Superman VS Κου Κλουξ Κλαν: Όταν ο υπεράνθρωπος ξεμπρόστιασε τους μισάνθρωπους
Βρείτε μας στο
Ιστορίες

Superman VS Κου Κλουξ Κλαν: Όταν ο υπεράνθρωπος ξεμπρόστιασε τους μισάνθρωπους

Προσεχώς ταινία: η μοναδική φορά που ο ηπερήρωας κατατρόπωσε έναν πραγματικό εχθρό...

Δεν πρόκειται για μία ακόμα blockbuster ιστορία των υπερηρώων. Ο Λεξ Λούθορ, ο Joker η ο Γκριν Γκόμπλιν δεν είναι καν στο φόντο του κάδρου. Η μοναδική ομοιότητα είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση οι κακοί είναι καμουφλαρισμένοι. Η μεγάλη διαφορά όμως ότι δεν πρόκειται για αποκυήματα της φαντασίας. Είναι πέρα για πέρα αληθινοί. Και η αντιπαράθεση μαζί τους είναι μάλλον η σημαντικότερη συνεισφορά του… Superman στην ανθρωπότητα, στα 85 χρόνια «ζωής» του.

Η ιστορία είναι άγνωστη, τουλάχιστον πολύ περισσότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα φανταστικά κατορθώματα του Κλαρκ Κεντ. Μοιάζει σχεδόν απίστευτο, αλλά η Κου Κλουξ Κλαν βρήκε τον μπελά της με δαύτον στα πρώτα χρόνια της μεγάλης δημοφιλίας του.

Ήταν τότε, τη δεκαετία του ’40, όπου η 15λεπτη ραδιοφωνική εκπομπή «Οι Περιπέτειες του Σούπερμαν» έκανε θραύση στο κοινό της Νέας Υόρκης. Ο υπεράνθρωπος είχε γεννηθεί ως σκίτσο το 1993 από δύο κολεγιόπαιδα και από το 1938 που έκανε την πρώτη εμφάνιση του στα Κόμιξ, σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Superman VS Κου Κλουξ Κλαν: Όταν ο υπεράνθρωπος ξεμπρόστιασε τους μισάνθρωπους

Μέσα σε δύο χρόνια, οι ιστορίες του Σούπερμαν κυκλοφορούσαν στις εφημερίδες και από το 1940 επεκτάθηκαν στο Ραδιόφωνο.

«Στον ουρανό! Κοίτα! Είναι πουλί! Είναι αεροπλάνο! Είναι ο Σούπερμαν!», ανέφερε η εισαγωγή της εκπομπής, η οποία σε χρόνο – ρεκόρ απέκτησε πολυπληθές και αφοσιωμένο κοινό.

Ο ακτιβιστής και συγγραφέας Στέτσον Κένεντι συνειδητοποίησε πρώτος απ’ όλους πόσο ισχυρός ήταν ο συνδυασμός του ηχητικού μέσου με τον περιλάλητο τότε χαρακτήρα της DC Comics.

Ορκισμένος εχθρός της Κου Κλουξ Κλάν – αν και λευκός – ο Κένεντι είχε διεισδύσει στους κόλπους της ρατσιστικής οργάνωσης, που διέσπειρε τα πύρινα κηρύγματα μίσους κατά των μαύρων. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ΚΚΚ προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί, μπαίνοντας στην τρίτη φάση της πορείας της, η οποία διαρκεί έως σήμερα.

Βουγιουκλάκη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Η Αλίκη στο Ναυτικό»: Το σκηνοθετικό λάθος με το ψωμί της Βουγιουκλάκη μέσα στη βάρκα βγάζει μάτι (Vid)

Την 20ετία 1925-1945 είχε απολέσει τεράστια δύναμη μελών και τότε προσπαθούσε να στρατολογήσει νέα, επιδεικνύοντας τη δύναμή της με ένα νέο κύκλο εγκλημάτων, κάποια εκ των οποίων δολοφονίες.

Superman VS Κου Κλουξ Κλαν: Όταν ο υπεράνθρωπος ξεμπρόστιασε τους μισάνθρωπους

Ο Κένεντι είχε μάθει τα πάντα για την οργάνωση, από κωδικές λέξεις, μέχρι τις πιο μυστικές τελετουργίες. Απευθύνθηκε στην αστυνομία, ελπίζοντας ότι η απόπειρα της οργάνωσης να γιγαντωθεί ξανά θα σταματούσε εν τη γενέσει της. Έπεσε όμως πάνω σε τοίχο, διαπιστώνοντας ότι η στάση των αρχών ήταν από αδιάφορη έως… συμπαθής προς την Κου Κλουξ Κλαν.

Ο ακτιβιστής συνέλαβε τότε την ιδέα να επικοινωνήσει με τους παραγωγούς της ραδιοφωνικής εκπομπής του Σούπερμαν. Δεν περίμενε ούτε και ο ίδιος ότι το αίτημα για βοήθεια θα τύγχανε τόσο θερμής υποδοχής.

Οι παραγωγοί αναζητούσαν διαρκώς νέους πιθανούς εχθρούς του Superman. Είχαν ήδη χρησιμοποιήσει τους Ναζί και το Χίτλερ, αλλά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι επιλογές είχαν στερέψει. Η Κου Κλουξ Κλαν ήταν μία εξαιρετική λύση. Και προέκυψε στο ιδανικό timing.

Ο Κένεντι τους εφοδίαζε με πληροφορίες για την οργάνωση και εκείνοι έστηναν το σενάριο της εκπομπής. Για 16 επεισόδια ο Superman πολεμούσε εναντίον της «Κλαν του Πύρινου Σταυρού». Ο θρυλικός σούπερ ήρωας, που εκπροσωπούσε το καλό και τη δικαιοσύνη, τέθηκε αντιμέτωπος της ρατσιστικής οργάνωσης και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Έως τότε πολλοί από τους ακροατές της εκπομπής αγνοούσαν τα σχέδια της ΚΚΚ για αναζωπύρωση, ή  αδιαφορούσαν για την ένοχη δράση της.

Superman VS Κου Κλουξ Κλαν: Όταν ο υπεράνθρωπος ξεμπρόστιασε τους μισάνθρωπους

Η δυσφημιστική ρητορική του… Superman κατά της οργάνωσης είχε τεράστια απήχηση. Η ακροαματικότητα της εκπομπής ήταν πολύ μεγάλη, ομοίως και η επιρροή που ασκούσε ο δημοφιλής υπερήρωας.

Ο Κένεντι προξένησε προβλήματα στην ΚΚΚ, δημοσιοποιώντας πολλά απ’ τα μυστικά της. Kάθε φορά που η εκπομπή φανέρωνε κάποια μυστική λέξη, οι αρχηγοί της οργάνωσης έπρεπε να την αλλάζουν, ενώ η αποκάλυψη των μυστικών και των εσωτερικών διεργασιών, συνέβαλε στην απομυθοποίηση της.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες από την ολοκλήρωση των 16 εκπομπών, η ΚΚΚ δε κατάφερε να εγγράψει ούτε ένα νέο μέλος. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις που για πρώτη φορά η λευκή στολή αντιμετωπιζόταν ως αιτία… διαπόμπευσης. Αναφέρθηκαν περιστατικά με τον κόσμο να πετάει αυγά και να χλευάζει κάποιον που είχε εντοπιστεί να φοράει τη λευκή τριγωνική κουκούλα.

Superman VS Κου Κλουξ Κλαν: Όταν ο υπεράνθρωπος ξεμπρόστιασε τους μισάνθρωπους

Κάπως έτσι, ένας φανταστικός ήρωας προκάλεσε ανεπανόρθωτο πλήγμα σε έναν πραγματικό εχθρό. Ασφαλώς η ΚΚΚ δεν εξαϋλώθηκε – άλλωστε απομεινάρια της επιβιώνουν ακόμα και σήμερα – αλλά δεν έγινε ποτέ αυτό που ήλπιζε να γίνει ξανά (τη δεκαετία του ’20 υπολογίζεται ότι είχε φτάσει τα 6 εκατ. μέλη!).

Το αν η συμβολή του Superman ήταν καθοριστική σε αυτό, θα μας το εξηγήσει μάλλον καλύτερα η κινηματογραφική παραγωγή των Lotus Entertainment και Paperchase Films, που είναι ήδη στα σκαριά. Σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις, η ταινία θα βασιστεί στο βιβλίο που εξέδωσε το 2012 ο Ρίτσαρντ Μπάουερς.

Ο τίτλος του, «Superman Versus the Ku Klux Klan». Αφιερωμένο στην ιστορία του υπερανθρώπου που ξεμπρόστιασε τους μισάνθρωπους.