Μία όχι και τόσο αντικειμενική κριτική για το Jason Bourne
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Μία όχι και τόσο αντικειμενική κριτική για το Jason Bourne

Σσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσουτ, αφήστε με. Σήμερα θα βάλω να δω το καινούριο Bourne. (Το άρθρο περιέχει ορισμένες σπόιλεργιές.)

Γράφει ο Βασίλης Καζαμίας

Ο Matt ο Damon είναι αδερφός και η κατασκοπική του τριλογία είναι από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του, δεν θα με απογοητεύσει. Άσε που τόσο καιρό είχε φαγωθεί ότι αν δεν γυρίσει ο σκηνοθέτης και των προηγουμένων (Paul Greengrass – σκηνοθέτης του δεύτερου και τρίτου μέρους της αρχικής τριλογίας και του επίσης εξαιρετικού Captain Phillips με τον Τομ Χανκς), δεν θα το γυρίσει. Παίζει και ο Vincent Cassel, από τους καλύτερους Ευρωπαίους ηθοποιούς. Παίζει και ο Tommy o Lee o Jones που ακόμα και να βαριέται την ζωή του όπως κάνει τα τελευταία χρόνια είναι ατομάρα. Τι μπορεί να πάει στραβά;

Τα πάντα. Τα πάντα μπορούν να πάνε στραβά.

Για τα λάθη του μέρους της ταινίας που υποτίθεται ότι είναι γυρισμένη στην Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να μιλήσουμε. Αν ήθελαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι υπουργοί θα μπορούσαν να έχουν διευκολύνει την εταιρία παραγωγής και έτσι η ταινία να έχει γυριστεί όντως στην Αθήνα αντί για την Τενερίφη. Έτσι δεν θα βλέπαμε τον πίνακα του μετρό να γράφει «Πιρεάς» ή «κάνε πίσω» (Το δεύτερο δεν είναι και κακή ιδέα βέβαια. Θα μπορούσε να εμφανίζεται στον πίνακα ανακοινώσεων κάθε φορά που έρχεται ο συρμός. «Πίσω ρε, αν δεν βγούνε πως θα μπείτε; ΠΙΣΩ!»).

jason2

 

Ρε Ματθαίο, ρε αγόρι μου, οκ. Βαριέσαι. Φαίνεται. Φόρα και ένα μπλουζάκι «το κάνω για τα φράγκα» που μπορεί προαιρετικά να έχει και την φάτσα του Υποχθόνιου. Βαρεμένος σκάω στο γύρισμα. Νταμπ.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Ο κύριος υπαίτιος όμως για το μετριότατο (για μένα) αποτέλεσμα είναι ο σκηνοθέτης. Οι προηγούμενες ταινίες με πρωταγωνιστή τον Jason Bourne ή ακόμα και το Bourne Legacy του 2012 με τον Jeremy Renner ήταν καλογυρισμένες και πολύ προσεγμένες σαν παραγωγές. Ειδικά στις δύο ταινίες του Greengrass (The Bourne Supremacy και The Bourne Ultimatum) η γρήγορη σκηνοθεσία σου δημιουργούσε την αίσθηση ότι παίρνεις μέρος στα γεγονότα που βλέπεις και ότι τρέχεις να σωθείς μαζί με τον Ιάσωνα.

jason-retire

 

Εδώ ένα πράγμα κυριαρχεί. Μιζέρια. ΜΙ-ΖΕ-ΡΙΑ. Λίγο η βαρεμάρα των ηθοποιών, λίγο η μουντάδα, δεν εξηγείται αλλιώς παρά μόνο με αυτή την λέξη. Μιζέρια.

Το χειρότερο όμως είναι το μοντάζ. Και στις προηγούμενες ταινίες υπήρχαν σκηνές που η κάμερα πήγαινε πολύ γρήγορα αλλά ήταν έξυπνα γυρισμένες και σε καμία περίπτωση κουραστικές. Εδώ το ένα μεγάλο μέρος της ταινίας σε κάνει να θέλεις να ξεριζώσεις τα μάτια σου. Με αποκορύφωμα την ανεξήγητα μεγάλη και μες την ζαλάδα σκηνή καταδίωξης στο τέλος.

jason3

Εντάξει μπορεί να υπερέβαλα και λίγο αλλά όταν έχεις συνηθίσει στα μεγαλεία του παρελθόντος, περιμένεις ανάλογη συνέχεια. Αν τα πρώτα έργα ήταν για 7,5-8/10 η τελευταία προσθήκη στο franchise του Jason Bourne είναι για 6.