ο γλάρος
Βρείτε μας στο
Πολιτισμός

Ο Γλάρος στο 887: 10 παραστάσεις για να τσεκάρεις το φθινόπωρο

Η θεατρική χρονιά ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία στις αρχές Οκτώβρη.

Με την θερινή θεατρική σεζόν να μετράει μέρες πριν ολοκληρωθεί, ρίχνουμε τσεκάρισμα στις θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμα σου ως το τέλος του 2017. Και λίγο πιο μετά. Σου βρήκαμε 10, αλλά μην μείνεις μόνο σε αυτές. Αν πρέπει να διαλέξεις 3 από αυτές; Ο Γλάρος του Χουβαρδά, η Κηφισιά του Καραντζά και τα Οργισμένα Νιάτα της Καραλή είναι top priorities.

887 του Ρόμπερτ Λεπάζ

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φέρνει τον Γαλλοκαναδό Ρόμπερτ Λεπάζ για να μας ταξιδέψει στον κόσμο των ονείρων και των αναμνήσεων του. Η νοσταλγία κυριαρχεί σε αυτό το ταξίδι στην δεκαετία του ’60. Τότε που τα νιάτα και η παιδική του ηλικία ύφαιναν τα στοιχειά του.

Πρεμιέρα: 24 Οκτωβρίου

Με δύναμη από την Κηφισιά του Δημήτρη Καραντζά

Ο Γλάρος στο 887: 10 παραστάσεις για να τσεκάρεις το φθινόπωρο

Το έργο των των Δημήτρη Κεχαϊδη –  Ελένης Χαβιαρά τοποθετεί 4 γυναίκες σε ένα αστικό σαλόνι. Όλος ο καθωσπρεπισμός, η μεγαλομανία, η αλαζονεία των μεγαλοαστών, κατακλύζει αυτές τις γυναίκες. Κι αφού αυτό τις υποβάλλει, τότε πολύ εύλογα και εύκολα γίνονται νευρωτικές και «ουρλιάζουν» το πάθος τους για μιαν άλλη ζωή απ΄αυτή που φαίνεται να τις περιμένει στην επόμενη μέρα. Ένα έργο σταθμός της σύγχρονης δραματουργίας μας, που έχει αφήσει το δικό του στίγμα, από το πρώτο του ανέβασμα στη “νέα Σκηνή” του Λευτέρη Βογιατζή κι από μακρά διαδρομή σε πολλά ανεβάσματα. Έμιλυ Κολίανδρη, Λυδία Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη πρωταγωνιστούν.

Πρεμιέρα: 5 Οκτωβρίου, Θέατρο Νέου Κόσμου

Οργισμένα Νιάτα της Κίρκης Καραλή

Τα οργισμένα νιάτα του Τζον Όζμπορν έχουν κάτι από Κουρδιστό Πορτοκάλι. Εδώ όμως δεν έχουμε νέους που αποδέχτηκαν την σκοτεινή τους φύση. Έχουμε νέους που απλώς αντιδρούν στο κατεστημένο. Επαναστάτες ή απλώς αφελείς; Η Κίρκη Καραλή και οι ηθοποιοί Πέγκυ Τρικαλιώτη, Σήφης Πολυζωίδης, Παρθενόπη Μπουζούρη και Χάρης Τζωρτζάκης δίνουν την απάντηση. Ή και όχι.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Πρεμιέρα: 12 Οκτωβρίου, Θέατρο Olvio

Ο Φάρος του Μαρκουλάκη

11 χρόνια μετά την πρεμιέρα του στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, το έργο του Κόνορ ΜακΦέρσον βρίσκει την θέση του και στα ελληνικά δρώμενα, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη να ετοιμάζεται να προσθέσει μια πολυσυζητημένη σύζευξη πραγμάτων και ιδεών επί σκηνής. Μια τετράδα φίλων κι ένας άγνωστος άντρας θα περάσουν ένα βροχερό βράδυ στα βόρεια του Δουβλίνου, παίζοντας χαρτιά και πίνοντας. Εν μέσω αυτής της κατάπαυσης υποταγών, θα επαναφέρουν το παρελθόν στη μνήμη τους. Στόχος; Να ξεφύγουν απ΄αυτό. Για μια μόνο φορά.

Πρεμιέρα: 4 Οκτωβρίου, Θέατρο Αθηνών

Το έξυπνο πουλί των Βαβαδάκη-Κατσή

Ο Γλάρος στο 887: 10 παραστάσεις για να τσεκάρεις το φθινόπωρο

Το έργο του Ζορζ Φεντό καθοδηγεί μια παρέα έξι ατόμων σε μια ανάγκη. Αυτή της επιβεβαίωσης της σεξουαλικότητας τους. Θηλυκής ή αρσενικής. Ένα αόριστο «πρέπει» τους πατάει στο κεφάλι κι εκείνοι υποχρεώνονται να καταφύγουν σε άγνωρα εδάφη, ώστε να σταματήσουν την πίεση. Η διασκευή των Βαβαδάκη-Κατσή φέρνει επί σκηνής την Χαρά-Μάτα Γιαννάτου που θαυμάσαμε πέρσι στη Λαμπεντούζα και την Μητρόπολη, παρέα με τους Στέλλα Βογιατζάκη, Πάνο Παπαδόπουλο, Κατερίνα Ζησούδη και τους δύο σκηνοθέτες. Η παράσταση παίζεται φέτος για δεύτερη φορά, έχοντας καταφέρει να γοητεύσει τρομερά το αθηναϊκό κοινό.

Πρεμιέρα: 6 Οκτωβρίο, Tempus Verum

Προδοσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου

Ο Γλάρος στο 887: 10 παραστάσεις για να τσεκάρεις το φθινόπωρο

Στον απόηχο της Άλκηστης που θριάμβευσε το φετινό καλοκαίρι, αλλά και της αναβίωσης του Αμύντα, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος καθοδηγεί τρεις φίλους του, τρεις άρτιους ηθοποιούς. Γιώργος Χρυσοστόμου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και Κατερίνα Παπαδάκη πρωταγωνιστούν στο κλασσικό έργο του Πίντερ. Ένα έργο που κάνει την αγάπη κάτι ιερό και ταυτόχρονα μιαρό. Βρώμικο και καθάριο. Αγνό και ατιμασμένο. Η Μνήμη έρχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο. Πώς συλλαμβάνει το Παρελθόν και το τοποθετεί στο Παρόν; Με ποια μορφή; Βοηθάει ή προδίδει;

Πρεμιέρα: αρχές Νοεμβρίου, Μικρό Παλλάς

Μόλλυ Σουήνυ της Ιώς Βουλγαράκη

Ο Γλάρος στο 887: 10 παραστάσεις για να τσεκάρεις το φθινόπωρο

Μαζί με τον Αργύρη Ξάφη είναι ένα αχώριστο δίδυμο. Μετά την Μισαλλοδοξία το 2016, φέρνουν στη σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου την ιστορία του Μπράιαν Φρίελ. Μια γυναίκα είναι τυφλή. Ξαναβρίσκει το φως της ύστερα από επέμβαση. Όμως δεν της αρέσει να βλέπει. Θέλει να γυρίσει στο σκοτάδι της. Είναι γιατί δεν έμαθε να ζει αλλιώς; Είναι γιατί αυτά που βλέπει την τρομάζουν; Ίσως. Μαζί με τον Ξάφη, επί σκηνής θα δούμε και τους Δέσποινα Σκούρτη και Δημήτρη Γεωργιάδη.

Πρεμιέρα: 18 Οκτωβρίου (sold out ως τις 14/1 του 2018)

Ο Γλάρος του Γιάννη Χουβαρδά

Το κλασσικό έργο του Τσέχοφ, που έχει δει αρκετά ανεβάσματα τα τελευταία 2-3 χρόνια – κάποιες φορές παράλληλα από δύο θεατρικές σκηνές – έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ένα θέατρο που μετά τον Φάουστ της Ευαγγελάτου βρήκε τον δρόμο της ανηφόρας. Εκεί ο σπουδαίος Γιάννης Χουβαρδάς καθοδηγεί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Κουρή, Ακύλλα Καραζήση, Δημήτρη Ήμελλο κ.α. σε ένα έργο που ρίχνει το βλέμμα του στην δύσκολη πορεία του καλλιτέχνη προς τη δημιουργία. Σε μια πνευματική κατάσταση όπου όλα είναι ένα άχθος για την δημιουργική σύλληψη. Αυτός είναι ο Γλάρος. Προσπαθεί να κρατηθεί με κόπο πάνω από το κύμα. Ο Γλάρος αναζητά το ψάρι που θα πέσει στην παγίδα του. Ο Γλάρος παρατηρεί και αφήνεται σε φουγάρα να τον ντουμανιάσουν.

Πρεμιέρα: 15 Νοεμβρίου

Η Αγριόπαπια του Δημήτρη Τάρλοου

Άλλος ένας αγαπημένος του ελληνικού θεάτρου. Ο Ερρίκος Ίψεν περιγράφει την καταστροφή των ψευδαισθήσεων με έναν πολύπλοκο τρόπο. Το τέλος της φενάκης, της αθωότητας αν θέλετε. Ένας άντρας-φιλόσοφος βρίσκει πεδίο εφαρμογής των ιδεών του στο δράμα του φίλου του. Ένα δράμα που δεν γνωρίζει. Ένα δράμα που θα μάθει σκληρά. Ο Δημήτρης Τάρλοου μετά τον Θερισμό στο Εθνικό, που δεν θα λέγαμε ό,τι θέρισε, εκκινά φέτος με ένα δυνατό έργο και καστ ταιριαστό. Η εκπληκτική Λένα Δροσάκη με το περσινό 1984 πλέον να την έχει αλλάξει, ο Γιάννος Περλέγκας, η Άννα Μάσχα και ο Θέμης Πάνου είναι τέσσερα ονόματα που δημιουργούν προσδοκίες.

Πρεμιέρα: 22 Νοεμβρίου, Θέατρο Πορεία

Το Ημερολόγιο Ενός Τρελού του Σωτήρη Χατζάκη

Ο Γλάρος στο 887: 10 παραστάσεις για να τσεκάρεις το φθινόπωρο

Δανείζομαι από την περιγραφή της παράστασης στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης: «Ο Σωτήρης Χατζάκης σκηνοθετεί και ερμηνεύει «Το ημερολόγιο ενός Τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ένα μεγάλο έργο έτσι όπως το αντιλαμβάνεται σήμερα ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, που επιστρέφει στη σκηνή μετά από 17 χρόνια για να υποδυθεί τον Ποπρίστσιν, τον ήρωα του Γκόγκολ». Ενάμιση χρόνο μετά την διαμάχη με το υπουργείο Πολιτισμού, ο καλλιτέχνης – και όχι ο θεσμικός – Σωτήρης Χατζάκης βγαίνει στην επιφάνεια με ένα one man show.

Πρεμιέρα: 30 Οκτωβρίου