Η θρυλική τιτανομαχία του ευρωπαϊκού μπάσκετ στα '80s: όταν ο Ντράζεν συνάντησε τον Όσκαρ Σμιντ! (Vids)
Βρείτε μας στο
Retro

Η θρυλική τιτανομαχία του ευρωπαϊκού μπάσκετ στα ’80s: όταν ο Ντράζεν συνάντησε τον Όσκαρ Σμιντ! (Vids)

Πριν 28 χρόνια δύο τεράστιες μπασκετικές μορφές αναμετρήθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες θεατές.

Σε λίγες μέρες καταφθάνει μια ιστορική και παράλληλα υποτιμημένη επέτειος για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Φέτος συμπληρώνονται 18 χρόνια από την ημέρα που δύο από τους πιο θρυλικούς μπασκετμπολίστες τέθηκαν αντιμέτωποι με φόντο ένα βαρύτιμο τρόπαιο: ο Ντράζεν Πέτροβιτς αναμετρήθηκε με τον Όσκαρ Σμιντ.

Ήταν 14 Μαρτίου του 1989 όταν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας φιλοξενήθηκε ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την ιταλική Σναϊντέρο Καζέρτα. Οι ηγέτες και μεγάλοι σκόρερ των δύο αντιπάλων είχαν ονόματα βαριά σαν ιστορία. Ονόματα τόσο θρυλικά που όσο περνάνε τα χρόνια προκαλούν όλο και μεγαλύτερο ίλιγγο.

Η θρυλική τιτανομαχία του ευρωπαϊκού μπάσκετ στα '80s: όταν ο Ντράζεν συνάντησε τον Όσκαρ Σμιντ! (Vids)

Από την μία, ο Ντράζεν Πέτροβιτς που τότε αγωνιζόταν στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα φαινόμενο του παγκόσμιου μπάσκετ, για πολλούς ο καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης που βγήκε ποτέ. Από την άλλη, ο θρυλικός Όσκαρ Σμιντ, ο παίκτης που για πολύ κόσμο θα άφηνε εποχή στo ΝΒΑ αν επιχειρούσε το μεγάλο βήμα και χωρίς καμία αμφισβήτηση ο μεγαλύτερος Βραζιλιάνος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών.

Η θρυλική τιτανομαχία του ευρωπαϊκού μπάσκετ στα '80s: όταν ο Ντράζεν συνάντησε τον Όσκαρ Σμιντ! (Vids)

Το ΣΕΦ ήταν κατάμεστο από Έλληνες φιλάθλους που εκείνη την περιοδο βίωναν μεγάλο έρωτα με το μπάσκετ (άλλωστε μιλάμε για δύο χρόνια μετά το ευρωπαϊκό του ’87) και οι οποίοι ήθελαν να παρακολουθήσουν από κοντά την τιτανομαχία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο μεγάλους αθλητές.

Σύμφωνα με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς της εποχής πάντως, οι περισσότεροι θεατές που βρέθηκαν στο γήπεδο ήταν με Σναϊντέρο Καζέρτα δηλαδή με τον Σμιντ! Και μπορεί στο τέλος να δυσαρεστήθηκαν από το αποτέλεσμα και κύπελλο να το πήρε η Ρεάλ Μαδρίτης αλλά το παιχνίδι ήταν μια πραγματική διαφήμηση του αθλήματος, ένα ιστορικό ματς που όποιος το είδε ζωντανά έχει να το λέει.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Συγκεκριμένα, η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε με το εντυπωσιακό 117-113 στην παράταση (102-102 η κανονική διάρκεια) με τον Ντράζεν να τελειώνει το ματς με 62 πόντους και τον Όσκαρ με 44!

Συγκεκριμένα, ο Πέτροβιτς είχε 14/15 βολές, 12/14 δίποντα και 8/16 τρίποντα σε 45 λεπτά συμμετοχής! ενώ ο Χοσέ Μπιριούκοφ είχε 20 πόντους με 4/5 τρίποντα. Συμπαίκτης του Ντράζεν ήταν ο… γνώριμος από τη θητεία του σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, Τζόνι Ρότζερς, όπως επίσης και τα αδέρφια Μαρτίν. Οπως είναι γνωστό ο Φερνάντο Μαρτίν έχασε τη ζωή του λίγους μήνες αργότερα (3/12/1989) σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Στον αντίποδα , ο μεγάλος Βραζιλιάνος σημείωσε 44 πόντους με 16/17 βολές, 5/19 δίποντα και 6/17 τρίποντα (σ.σ. λίγο-πολυ πήρε 36 προσπάθειες εντός πεδιάς!) ενώ ο (επίσης γνώριμος των φίλων του Παναθηναϊκού) Νάντο Τζεντίλε (σ.σ. ο οποίος παρεμπιπτόντως ηταν και συμπαίκτης του Ρότζερς στους «πράσινους») είχε 34 πόντους με 7/13 δίποντα και 5/10 τρίποντα.

ΗΜΙΧΡΟΝΟ: 60-57, ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 102-102, ΤΕΛΙΚΟ: 117-113

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Σάινθ): Πέτροβιτς 62 (8), Μπιριούκοφ 20 (4), Ρότζερς 14, Αντ.Μαρτίν 2, Φερν.Μαρτίν 11, Γιορέντε, Ρομάι 4, Καργκόλ 4.

ΣΝΑΪΝΤΕΡΟ ΚΑΖΕΡΤΑ (Μαρκελέτι): Τζεντίλε 34 (5), Εσπόζιτο 2, Σμιντ 44 (6), Ντελ Άντζελο 18 (1), Γκλούσκοφ 13, Βιτιέλο, Ρίτζο, Πολεζέλο, Τούφανο, Μποζέλι 2.

Δείτε τα εντυπωσιακά στιγμιότυπα αυτής της τιτανομαχίας εδώ:

Και για όσους γουστάρετε να δείτε ολόκληρο αυτό το σούπερ ματς ρίξτε ένα βλέφαρο εδώ: