Κι όμως, ο Γουόλτερ Γουάιτ του «Breaking Bad» ζήλεψε τη χάρη δύο συνονόματων!
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

Κι όμως, ο Γουόλτερ Γουάιτ του «Breaking Bad» ζήλεψε τη χάρη δύο συνονόματων!

Πριν απ' αυτόν υπήρξαν δύο Γουόλτερ Γουάιτ, που μαγείρευαν και εμπορεύονταν μεθαμφεταμίνη. Με μία διαφορά: εκείνοι ήταν αληθινοί....

Καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας… εθισμό. Εκτόξευσε τα ποιοτικά στάνταρ και (μια για πάντα) τον πήχη των προσδοκιών στην κατηγορία «δραματική σειρά», σαρώνοντας τα βραβεία ΕΜΜΥ, μεταξύ άλλων και για το σενάριο του.

Δεν είναι όμως στην πραγματικότητα τόσο… πρωτότυπο το story που διαδραματίζεται στο «Breaking Bad». Για την ακρίβεια είναι «κλεμμένο» από ένα αληθινό δράμα ακόμα και το όνομα του πρωταγωνιστή.

Αν ο δημιουργός του, Βινς Τζίλιγκαν, δεν γνώριζε το βιογραφικό παρελθόν του έργου του, τότε ο όρος «διαβολική σύμπτωση» ωχριά μπροστά στις ομοιότητες που σκάρωσε η φαντασία του με τη ζωή ενός… πραγματικού Walter White.

Δέκα χρόνια προτού προβληθεί το πρώτο επεισόδιο της σειράς, ένας άνδρας, ονόματι Γουόλτερ (Έμι) Γουάιτ, ξεκίνησε να χτίζει το δικό του «βασίλειο» διακίνησης μεθαμφεταμίνης στην Αλαμπάμα. Ξυλουργός στο επάγγελμα, ζούσε μια κανονική ζωή με την οικογένεια του έως το 1998, οπότε κι έμαθε τυχαία από έναν γνωστό του την τέχνη της παρασκευής μεθαμφεταμίνης.

Κι όμως, ο Γουόλτερ Γουάιτ του «Breaking Bad» ζήλεψε τη χάρη δύο συνονόματων!

Η προοπτική που ανοίχτηκε μπροστά του τον θάμπωσε τόσο ώστε να αποκτήσει «διπλή» ζωή. Το πρωί ξυλουργός σε δική του επιχείρηση, το βράδυ «meth cook», σε κρυφό εργαστήριο που είχαν δημιουργήσει με έναν συνεργάτη του. «Επί δέκα χρόνια είχα την καλύτερη μεθαμφεταμίνη στην Αλαμπάμα. Όλοι ήθελαν από τη δική μου, κανείς όμως δεν ήξερε ποιος είμαι», έχει δηλώσει σε ντοκιμαντέρ του «Vice.com» o Γουόλτερ Γουάιτ.

Η παρασκευή και εμπορία του ναρκωτικού του απέφερε σταδιακά τεράστια κέρδη και η διπλή υπόσταση έγινε η ρουτίνα του. Με τον καιρό άφησε την ξυλουργική για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στην παρανομία.

Μαγεμένος από τη νέα ζωή του, ξεκίνησε να λείπει μέρες ολόκληρες από το σπίτι του, καταλήγοντας στο διαζύγιο με τη γυναίκα του και την εγκατάλειψη της οικογένειάς του, σε μια διαδικασία μετάλλαξης του χαρακτήρα του. Όπως έχει μαρτυρήσει ο ίδιος βυθίστηκε στις ασωτίες, ξοδεύοντας καθημερινά πολύ μεγάλα ποσά, ενώ προϊόντος του χρόνου εθίστηκε, όπως και οι πελάτες του, στη meth.

Οι ομοιότητες με τον φανταστικό Γουόλτερ Γουάιτ δεν σταματούν εδώ. Το 2008 ο δικηγόρος του, ο οποίος είχε την ικανότητα και τα μέσα να τον ξελασπώνει διαρκώς («αν τον πλήρωνες έβρισκε πάντα τον τρόπο», είναι η χαρακτηριστική ατάκα), τον πληροφόρησε ότι η «φάμπρικα» του είχε εντοπιστεί από τις Αρχές. Τον συμβούλεψε να σταματήσει και να επιστρέψει στο επάγγελμά του, καθώς ο κλοιός είχε σφίξει. Ο Γουάιτ τον άκουσε, όχι όμως και ο συνεργός του, ονόματι Σάμι. Όταν ο τελευταίος έπεσε για δεύτερη φορά στα χέρια της αστυνομίας (εν τέλει καταδικάστηκε σε δις ισόβια για πρότερο εγκληματικό βίο) «κάρφωσε» και τον συνέταιρο του.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Το 2008 ο Γουάιτ συνελλήφθη με τις κατηγορίες για διακίνηση αμφεταμίνης, παράνομη παρασκευή ελεγχόμενης ουσίας και κατοχή ελεγχόμενης ουσίας. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και αναστολή, ουδόλως όμως συνετίστηκε. Μετακόμισε σε άλλη κομητεία και ξεκίνησε μόνος του ξανά να παρασκευάζει μεθαμφεταμίνη. Αποκομμένος από τους πάντες και εθισμένος στα ναρκωτικά, συνελήφθη ξανά το 2012, με τις ίδιες κατηγορίες, στην Τοσκαλούσα. Η εγγύηση αποφυλάκισης ορίστηκε στα 2 εκατ. δολάρια και τότε ο Γουάιτ πίστεψε ότι θα σαπίσει στη φυλακή.

Κι όμως, ο Γουόλτερ Γουάιτ του «Breaking Bad» ζήλεψε τη χάρη δύο συνονόματων!

«Δεν ξέρω τι τον έκανε να αλλάξει γνώμη, προσεύχομαι όμως κάθε ημέρα που συνέβη αυτό», έχει πει ο ναρκω-μάγειρας για τη στροφή 180 μοιρών του δικαστή. Είχε αποφασίσει να ρίξει την εγγύηση στα 10.000 δολάρια και να τον στείλει στο κέντρο αποκατάστασης «Foundry», έως ότου τελεστεί η δίκη του, τον Μάιο του 2014.

Εκεί ήταν ο Γουάιτ όταν προβαλλόταν ο 5ος κύκλος της σειράς και όταν έγινε γνωστή η ιστορία του. «Γουάιτ ο θρύλος», τον προσφωνούσαν οι εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι στο κέντρο, αδυνατώντας να πιστέψουν ότι αυτό που παρακολουθούσαν μανιωδώς μέσα από τη συχνότητα του AMC το είχαν δίπλα τους με «σάρκα και οστά».

Στο «Foundry» ο Γουάιτ βρήκε ξανά τον εαυτό του, έγινε αποδεκτός από τα παιδιά (και τα εγγόνια του) και απέδειξε στις Αρχές ότι δεν επρόκειτο για έναν εγκληματία καριέρας. Δεν εγκατέλειψε το Foundry όταν έληξε η ποινή του και ξεκίνησε μάλιστα να εργάζεται εκεί, δημιουργώντας το κατάλληλο υπερασπιστικό προφίλ, που οδήγησε τελικά στην αθώωση του. Συνεπικουρούμενος φυσικά και από την ευνοϊκή νομοθεσία της πολιτείας.

Κι όμως, ο Γουόλτερ Γουάιτ του «Breaking Bad» ζήλεψε τη χάρη δύο συνονόματων!

Εν αντιθέσει με τον ήρωα που ενσάρκωσε ο Μπράιαν Κράνστον, η ιστορία του αληθινού Γουόλτερ Γουάιτ είχε happy end. Πρόκειται όμως για τον μοναδικό… Γουόλτερ Γουάιτ που ασχολήθηκε με τη μεταμφεταμίνη και βγήκε σχεδόν ατσαλάκωτος. Διότι υπάρχει και ένας ακόμη, συνονομάτος, που είχε άσχημα ξεμπερδέματα…

Το Δεκέμβρη του 2013 ο 53χρονος Γουόλτερ (Τζακ) Γουάιτ καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση για εμπορία μεθαμφεταμίνης (9) και παράνομη κατοχή οπλισμού (3)! Συνελήφθη προσπαθώντας να πουλήσει μεθαμφεταμίνη σε εργαζόμενους διυλιστηριού στη Νεμπράσκα, όπου αποδείχτηκε ότι ήταν ο βασικός διακινητής της ουσίας. Λίγο καιρό πριν είχε πυροβοληθεί στην πλάτη από τον ίδιο του το γιο, μετά από έντονο καυγά που είχαν για ένα χρέος, σχετικά με τα ναρκωτικά. Ο Γουάιτ απολογήθηκε για τα εγκλήματά του, λέγοντας ότι όταν προσπάθησε να βγει από τη «δουλειά», οι προμηθευτές απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν. Κατ’ επέκταση ισχυρίστηκε ότι χρειαζόταν τα όπλα για την ατομική προστασία του. Δεν την έβγαλε όμως καθαρή. Η νομοθεσία της Νεμπράσκα ήταν βαριά και ασήκωτη για όσα είχε διαπράξει επί σειρά ετών.

Κι όμως, ο Γουόλτερ Γουάιτ του «Breaking Bad» ζήλεψε τη χάρη δύο συνονόματων!

Οι «μυθιστορηματικές» ιστορίες που παράγει η ζωή αποτελούν μοιραία τη βασική πηγή (και) της 7ης τέχνης, στην περίπτωση του «Breaking Bad» όμως θεωρείται εντελώς τυχαία έως και σήμερα «οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις». Αν ο dealer Γουόλτερ (Τζακ) Γουάιτ εμπνεύστηκε από τον «Walter White (Heisenberg)», ακολουθώντας το μονοπάτι για τον πλουτισμό μέσω μεθαμφεταμίνης, ο Γουόλτερ (Έμι) Γουάιτ θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιώσει μια μικρή περιουσία από τον Βινς Τζίλιγκαν και το AMC για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Σε πιο δικαστήριο του κόσμου, αλήθεια, θα έχανε μια τέτοια υπόθεση αμαχητί;