Υπόθεση Μακ Κόρμικ: Το μυστηριώδες πτώμα, το μυστικό σημείωμα και ο άγνωστος δολοφόνος
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

Υπόθεση Μακ Κόρμικ: Το μυστηριώδες πτώμα, το μυστικό σημείωμα και ο άγνωστος δολοφόνος

Μια ανοιχτή υπόθεση από το 1999 που συνεχίζει να ταλαιπωρεί το FBI μέχρι και σήμερα...

Το πτώμα του Ρικ Μακ Κόρμικ βρέθηκε σε ένα χωράφι κάπου στο Μιζούρι στις 30 Ιουνίου του μακρινού 1999. Κανένα προφανές κίνητρο δεν υπήρχε για την δολοφονία του και κανένας ύποπτος δεν προέκυπτε εκ πρώτης όψεως. Το μόνο στοιχείο που υπήρχε προς έρευνα για τους ανθρώπους του FBI ήταν τα δύο κρυπτογραφημένα σημειώματα, γραμμένα στο χέρι, που βρισκόντουσαν στην τσέπη του.

Το FBI δεν κατάφερε ποτέ να αποκρυπτογραφήσει τα σημειώματα του Μακ Κόρμικ. Το 2011, δηλαδή 12 χρόνια μετά την ανακάλυψη του πτώματός του, το FBI ζήτησε δημόσια βοήθεια για την αποκρυπτογράφησή τους. Μάλιστα, ανέβασε στην επίσημη ιστοσελίδα του μια ενότητα όπου ο καθένας θα μπορούσε να μπαίνει και να γράφει τις θεωρίες του για τα δυο ραβασάκια.

Ο Μακ Κόρμικ δεν ήταν αγγελούδι. Τον φάκελό του δεν τον έλεγες και καθαρό: είχε πλούσιο ποινικό μητρώο, είχε κάνει φυλακή και θεωρούταν σεσημασμένος βιαστής.

Αν και δεν είχε παντρευτεί ποτέ φέρεται να είχε τουλάχιστον τέσσερα παιδιά. Κατά βάση ζούσε με την υπερήλικη μητέρα του και την ημέρα που βρέθηκε νεκρός ήταν 41 χρονών, άνεργος και με ένα χρόνια πρόβλημα μερικής αναπηρίας να τον ταλαιπωρεί και να δυσκολεύει τις μετακινήσεις του.

Είναι μυστήριο το πώς ακριβώς βρέθηκε σ’ εκείνο το χωράφι, που ήταν περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. Ο Μακ Κόρμικ, άλλωστε, δεν είχε αμάξι και στη συγκεκριμένη περιοχή δεν πήγαιναν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το πτώμα του έμοιαζε να έχει κρυφτεί σε εκείνο το μέρος και οι Αρχές μίλησαν για δολοφονία, ωστόσο η ιατροδικαστική εξέταση δεν έκανε κατανοητό τον τρόπο που είχε δολοφονηθεί. Τελευταία φορά που κάποιος τον είδε ζωντανό ήταν πέντε μέρες πριν όταν και είχε πάει σε ένα νοσοκομείο για τσεκ απ.

Αρχικά, το FBI απέκρυψε την ύπαρξη των δυο σημειωμάτων. Ήταν άλλωστε τα μοναδικά στοιχεία που υπήρχαν στα χέρια των πρακτόρων που ανέλαβαν την υπόθεση και θεωρήθηκε πως αν καταφέρουν να τα αποκρυπτογραφήσουν τότε αυτόματα θα βρεθεί και ο δολοφόνος. Όμως κανείς και ποτέ δεν τα κατάφερε!

Υπόθεση Μακ Κόρμικ: Το μυστηριώδες πτώμα, το μυστικό σημείωμα και ο άγνωστος δολοφόνος

Οι απόπειρες τόσο της Μονάδας Κρυπτοαναλύσεων και Αρχειοθέτησης του FBI (CRRU) όσο και του Αμερικανικού Συλλόγου Κρυπτογραφημάτων απέτυχαν να παταγωδώς και οι δυο σημειώσεις έμειναν ως ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Σύμφωνα με τα μέλη της οικογένειας του Μακ Κόρμικ, ο τελευταίος χρησιμοποιούσε κρυπτογραφημένα σημειώματα από τότε που ήταν μικρό παιδί ,αλλά προφανώς κανένας στην οικογένειά του δεν ήξερε πώς να αποκρυπτογραφήσει τους κώδικες.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι τα δυο σημειώματα έγιναν θέμα συζήτησης για όλη την Αμερική, παρά το γεγονός ότι άπειροι άνθρωποι καταπιάστηκαν, έπειτα από την αντίστοιχη έκκληση του FBI, να λύσουν τον κώδικα, η οικογένειά του απαξίωνε πάντα την ύπαρξη αυτών των δυο σημειωμάτων και τόνιζε πως δεν θα προσφέρει τίποτα στη διαδικασία αναζήτησης του δολοφόνου.

«Δεν μπορούσε να γράψει τίποτα. Μόνο το όνομά του ήξερε να γράφει σωστά. Δεν υπάρχει περίπτωση να σκέφτηκε και να έγραψε κώδικα. Κάτι ακατανόητα σύμβολα έγραφε μόνο που δεν σήμαιναν τίποτα», είχε πει χαρακτηριστικά η μητέρα του.

Το FBI πάντως συνεχίζει να διαφωνεί μαζί της και όπως τονίζεται επίσημα, οι μυστικοί κώδικες στην τσέπη του Ρικ Μακ Κόρμικ φανερώνουν τον δολοφόνο του. Το μυστήριο εξακολουθεί να υφίσταται και μοιάζει δύσκολο ο δολοφόνος να συλληφθεί, με δεδομένο πως μετά από τόσα χρόνια σίγουρα θα έχει πάρει τα μέτρα του…