Αν ο Άγιος Βασίλης ήταν Κρητικός
Βρείτε μας στο
EXTRAS

Αν ο Άγιος Βασίλης ήταν Κρητικός

Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν ο Άγιος Βασίλης ήταν Κρητικός.

Ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών θα έρθει και αυτή την παραμονή Πρωτοχρονιάς να τους χαρίσει χαρά, ευτυχία και πολλά δώρα κάνοντας τα προσωπάκια τους να χαμογελάσουν. Ο Άγιος Βασίλης ξεκινάει κάθε χρόνο την ίδια μέρα από τον Ομαλό πάνω στο τρακτέρ που το σέρνουν τα 6 μαγικά κρι κρι. Ο Σήφης το Beast, ο Μανώλης η σαΐτα, ο Μιχάλης ο τσερατάς, ο Ψαρόγιαννος, ο Μίνωας και ο Πατούχας.

Οι ελιές στα σαλόνια των σπιτιών είναι στολισμένες με πολύχρωμες μπάλες, χαρούπια και στην κορυφή της χριστουγεννιάτικης ελιάς στέκει υπέρλαμπρο ένα φωτισμένο πορτοκάλι από τη μάνα Κρήτη. Τί δουλειά έχει ένα πορτοκάλι θα μου πείτε στην κορυφή μιας ελιάς; Θα ήταν πιο λογικό ας πούμε ένα αστέρι στην κορυφή ενός έλατου; Χοχοχοχο γελάω αγιοβασιλιάτικα και μόνο που το σκέφτομαι.

agios-vasilis-krhth-2

 

Η ατμόσφαιρα όσο πιο χριστουγεννιάτικη γίνεται. Οι γονείς στο σαλόνι να βλέπουν τις κλασικές εορταστικές ταινίες. Τη Νεράιδα και το Παλικάρι, τον Αετό των σκλαβωμένων, το «Μανωλιός ο μπήχτης». Κλασικές πλέον ταινίες που όλοι είχαμε συνδυάσει με τη βραδιά του ερχομού του αγίου της λεβεντογέννας.

Στο ράδιο ο συνονόματος του Άγιου, Βασίλης Σκουλάς, να τραγουδάει την μαντινάδα των 80s που από τον Νοέμβριο ακόμα αντηχούσε σε κάθε πανηγύρι:

Λαστ κρίστμας
άι γκέιβ βιου μάι χάρτ
μπατ δε βέρι νεξτ ντέι
γιου κίβιτ εγούει

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

δις γίαρ
άιλ καμ γουιθ μάι γκανς
εντ σταρτ ουάν νιου βεντέτα

Τα παιδιά ξεθεωμένα από τα πρωινά κάλαντα, όπου με τις λύρες και τα λαούτα τους, είχαν ξαμοληθεί στις γειτονιές να τραγουδήσουν και να χορέψουν τα παραδοσιακά κάλαντα πεντοζάλη, είναι ξαπλωμένα στα κρεβατάκια τους και περιμένουν τη μεγαλύτερη βραδιά δώρων μαζί με αυτή των γενεθλίων τους.

liraris

 

Έχουν από νωρίς κρεμάσει τις κρητικές μπότες τους στο τζάκι περιμένοντας τον Άγιο να τις γεμίσει δώρα. Δώρα που τα έφτιαχνε με τη βοήθεια των ξωτικών τουριστριών που είχαν ξεμείνει από το καλοκαίρι στην Κρήτη και έψαχναν να βγάλουν κάνα ψιλό να γυρίσουν πίσω στη χώρα τους. Στα υψίπεδα του Ομαλού όλη η χρονιά είναι αφιερωμένη στην παραγωγή των παιχνιδιών που όλα τα παιδάκια του κόσμου ζήτησαν με τα γράμματά τους από τον Χανιώτη Άγιο. Το μητάτο του γεμάτο γράμματα που τα διάβασε ένα ένα κάθε απόγευμα που γυρνούσε από το βόσκημα των κρι κρι του.

Καθισμένος στην μεγάλη του πολυθρόνα ο Άγιος Βασίλης κατεβάζει τις ρακές τη μία μετά την άλλη με αυτά που διαβάζει να του ζητούν τα παιδιά της Γης. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Πλεϊστέισον, σμαρτφόνια, τηλεοράσεις, φωτόσπαθα, παγκόσμια ειρήνη (ανάθεματίζει την ώρα και τη στιγμή που σταμάτησαν τα καλλιστεία του Ant1 και άρχισαν να του στέλνουν γράμματα οι υποψήφιες), μια Μπάρμπι πριγκίπισσα, μια Μπάρμπι Βασίλισσα, μια Μπάρμπι χορεύτρια, μια Μπάρμπι Μπάμπη και μια Μπάρμη Βασιλογιαννάκη από τη Σητεία, 78 ετών, όταν εξαφανίστηκε φορούσε ρόζ φόρεμα και μαύρη μαντίλα. Καμιά φορά έμπλεκε η αλληλογραφία του με τα silver alert.

agios-vasilis-krhth-krikri

Κάθε μήνα η ίδια αγωνία… όχι άκυρο αυτό είναι από τον ΣΚΑΙ. Κάθε χρόνο η ίδια αγωνία. πώς θα τους ικανοποιήσει όλους; Κοιτάζει στις αποθήκες του και βλέπει μόνο λάδι, μέλι, ρακή, όπλα, σφαίρες, μαχαίρια και κάτι δέντρα από τα Ζωνιανά. Πώς θα τα καταφέρει να φτιάξει παιχνίδια με αυτές τις πρώτες ύλες; Ακόμα και ο Μαγκάιβερ θα κώλωνε. Και όμως κάθε χρόνο τα καταφέρνει. Ποτέ δεν έχασε το ραντεβού του. Ακόμα και αν είχε κακό καιρό και το τρακτέρ με τα κρι κρι δεν μπορούσε να δέσει στο Ρέθυμνο, αυτός τα κατάφερνε να παραδώσει τα δώρα του. Σκληρός κ@ργιόλης ο άγιος.

Ο Σαντακλάκης, όπως λένε στο εξωτερικό τον Κρητικό Άγιο Βασίλη, συνήθιζε να μπαίνει από την καμινάδα αλλά πλέον ελάχιστα σπίτια έχουν οπότε ξεκίνησε να μπαίνει και αυτός χτυπώντας το θυροτηλέφωνο και απαντώντας στο ποιος είναι λέγοντας «η παραγγελία σας». Κυνικός και λίγο φαφλατάς όταν πίνει, ο μαυροφορεμένος ευθυτενής μουστακαλής, με τη βράκα και τις μπότες του να συμπληρώνουν τέλεια τη λευκή γενειάδα του και το τίμιο μουστάκι του που τόσο περήφανος ήταν για την πάρτη του από την εποχή που ήταν ακόμα όσιος.

agios-vasilis-krhth

 

Η αλήθεια είναι ότι το μπάτζετ του είχε πέσει τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Πόσα ρουμς του λετ να νοικιάζει για να βγάζει λεφτά για τα παιχνίδια; Έτσι αναγκαζόταν να παριστάνει σε πολλά παιδάκια ότι δεν έφτασε το γράμμα ή δεν καταλάβαινε τον γραφικό τους χαρακτήρα (αν και ο ίδιος αρκετά γραφικός χαρακτήρας όπως σας τον περιγράφω) ή ότι γέρασε και δεν έβλεπε καθαρά τι ζητούσαν. Φτάσαμε έτσι στο σημείο κάποιων ιδιαίτερα άβολων συναντήσεων του Κρητικού άγιου/ντελιβερά, όταν κατέβαινε με τα κουμπούρια και τον σάκο με τα δώρα, με τα παιδάκια που τον περίμεναν.

– Πώς σε λένε ωρέ μιτσό;
– Μαρκίσιο.
– Και τι δώρο μου είχες πει να σου φέρω;
– Ένα iphone 7s.
– Επειδή ήσουν πολύ καλό κοπέλι πάρε ένα πιάτο χοχλιούς μπουμπουριστούς.
– Μαμααααααά.
– Αν ξαναφωνάξεις τη μαμά σου θα σε θάψω τρία μέτρα κάτω από το χώμα.

– Πώς σε λένε εσένα τσούπρα;
– Μέι Φεν
– Τίνος είσαι;
– Δεν είμαι Τήνος. Άνθρωπος είμαι.
– Α είσαι και ντιρμπάζα; Τι μου είχες ζητήσει βρε κουζουλό;
– Ένα διαρκείας του Λεβαδειακού.
– Α εσύ είσαι πιο τυχερή. Πάρε επαέ μια κατσούνα χειροποίητη.

Λίγο ξεπεσμός αυτές οι καταστάσεις για έναν Άγιο που κάποτε είχε τις τσέπες γεμάτες να κερνάει δύο και τρία δώρα το κάθε παιδί του πλανήτη. «Με το ΠΑΣΟΚ δεν είχαμε τέτοια προβλήματα. Έφαγε ο λαός ψωμάτσι. Τσε δωράκια για όλα τα μιτσά» τον ακούς να ψιθυρίζει στα κρι κρι του σε στιγμές αδυναμίας. Ένας Κρητικός Άγιος Βασίλης δε θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από υποστηριχτής του μεγάλου σοσιαλιστικού κινήματος.

kriti-2004-kommata

Τώρα με τα έσοδα πεσμένα, τις απαιτήσεις των παιδιών ανεβασμένες αναγκάστηκε και αυτός να ξεπουληθεί στη μεγάλη εταιρεία αναψυκτικών του νησιού και να γίνει το επίσημο πρόσωπό των διαφημίσεών της. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ακόμα και την εμφάνισή του όπως την ξέρουμε τώρα την οφείλει στο διάσημο αναψυκτικό της μεγαλονήσου. Το μπυράλ.

mpyral

Αλλά όλα αυτά έχουν δευτερεύουσα σημασία όταν βλέπεις στο δρόμο έξω από το σπίτι σου τις πινακίδες πυροβολημένες και ξέρεις ότι ο Σαντακλάκης πέρασε από το σπίτι σου και σε θυμήθηκε. Έστω και με τα πενιχρά του έσοδα. Έστω και αυτό το ταπεινό σαρίκι που σου έφερε είναι ένα συμβολικό δώρο που σου γεμίζει την καρδιά. Αυτός δεν είναι ουσιαστικά ο συμβολισμός του Σαντακλάκη; Μια μπαλωθιά στις μίζερες καρδιές μας; Ένα γαμοπίλαφο στο άδειο μας συναισθηματικό τραπέζι. Ένα κουτί γλυκά ξεροτήγανα στην πικρή μας καθημερινότητα. Αυτό είναι τπυ Κρητικού Άγιου Βασίλη.