Όταν η ιστορία γράφεται με πινέλο: 20 σπάνιες φωτογραφίες που δεν περίμενες να δεις έγχρωμες

Η καινοτόμα σελίδα του Facebook που φωτίζει με χρώμα την ιστορία

Αναβλύζει ιστορία. Ερεθίζει, ίσως όσο καμία άλλη σελίδα των social media, τη μνήμη μας, εμπλουτίζοντας τη με χρώμα. Αυτό το ψηφιακό ρετρό – λεύκωμα μας ταξιδεύει στο χρόνο, με μία καινοτομία.

Όλες οι φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες είναι πρωτογενώς ασπρόμαυρες, έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία ώστε να αποκτήσουν χρώμα, σε μια εκδοχή καλλιτεχνικής… αδείας.

Είναι σπάνιο – αν όχι πρωτοφανές – να βλέπεις στην ίδια σελίδα τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Αλέξανδρο Παπάγο, τον Άρη Βελουχιώτη και τον Ναπολέοντα Ζέρβα. Είναι όμως πιο εντυπωσιακό να τους βλέπεις εικονιζόμενους σε φυσικό χρώμα.

Η σελίδα του Facebook ονομάζεται «Past in Color – Χρώμα στο Παρελθόν» και κυρίαρχο θέμα μέχρι στιγμής, στους λίγους μήνες λειτουργίας της, είναι το χακί. Πολλές από τις αναρτήσεις αφορούν στρατιώτες των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, αλλά και του εμφυλίου.

Το παζλ συμπληρώνουν τοπία και στιγμιότυπα από την Ελλάδα του 20ου αιώνα, ενώ υπάρχει και μια φωτογραφία που μας γυρνά στην Αθήνα του 1865.

Δεν χρειάζεται όμως να πούμε περισσότερα προς χάριν επεξηγήσεων. Έχουμε σπαταλήσει ήδη 158 λέξεις και ως γνωστόν μία φωτογραφία ισούται με χίλιες…

Ο διάσημος φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας, αντάρτης στην Ήπειρο, με το όπλο στον ώμο και τη φωτογραφική του μηχανή κρεμασμένη στο στήθος

 

Η προσωρινή κυβέρνηση του 1917 στη Θεσσαλονίκη: Ο στρατηγός Παναγιώτης Δαγκλής, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης

 

Αλβανικό μέτωπο, 1940

 

21 Απριλίου 1941. Ο Γερμανός στρατηγός Σέπ Ντήτριχ αποχωρεί από το ξενοδοχείο «Ακροπολ» των Ιωαννίνων κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την Ελληνική συνθηκολόγηση.

 

Πανηγυρισμοί απελευθέρωσης. Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 1944

 

Αθήνα 1917: Πλανόδιος πωλητής σταφυλιών. Οδός Καραϊσκάκη, Ψυρρή.

 

Ο Άρης με τον αδερφό του Μπάμπη (αριστερά) και τους αντάρτες Θάνο, Ερμή και Τζουμερκιώτη στους Αγ. Αναργύρους στην Βίνιανη.

 

Πορθμείο Λευκάδας, δεκαετία ’60

 

Ελληνίδα μητέρα που αποχαιρετά το γιο της κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Aθήνα, 28 Οκτωβρίου 1940

 

Ο αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος εξέρχεται από σύσκεψη επιτελών στον Σταθμό Διοίκησης του Ε’ Σώματος Στρατού

 

Ηγουμενίτσα, αρχές της δεκαετίας του ’50

 

Ελληνοϊταλικός Πόλεμος

 

Kαλοκαιρινό απόγευμα του 1926 στην πλατεία Συντάγματος

 

Απελευθέρωση. Ο ηγέτης του ΕΔΕΣ Στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας με τη συμμαχική αποστολή στο κτήριο της VIIIης Μεραρχίας. Ιωάννινα, Οκτώβριος 1944

 

Πανόραμα της Αθήνας από την Ακρόπολη, περίπου 1865.

 

Γαλικία, Δεκέμβριος 1916, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Γερμανοί στρατιώτες ποζάρουν με το θήραμά τους: ένα τεράστιο αγριογούρουνο.

 

Απρίλιος 1961: Συνάντηση Καραμανλή – Κένεντι στο Λευκό Οίκο. Μαζί τους ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον και ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που έγινε δεκτός από το νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο, περνώντας την πόρτα του Λευκού Οίκου

 

Δεκέμβριος 1946: Οπλισμένοι αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού σε νυχτερινή διασκέδαση σε καφενείο κάποιου χωριού

 

Ιωάννινα, 14 Οκτωβρίου 1944. Αυτοκίνητα της συμμαχικής αποστολής κατά την απελευθέρωση

 

Μάιος 1948: Ηλικιωμένη γυναίκα ελέγχεται από την χωροφυλακή σχετικά με την βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας