Get Well Soon: «Τα τραγούδια μας αντανακλούν έναν εαυτό που μας σοκάρει»
Βρείτε μας στο

Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του The Horror, του νέου τους άλμπουμ, οι Get Well Soon στρέφουν το βλέμμα τους στο Rockwave. Εκεί όπου θα εμφανιστούν πριν από τους Arctic Monkeys και μαζί με άλλα συγκροτήματα θα συνθέσουν μια συναυλιακή εμπειρία γεμάτη από εντάσεις και ισχυρές συναισθηματικές καταστάσεις. Κονσταντίν και Βερίνα Γκρόπερ, Τίμο Κάμφ, Σεμπάστιαν Μπένκλερ και τα υπόλοιπα μέλη των Get Well Soon έκαναν μια παύση στην προετοιμασία τους και απάντησαν στις ερωτήσεις μας.

Το νέο τους άλμπουμ, το ποτάμι τους που ακόμα δεν έχει στερέψει, η εξέλιξη της μουσικής γενικά και της μουσικής τους ειδικά, ο κόσμος του σήμερα, η ελπίδα τους για το μέλλον. Οι Get Well Soon απαντούν για όλα αυτά που ρωτήθηκαν. Και λίγα περισσότερα.

– Έχοντας πια μπει στον 13ο χρόνο της πορείας σας ως συγκρότημα και έχοντας επισκεφτεί πολλές χώρες, άρα και διαφορετικές θεωρήσεις γύρω από τη μουσική, το είδος που πρεσβεύεται, ποιες διαφορές εντοπίζετε από το ξεκίνημα σας ως τώρα;

Είναι όντως τόσα χρόνια; Συνεχώς λέμε στους εαυτούς μας ότι είναι 10. Αλλά, υποθέτω, είμαστε γέροι και μας αρέσουν οι επέτειοι. Λοιπόν, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στη μουσική βιομηχανία αυτά τα χρόνια – έχουμε όλοι βρεθεί εν μέσω καταστάσεων κρίσης. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν μας επηρέασε ιδιαίτερα. Η μουσική μας απαρχή βρέθηκε στο μέσο του λεγόμενου ρετρό κινήματος, που τονώνεται συνεχώς και μπορεί να κρατήσει για πάντα. Η αναπαραγωγή προηγούμενων μουσικών περιόδων μοιάζει με έναν κύκλο. Δεν έχει κάποιο τέλος. Αυτό μας αρέσει. Έχουμε αναφορικότητα στη μουσική μας, δεν είναι μυστικό. Μας αρέσει το μουσικό deja vu. Άρα δεν υπάρχουν πρακτικά διαφορές, για να απαντήσουμε στο ερώτημα σου.

– Ποιο θα χαρακτηρίζατε ως το πιο επαρκές και γοητευτικό στοιχείο στη μουσική σας; Τι σας επέτρεψε να ταξιδέψετε από το 2005 στο 2018;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Get Well Soon ήταν πάντοτε ανοιχτοί σε νέες κατευθύνσεις και πως κάθε άλμπουμ έχει τον δικό του ήχο. Είναι μια αέναη κίνηση, μια αδιάκοπη αναζήτηση που σχετίζεται με αυτό. Φυσικά, μερικά στοιχεία που εντοπίζονται σε όλα τα άλμπουμ είναι ευδιάκριτα σε μας.

Υπάρχει πάντοτε ένας εναγκαλισμός του πάθους, για να χρησιμοποιήσουμε και μια ελληνική λέξη. Επίσης, μας αρέσουν τα αντιθετικά σχήματα, δίνουν δυναμική, το φως και το σκοτάδι. Προφανώς μας αρέσουν οι πολυάριθμες συνεργασίες και ενορχηστρώσεις. Να ενώνουμε δηλαδή πολλά όργανα. Ως ακολουθία όλων αυτών είναι μια κινηματογραφική ροή. Στιχουργικά δημιουργούμε άλμπουμ με ένα κόνσεπτ.

– Ανήκετε σε ένα ευρύτερο μουσικό είδος, τη ροκ, που ήταν στα πάνω της πριν 30 χρόνια. Ταυτόχρονα τοποθετείστε σε ένα πιο ειδικό είδος, την indie-folk-progressive, που άνθισε πριν από 4-5 χρόνια και κυριαρχεί πλέον. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;

Αν και δεν είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να ειπωθεί τόσο απλοϊκά όσο το θέτεις, θα λέγαμε ότι οι επιρροές μας ανάγονται σε κάθε εποχή, σε κάθε περιοχή, σε κάθε είδος. Αυτό που μας ενδιαφέρει και στο οποίο πιστεύουμε ότι είμαστε καινοτόμοι, είναι η μείξη. Αν μπορεί κάποιος να αποκαλέσει τη μουσική μας ένα κολάζ ή μωσαϊκό, τότε ο στόχος μας επετεύχθη. Μας αρέσει να ενώνουμε πράγματα που φαινομενικά δεν ταιριάζουν. Αν κάτι είναι πολύ προφανές, χάνει το ενδιαφέρον μας. Επομένως, πώς μπορούν να συνδυαστούν τα είδη; Έχουμε την αίσθηση ότι δεν μετριέται με μαθηματικές πράξεις. Είναι καθαρά ένστικτο, διαίσθηση και συναισθηματική διαδικασία. Είναι και πολύ ατομικό. Ακόμα κι εντός της μπάντας. Κυνηγάμε τους συνδυασμούς που κανείς άλλος δεν σκέφτηκε.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

– Υπάρχει ένας στίχος στο τραγούδι σας We Are Free που με συγκλονίζει κάθε φορά που τον ακούω. «We’ll hold each other then, when it’s time, time to lose it all, cause then we ‘re free». Μου θυμίζει τη φράση που βρίσκεται στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λέφτερος». Το ασπάζεστε αυτό, θέλατε να εκφράσετε κάτι από εσάς με αυτόν το στίχο;

Το συγκεκριμένο κομμάτι και εν γένει το άλμπουμ που βρίσκεται αναφέρονται στη φιλοσοφία των στωϊκών, η οποία υποθέτουμε ότι σχετίζεται με τον βουδισμό με πολλούς τρόπους. Είσαι ελεύθερος μόνο όταν απαγκιστρώσεις τον εαυτό σου απ΄όλα. Υλισμό και συναίσθημα. Είναι κοντά στην φιλοσοφία του Καζαντζάκη, αν και εκεί ενυπάρχει περισσότερος φαταλισμός, είναι πεισιθάνατη φράση. 

Αν και πιθανότατα έχει δίκιο, εμείς πιστεύουμε στην ελπίδα. Ίσως τελικά να είμαστε αισιόδοξοι. Για μας η συνέπεια, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, αυτής της φιλοσοφίας είναι η εξής. Είναι μια δύσκολη μα όμορφη ιδέα να μην ταυτίζεις τον εαυτό σου με πράγματα, με την ύλη. Όσο για τα συναισθήματα, αν το να αγαπάμε την οικογένεια και τους φίλους μας σημαίνει μια ανελευθερία, ας είναι. Την επιλέγουμε. 

– Το προηγούμενο σας άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2016. Στις αρχές Ιούνη κυκλοφορήσατε το επόμενο, το The Horror. Πώς αλλάξατε την προσέγγιση και τους τρόπους σας, από που αντλήσατε έμπνευση αυτή τη φορά και τι μήνυμα θέλατε να δώσετε;

Η λέξη «μήνυμα» ίσως δεν ταιριάζει. Αλλά το θέμα είναι ο φόβος. Δεν θα νιώθαμε ιδιαίτερα καλά αν το άλμπουμ δεν μιλούσε και δεν προσπαθούσε να βρει μια λογική πίσω απ΄αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς, ο φόβος είναι το θέμα που το περιγράφει καλύτερα. Ο φόβος οδηγεί τους ανθρώπους σε κακές επιλογές, στο να στενεύουν τα σύνορα τους. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Είναι πιθανόν το πρώτο μας άλμπουμ με τόσο μεγάλη επιρροή από την πολιτική. 

Σε μουσικό επίπεδο είναι ένας φόρος τιμής στον Φρανκ Σινάτρα και τα άλμπουμ του από τη δεκαετία του ’50. Αυτός είναι ένας ακόμα συνδυασμός που ακούγεται πολύ παράξενος. Αλλά όπως προείπαμε. Αυτό είναι που θέλουμε. Εσείς θα κρίνετε αν αυτό λειτούργησε καλά.

