Πόσα χρήματα παίρνουν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

SPOILER: Πάντως όπως και να έχει κακοπληρωμένους δεν τους λες...

Ο Τζίμης Πανούσης έλέγε κάποτε σε μια παράστασή του πως «δεν κυβερνούν οι πολιτικοί, εμείς κυβερνάμε. Απλά επειδή είναι κωλοδουλειά έχουμε βάλει άλλους να την κάνουν». Αν και δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα λέει ο Τζιμάκος, η αλήθεια είναι πως αυτή η… «κωλοδουλειά» πληρώνει πάρα πολύ καλά.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στους μισθούς των βουλευτών θα καταλάβει πως σίγουρα δεν είναι και οι πιο πλούσιοι άνθρωποι της Ελλάδας. Από την άλλη είναι δεδομένο πως δεν είναι και οι πιο φτωχοί. Για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου φτωχοί.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως στην σύγχρονη Ελλάδα της φτώχειας και της ανεργίας, αυτά που παίρνει σε ένα μήνα ένας βουλευτής μπορεί να είναι και το ποσό που παίρνει μέσα σε ένα χρόνο η πλειονότητα των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Ίσως και παραπάνω.

Αρκεί να δούμε πόσα παίρνουν οι δύο πιο σημαντικοί άντρες της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος λαμβάνει 11.561 ζεστά ευρουλάκια τον μήνα. Ναι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τι κάνει ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα; Όποιος έχει μια στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα ξέρει πολύ καλά τι κάνει ο ΠτΔ: τίποτα! Αν αναλογιστούμε πως ο μέσος εργαζόμενος παίρνει κάνα 500άρι ευρώ το μήνα για να βαράει οκτάωρα (και βάλε) στην δουλειά του, τα λεφτά του Παυλόπουλου είναι μάλλον ο ορισμός της πρόκλησης.

Πόσα παίρνει από την μεριά του ο Πρωθυπουργός; Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει περίπου 7.644,79 ευρώ. Φτωχό δεν τον λες. Μια χαρά φράγκα βγάζει. Σε σχέση με τις υποχρεώσεις του είναι πολλά ή λίγα; Η απάντηση είναι υποκειμενική και αλλάζει ανάλογα με το ποιος καλείται να την δώσει. Είναι όμως δεδομένο πως μοιάζει εντελώς παραλογισμός να παίρνει λιγότερα από τον ΠτΔ, που έχει απλά έναν θεσμικό τίτλο και ουσιαστικά καμία υποχρέωση.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους βουλευτές, αυτοί παίρνουν 5.700 ευρώ τον μήνα (στις προ-κρίσεις εποχές έπαιρναν περίπου τα διπλάσια) αλλά απολαμβάνουν και διάφορα άλλα προνόμια.

Καταρχήν, τους χορηγείται αυτοκίνητο ενώ παίρνουν επίσης περίπου 1.780 ευρώ το μήνα ως επίδομα οργάνωσης γραφείου. Άλλα 1.000 ευρώ το μήνα είναι τα έξοδα μετακίνησης που παίρνουν ενώ τους χορηγείται κινητό τηλέφωνο και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να διαμονή.