Θέση #1
Βρείτε μας στο
EXTRAS

ΣΟΚ! Πέθανε πασίγνωστος καλλιτέχνης-αθλητής-σελέμπριτι διαβάζοντας σοκαριστικούς τίτλους ειδήσεων

ΣΟΚ! Αυτή η μάστιγα παραπλανητικών τίτλων στο ελληνικό ίντερνετ που δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ.

ΣΟΚ! Τίτλοι ειδήσεων που ξεκινούν ή περιέχουν αυτή τη λέξη τοτέμ του ελληνικού ίντερνετ. Κατά βάση χρησιμοποιείται ως clickbait αλλά και για λόγους seo για την google.

Δεν είναι αποκλειστικά μία η χρήση της. Μπορεί να συνοδεύει έναν τίτλο υπερβολικό. Μπορεί να συνοδεύει έναν τίτλο εντελώς παραπλανητικό. Σε άλλες περιπτώσεις ξεκινάει έναν τίτλο με υπονοούμενα που δεν έχουν καμία σχέση με το κείμενο. Άλλες φορές είναι τόσο ασήμαντη η είδηση που το ΣΟΚ και ο τίτλος που το ακολουθεί πρέπει να φτιάξουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία μόνοι τους.

Ακολουθούν μερικά αληθινά παραδείγματα τέτοιων τίτλων σε περίπτωση που είσαι χρήστης του ίντερνετ που πρώτη μέρα ανοίγεις σήμερα τον υπολογιστή σου ή σε περίπτωση που είσαι εξωγήινος που μόλις έμαθες την ελληνική γλώσσα και είπες να περιηγηθείς πρώτα στις ελληνικές ιστοσελίδες πριν επισκεφτείς τον Χαρδαβέλα και την παρέα του.

Kατηγορία: Πόσο σούπερ γνωστός ήταν ο καλλιτέχνης που πέθανε

Εδώ επικεντρωνόμαστε στο πόσο μεγάλη την είχε τη διασημότητα ο καλλιτέχνης που πέθανε. Άρα κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι γνωστός, γιατί αν ήταν θα αρκούσε το όνομά του στον τίτλο. Πολλές φορές ο καλλιτέχνης μπορεί να ήταν γνωστός αλλά μόνο στη χώρα του. Έτσι πχ έχουμε μια ηθοποιό που έπαιζε σε σαπουνόπερες στην Κροατία που τράκαρε σκοτώθηκε και η είδηση παρουσιάζεται σα να ήταν παγκοσμίως γνωστή ή έστω πασίγνωστη στην Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της φωτογραφίας που ακολουθεί ήταν ένας τριτοτέταρτος ράπερ ο νεκρός «τραγουδιστής» που ίσως να ήταν γνωστός σε πολύ εξειδικευμένους φαν του είδους.

tragoudistis

Στην ίδια κατηγορία αλλά με ακόμα περισσότερα ψιψιψόνια συνοδευτικά του πόσο σημαντική απώλεια ήταν ο καλλιτέχνης. Ο οποίος αν βάζαμε το όνομά του δε θα κλίκαρε κανένας την είδηση. Από εκεί ξεκινάει το κακό. Όταν δεν φτάνει απλά η είδηση του θανάτου αλλά πρέπει να πουλάει και το όνομα. Εδώ ο μάγος συντάκτης ρίχνει μωσαϊκό σε μια άσχετη φωτογραφία για να καλύψει το πρόσωπο, από πίσω βάζει στεφάνι κηδείας. Στον τίτλο βάζει κεφαλαία στο αγαπημένη και προσθέτει υπότιτλο ότι ήταν μεγάλη η απώλεια στον χώρο του θεάματος. Το ΕΚΤΑΚΤΟ στην αρχή μας ενημερώνει ότι δεν ήταν ένα σοκ αναμενόμενο. Σε άλλες περιπτώσεις προστίθενται οι λέξεις «πάγωσε το πανελληνίο» ή «δεν το πίστευε κανένας». Στη συγκεκριμένη είδηση η αγαπημένη πρωταγωνίστρια ήταν ένα από τα παιδάκια στη Μελωδία της ευτυχίας που δεν ξέρουμε καν αν είχε πρωταγωνιστήσει κάπου αλλού. Εντάξει, το καλό ταξίδι το απογειώνει όλο.

nekri-2

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Κατηγορία: Λέμε ψέματα και το στηρίζουμε σε μία δήλωση ελπίδας ή σε αστήρικτες δηλώσεις άσχετων

Από τις πιο εμετικές κατηγορίες χωρίς να χρειάζεται πολλές εξηγήσεις.

alex

Κατηγορία: Παίζω με τις λέξεις

Παιχνίδια με την κυριολεκτική και μεταφορική σημασία των λέξεων παίζονται σε αυτήν την κατηγορία. Στη συγκεκριμένη είδηση ο Τεόντοσιτς θα κάτσει να ξεκουραστεί καμιά 20αριά μέρες. Ούτε τραυματισμός, ούτε άλλο μεγάλο σοκ. Επίσης επειδή συνέβη 20 μέρες πριν φύγει το 2016 ο τιτλοδότης βάζει το τέλος η χρονιά, ένας τίτλος που χρησιμοποιείται χρόνια στις περιπτώσεις που χάνεται όλη η αγωνιστική χρονιά και όχι η ημερολογιακή χρονιά μέχρι να μπει ο επόμενος χρόνος.

15380434_10208191822658669_8704314302360246461_n

Κατηγορία: Πέθανε κάποιος συγγενής-φίλος-κατοικίδιο-γείτονας-συμμαθητής στο νηπιαγωγείο ενός σελέμπριτι και αφήνουμε υπονοούμενο ότι πέθανε ο ίδιος ο σελέμπριτι

Τα είπαμε όλα στον τίτλο της κατηγορίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πέθανε ο πατέρας της πρώην παρουσιάστριας (20 και βάλε χρόνια πριν). Ο τιτλοδότης μάλιστα ήταν τόσο κολλητός με την Άννα Μαρία που βρίσκει την ευκαιρία να ευχηθεί καλό παράδεισο στον μπαμπά της. Πόσο συγκινητικός κ@ργιόλης.

logotheti

Κατηγορία: Κανείς δεν έπαθε τίποτα αλλά αφήνουμε υπονοούμενο ότι χάσαμε το δημοφιλές πρόσωπο που βάζουμε στην εξωτερική φωτογραφία και στον τίτλο

Δυστυχώς ο Γιώργος Μαυρίδης… Περιμένεις ότι κάτι έπαθε το παλικάρι δυστυχώς. Ευτυχώς όμως δεν έπαθε τίποτα. Απλά έστειλε μια επιστολή στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Ωραιοκάστρου που δεν ήθελε να αφήσει προσφυγόπουλα να μπουν σε απογευματινό τμήμα του σχολείου τους. Πραγματικό έκτακτο σοκ ότι ο Γιώργος Μαυρίδης έγραψε ολόκληρη επιστολή. Οι περισσότεροι δεν πιστεύαμε ότι ήξερε να γράφει.

mauridis-2

Αυτές είναι μόνο μερικές ενδεικτικές κατηγορίες. Αν ψάξεις τα σάιτ και τα μπλογκ θα βρεις δεκάδες άλλες. Η λέξη ΣΟΚ να είναι καλά.

Από την πλευρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παρά να φτιάξουμε μια λίστα από ψεύτικους τίτλους με τη λέξη σοκ που θα θέλαμε να δούμε. Όλοι θα μπορούσαν να ανήκουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.

1. ΣΟΚ! Απλός τραγουδιστής βρέθηκε πασίγνωστος στην Ελλάδα
Τους έχεις μπερδέψει όλους στον τίτλο

2. ΣΟΚ! ΚΟΠΗΚΑΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΟΥΤΖΙΔΗ
Μπαίνεις στην είδηση και βλέπεις ότι «κόπηκαν τα πόδια του Καπουτζίδη» όταν μπήκε στην κουζίνα του και είδε μια μεγάλη κατσαρίδα στο πάτωμα

3 ΣΟΚ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΝΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
Μπαίνεις μέσα και λέει ότι ήταν πτώμα από την κουραστική προπόνηση και τους συνεχόμενους αγώνες με τους Μπακς και χρειάστηκε μισή ώρα μασάζ για να χαλαρώσει

4. ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΟΚ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ Ο ΜΠΕΡΤΟΛΟΥΤΣΙ
Μπαίνεις μέσα και βλέπεις δήλωση της γυναίκας του πως της είχε φτιάξει σάντουιτς με βούτυρο χωρίς να της το πει όταν αυτή έκανε δίαιτα

5. ΣΟΚ! ΠΑΓΩΣΕ Η ΣΟΟΥΜΠΙΖ – Η ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ ΤΕΜΑΧΙΣΕ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΗΣ…
Μπαίνεις μέσα και το άρθρο λέει για ότι έκοψε στα δύο τον αγαπημένο χαλβά που της φτιάχνει η μάνα της.

6. ΣΟΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ! ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΓΙΑ 2 ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Μπαίνεις μέσα και βλέπεις ότι ο νομός δεν βρέχεται γύρω γύρω από θάλασσα.

7. ΕΦΥΓΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΑΝΤΑ
Μπαίνεις μέσα και λέει για τον πιλότο του αεροπλάνου της Σαπεκοένσε στη μοιραία πτήση που πάντα του άρεσε να πετάει.

8. ΣΟΚ! ΤΕΛΟΣ Η ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΚΑΜΙΝΗ
Μπαίνεις μέσα και έχουν συνδεθεί παραμονή πρωτοχρονιάς με τη γιορτή στο Σύνταγμα και ο Καμίνης έχει κάνει πάλι βιαστικά την αντίστροφη μέτρηση.

9. ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ! ΝΕΚΡΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΕΖΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ
Μπαίνεις στο άρθρο και λέει για τον Μπέζο που έμεινε το αυτοκίνητό του στην εθνική οδό από μπαταρία και την έβγαλε να την πάει με τα πόδια στο συνεργείο.

10. ΣΟΚ! ΒΙΑΖΟΤΑΝ ΜΟΝΗ ΕΠΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΓΕΙΟ
Μπαίνεις μέσα και λέει ότι μια γυναίκα βιαζόταν πάντα να μπει πρώτη στο βαγόνι του μετρό για να βρει θέση παρότι δεν υπήρχε κανείς στην αποβάθρα.

11. ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΟΚ! Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ – ΓΥΡΙΣΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Μπαίνεις μέσα και λέει ότι είχε πάει στον Παράδεισο Αμαρουσίου για μια δουλειά αλλά ήταν κλειστοί οι δρόμοι και αναγκάστηκε να γυρίσει από τον Νέο Κόσμο.

12. ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΟΚ! ΕΧΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ Ο ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΙΚΑΠΡΙΟ
Μπαίνει μέσα και λέει για τον ωροσκόπο του.

13. ΣΟΚ! ΕΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ! ΔΕΝ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΤΗ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ
Μπαίνεις μέσα και λέει ότι ο Νίκο Ρόσμπεργκ πήρε το πρωτάθλημα της Formula 1 με την Μερσεντές

14. ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΝΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Μπαίνεις μέσα και τη βλέπεις να τρώει 4 πιτόγυρα και 2 κρέπες σοκολάτα.

15. ΣΟΚ! ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ
Ο πιο ξεκάθαρος και ειλικρινής τίτλος. Δεν είναι καν είδηση. Απλά τους σοκάρεις με την ειλικρίνεια του τίτλου.

16. ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΟΚ! ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ – ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ
Μπαίνεις τρομαγμένος στην είδηση και βλέπεις ότι η Μενεγάκη πήγε για το Σαββατοκύριακο στο εξοχικό της στην Κάρυστο.