδητοποιημένα και έλεγε «Αν το ευχαριστιέσαι, δεν σου κάνει κακό», η σύγχρονη αντικαπνιστική θεωρία, που προωθείται παντί τρόπω, σε συνδυασμό με όλους αυτούς τους μαραθωνιοδρομεις – υπερασπιστές της υγιεινής διατροφής (που ξέρουν γιατί το ψωμί  χωρίς γλουτένη είναι πιο ακριβό) έβαλε ακόμα κι εσένα σε σκέψεις.

Έτσι, αποφασίζεις να δοκιμάσεις να βάλεις τέλος σε αυτήν την ποταπή συνήθεια.

Οι πρώτες εφτά μέρες είναι ο απόλυτος εφιάλτης, καθώς πρόκειται για μια όχι-και-τόσο-ευχάριστη- δοκιμασία:

Δευτέρα

«Από Δευτέρα, από Δευτέρα, από Δευτέρα… θα κόψω το τσιγάρο». Και παρά το γεγονός ότι όταν το έλεγες ήταν Τετάρτη και σε έπαιρνε να σκορπίζεις ανεφάρμοστες μεγαλοστομίες, αυτή η πρώτη μέρα της εβδομάδας έφτασε τελικά, χωρίς να το περιμένει κανείς.

Έχεις ξυπνήσει, έχεις πάει στη δουλειά, στη σχολή, στις υποχρεώσεις και έτσι το πρώτο μισό της ημέρας βαίνει «βιώσιμα».

Η πρώτη, εξαιρετικά δύσκολη και κομβικής σημασίας στιγμή είναι εκείνος  ο καφές. «Καφές χωρίς τσιγάρο» είναι σα να λέμε «Καφές χωρίς τσιγάρο».

ΘΕΛΕΙΣ να καπνίσεις, αρχίζεις να σκέφτεσαι πλέον μόνο αυτό. Εντάξει, η εμμονή μπορεί να αντικατασταθεί  με την αναζήτηση απάντησης σε ένα ερωτήματα που σε καίει- επιτέλους σκέψου για πρώτη φορά σοβαρά «Να ζει κανείς ή να μη ζει;».

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Οι 7 μέρες που μυρίζεις το τσιγάρο, ακόμη κι όταν καπνίζουν στην τηλεόραση

Τρίτη

Είναι μια άλλη μέρα, αλλά είναι ακόμη πιο δύσκολη.  Από το πρώτο κιόλας άνοιγμα των ματιών σε διακατέχει μία αβυσσαλέα νευρικότητα- φαινομενικά, εκ του μη όντος, αλλά όλοι ξέρουμε από τι είναι.

Σήμερα η επαφή με τους ανθρώπους  θα είναι κάτι σαν «Και γιατί να σηκωθώ και να δώσω τη θέση μου στη γιαγιάκα που είναι βετεράνος πολέμου –τυφλή και 127 χρονών. Ε; » Θα σου φταίνε όλοι για όλα! Αφειδώς θα σκορπίζεις κατηγορίες. Θα κατηγορείς τον/την πρώην για τη δολοφονία του Κένεντυ.

Τετάρτη

Τετάρτη.  Η μυρωδιά του τσιγάρου σου έρχεται ακόμη και από τον Λάζαρο που καπνίζει στις επαναλήψεις του «Είσαι το ταίρι μου». Είναι η στιγμή- μεταίχμιο, που πρέπει να στρέψεις όλη αυτή την ένταση αλλού.

Κάνε πράγματα, που δεν έχεις κάνει ποτέ: Ανέβα στο Λυκαβηττό με τα πόδια, δούλεψε το καλό σου προφίλ στη σέλφι με πιάτο την Αθήνα. Δες την Ακρόπολη και τη ζωή από άλλη οπτική γωνία.

Οι 7 μέρες που μυρίζεις το τσιγάρο, ακόμη κι όταν καπνίζουν στην τηλεόραση

Πέμπτη

Η Πέμπτη είναι ο Μάιος της εβδομάδας, δηλαδή όλο το καλοκαίρι είναι μπροστά σου σε λίγο, αλλά ακόμη ψιλοβρέχει. Αυτό σημαίνει ότι αν κρατήθηκες ως εδώ χωρίς να καπνίσεις, είσαι σε πολύ καλό δρόμο… για τον καλό δρόμο!

Σιγά-σιγά αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι η κρίση σου είναι πιο καθαρή, η παρατηρητικότητα σου πιο έντονη και η εικόνα μπροστά σου πιο ευκρινής. Αυτό πράγματι συμβαίνει όταν κόβεις το τσιγάρο.

Οι επιστήμονες λένε ότι σε περιόδους στέρησης οι αισθήσεις είναι πιο ευαίσθητες και νευρικές, οπότε η πρόσληψη και η αντίληψη είναι πιο έντονες, άρα η έλλειψη αντισταθμίζεται με τη δημιουργικότητα.

Ίσως θα ήταν ωφέλιμο να ξεχωρίσεις επιτέλους τις φώτο σου από το νηπιαγωγείο και την πενταήμερη. Επίσης: «Τι δουλειά έχουν αυτοί οι εφτά décor ελέφαντες τύχης πάνω στο τζάκι, την τύχη μου;;;;!»

Π.Σ.Κ.

Το παρασκευοσαββατοκύριακο γι’ αυτούς που κόβουν το τσιγάρο είναι κάτι σαν η τελευταία δοκιμασία, που αν την περάσεις, σου φοράνε τον μανδύα της σοφίας κάποιοι πεφωτισμένοι που ξέρουν και κρίνουν.

Οι 7 μέρες που μυρίζεις το τσιγάρο, ακόμη κι όταν καπνίζουν στην τηλεόραση

Είναι η πιο σκληροπυρηνική αντίσταση, γιατί περιλαμβάνει ποτά, ξενύχτια και ίσως ακόμη και το χειρότερο- συζήτηση. «Δε θα καπνίσω. Θα δω παλιές τριλογίες! Θα δω το Star Wars, όλοι το ξέρουν εκτός από μένα. Θα δω το Back to the Future. Θα ξαναδώ δω το Ρόκυ- εντάξει δεν είναι Τριλογία,  αν σκεφτώ πως πήγαινα σινεμά στο Ρόκυ και έπαιζε ο Σταλόνε και τώρα πάει ο γιος μου στο Ρόκυ και παίζει πάλι ο Σταλόνε, αλλά όσο περισσότερο τόσο καλύτερα!»

Όπως έχει πει κάποτε κάποιος: «Είναι εύκολο να κόψεις το τσιγάρο, το έχω κάνει τόσες φορές»…