– Έχετε αισθανθεί ποτέ ένα κενό στην έμπνευση σας και συνακόλουθα στη ζωή σας; Αν ναι, πώς χρησιμοποιήσατε αυτό το συναίσθημα;

Ευτυχώς δεν το έχουμε βιώσει ακόμα. Ίσως με ένα τρόπο να έχουμε μια μη ρομαντική σχέση με αυτό που κάνουμε. Μπορείς να το αποκαλέσεις και απλά επαγγελματικό. Δεν περιμένουμε την έμπνευση να έρθει μόνη της. Αν βρούμε θεματική, κάνουμε έρευνα και συλλέγουμε δεδομένα. Έχει μια κάπως επιστημονική διάσταση όλο αυτό. Ακούγεται παράξενο και άδειο από συναισθήματα, αλλά μας βοηθάει πολύ. Επιπλέον, έχει μεγάλη ευχαρίστηση και, εκ του αποτελέσματος, κρατάει μακριά το κενό.

– Η μουσική έχει ορισμένες φορές ένα μαστίγιο. Ένα μαστίγιο που βιάζει τον μουσικό για να γράφει συνεχώς τραγούδια. Αυτό το μαστίγιο λέγεται σήμερα μάρκετινγκ, λέγεται εμπορικότητα. Όλα αυτά τα χρόνια δείξατε να μην υποκύπτετε σε αυτό. Είναι μια δύσκολη μάχη;

Αν μπορούμε να πούμε κάτι σ΄αυτό, μιας κι εμείς δεν το βλέπουμε όπως το αναφέρεις, έχουμε μια σχετικά εύκολη συνταγή. Κάνουμε πολλά πράγματα πέρα από τους Get Well Soon. Αυτό είναι η σύνθεση τραγουδιών για ταινίες, η παραγωγή σε άλλους καλλιτέχνες, η συγγραφή για το θέατρο κ.α. Αυτό βοηθάει να διατηρούμε την καλλιτεχνική ελευθερία στους Get Well Soon.

Είμαστε τυχεροί γιατί ότι άλλο κάνουμε, το διαλέγουμε με βάση το αν μας ενδιαφέρει. Δεν είναι δουλειές για τα λεφτά. Όχι εντελώς τουλάχιστον. Αλλά κρατάνε ζωντανή την καρδιά και την ψυχή του κεντρικού πρότζεκτ. Των Get Well Soon.

– Αν στεκόσασταν μπροστά σε έναν καθρέφτη που αντανακλά μόνο τον εσωτερικό σας εαυτό και σας μιλάει, τι πιστεύετε ότι θα έδειχνε και θα σας έλεγε;

Η σύνθεση τραγουδιών είναι βασικά ένας τέτοιος καθρέφτης. Τουλάχιστον για μας. Έχουμε την πεποίθηση πως αν καθρεφτιστεί ο εαυτός μας πολύ, κάνουμε έντονη ψυχική αναζήτηση ή ψυχοθεραπεία, θα μας εμποδίσει από το να γράψουμε τραγούδια. Οι στίχοι είναι η δικιά μας μορφή θεραπείας. Και πάντοτε θέλουμε να μας σοκάρει το αποτέλεσμα. Αν γνωρίζαμε τον εαυτό μας τόσο καλά ώστε να ξέρουμε τι θα δείξει η αντανάκλαση, δε θα μπορούσαμε να μας εκπλήξουμε, να μας τρομάξουμε με τα τραγούδια μας. Γι΄αυτό αποφεύγουμε τα σενάρια του καθρέφτη.

– Κοιτώντας πίσω σε όσα έχετε κατακτήσει, τι προσδοκούσατε απ΄αυτά και πώς βλέπετε το μέλλον σας;

Είμαστε μόνο ευγνώμονες και τυχεροί. Είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που θέλουμε, χωρίς να κάνουμε ιδιαίτερους συμβιβασμούς. Βγάλαμε το ψωμί μας όλα αυτά τα χρόνια και με το παραπάνω. Αυτό είναι το όνειρο. Και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί για λίγο ακόμα. Και λίγο περισσότερο απ΄αυτό. Οπότε δεν κάνουμε τα μεγάλα σχέδια.

* Οι Get Well Soon θα εμφανιστούν στο Terravibe στις 6 Ιουλίου μαζί με τους Miles Kane, Alt-J, CoreTheBand και φυσικά τους Arctic Monkeys.

** Για να αγοράσετε εισιτήρια μπείτε στο Tickethouse.gr.