5 ρεπορτάζ από τα 90s που με τα χρόνια γίνονται όλο και πιο cult! (Vids)
Βρείτε μας στο
Retro

5 ρεπορτάζ από τα 90s που με τα χρόνια γίνονται όλο και πιο cult! (Vids)

Από τον Τάκη που βλέπει κύκλους μέχρι την πανωλεθρία στις εξετάσεις του 1997, τα 90s παραδίδουν μαθήματα για το τι σημαίνει cult...

Μπορεί να είναι το ότι μεγαλώνουμε και να μην καταλαβαίνουμε ότι σε κάνα δυο δεκαετίες τα πιτσιρίκια του σήμερα θα λένε τα ίδια που λέμε και εμείς τώρα ή, από την άλλη, μπορεί απλά να στέκεται και μόνο του ως γεγονός. Αλλά δεν έχει σημασία, πρέπει να το πούμε: τα 90s ως δεκαετία δεν υπήρχαν.

Κυριολεκτικά, αν κάποιος δεν τα έχει ζήσει θα πρέπει να του φαίνονται πολύ εξωπραγματικά όλα αυτά που έγιναν εκείνη τη δεκαετία. Και αυτό έχει τόσο την καλή του πλευρά όσο και την (θεωρητικά) κακή του.

Στην (θεωρητικά) κακή του ανήκει και αυτό το περίεργο πράγμα που λέγεται «Ελληνική Τηλεόραση». Η TV μπορεί τώρα να βρίσκεται σε φάση παρακμής, αλλά τότε ζούσε τις καλύτερες εποχές του. Προσοχή: όχι τις σοβαρότερες. Τις καλύτερες.

Κάτι τηλεοπτικά διαμάντια, κάτι ρεπορτάζ που επαναπροσδιορίζουν την έννοια του cult, κάτι συζητήσεις ανάμεσα σε δημοσιογράφους που κρατάνε το μικρόφωνο και μιλάνε με περαστικούς, όλα αυτά τα βλέπουμε σήμερα και γελάμε αλλά τότε ήταν θέματα που ο κόσμος τα έβλεπε και τα θεωρούσε σοβαρά!

Να μερικά παραδείγματα:

-Η έρευνα-σοκ για την κατανάλωση του αλκοόλ και η μεγάλη έρευνα στα στέκια των μπαρόβιων. Ο τρόπος με τον οποίο κλιμακώνεται η καλτίλα όταν ξεκινάνε, από το 0:22 του παρακάτω βίντεο και μετά, να μιλάνε οι συνεντευξιαζόμενοι είναι ένα έπος:

– Τότε που ο φοβερός και τρομερός ρεπόρτερ Δημήτρης Μάρκος πήγαινε σε ένα σχολείο που έκανε κατάληψη και επιχειρούσε να ξεσκεπάσει το γεγονός ότι οι μαθητές έκαναν την κατάληψη για να χάσουν μάθημα (άκουσον, άκουσον!).

Στα highlights οι συνεντεύξεις των παιδιών που πάνε Γ’ Λυκείου και είναι κατά της κατάληψης επειδή δεν θέλουν να χάσουν την πενθήμερη, κάτι τύπων που πρέπει να έχουν φτάσει τα 30 και λένε ότι «επιτέλους, πρέπει να τελειώσουν» και ο επικός διάλογος του Μάρκου με μια κλειστή πόρτα που πάει κάπως έτσι:

-Τα παιδιά έξω της τρίτης λένε οτι δεν θέλουν να κάνετε κατάληψη.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

-Έλα;

-Τα παιδιά της τρίτης λέω, δεν θέλουν να κάνετε κατάληψη και λένε οτι εσείς την κάνετε για το χαβαλέ.

-Για το χαβαλέ την κάνουμε, εσύ έχεις κάνα πρόβλημα;

-Ναι αλλά το σχολείο δεν μπορείς να το κρατάς κλειστό για το χαβαλέ.

-ΣΚΑΣΤΕ ΜΩΡΕ.

-Τότε που οι πανελλαδικές του 1997 υπήρξαν μια κανονική πανωλεθρία με αποτέλεσμα ένας εξαγριωμένος μαθητής που πρέπει να έγραψε γύρω στο 16-17 (μιλάμε για κανονική πανωλεθρία!) καταγγέλλει το γεγονός ότι έπεσαν όλα τα αντι-sos:

-Το ρεπορτάζ για εκείνα τα τσογλάνια που δεν έκαναν τίποτα άλλο στη ζωή τους από το να κλέβουν πιτσιρίκια και να κάνουν κόντρες με τα μηχανάκια και οι συνεντεύξεις από τα πιτσιρίκια που δεν κρατιούνται, θέλουν να μεγαλώσουν για να κάνουν και αυτοί τα ίδια…

-Και για τέλος, δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις. Ο απόλυτος cult άρχοντας των 90s, ο Τάκης που θα γίνει κυριλέ, ο ένας και μοναδικός «βλέπω κύκλους»:

Και εδώ ολόκληρο το επικό ρεπορτάζ για την «γενιά των ρέηβερς»: