λεφτά
Βρείτε μας στο

Αν ήθελες να πλήξεις βαρύτατα την Αμερική τότε δύο είναι οι στόχοι που θα είχες. Πρώτον, οι αμυντικές δαπάνες της. Δεύτερον, το Χόλιγουντ και ό,τι επιφέρει η ευρύτερη έννοια που του έχουμε δώσει οι απ΄έξω. Η βιομηχανία του θεάματος είναι στην τριάδα των πιο επικερδών στις ΗΠΑ. Από το 2007 κι έπειτα έχει τονωθεί και αυξήσει τα έσοδα της σε ένα τρομακτικό ποσοστό του 45%. Αιτία πίσω από αυτό; Η τηλεοπτική άνοδος που έρχεται να κοντράρει το σινεμά. Το Netflix, το FX και άλλα δίκτυα που εμφανίστηκαν ή αναδύθηκαν σε αυτή τη δεκαετία ξόδεψαν πολλά λεφτά. Ως συνήθως, τα λεφτά φέρνουν λεφτά επί δύο. Κι όποιος τα φέρνει, τα παίρνει.

Στις δύο λίστες που ακολουθούν θα δεις μαζεμένα όλα τα κραταιά ονόματα της τηλεόρασης και του σινεμά μαζί με το εισόδημα τους. Στους τηλεοπτικούς υπάρχει μια σταθερότητα, όσο διαρκεί ένα προϊόν. Στους κινηματογραφικούς τα πράγματα ποικίλλουν ανάλογα με τη χρονιά και το franchise.

Οι τηλεοπτικοί

Ορισμένοι από τους παρακάτω βρίσκονται εδώ και χρόνια στην ίδια θέση.

Κάλι Κουόκο – Τζιμ Πάρσονς – Τζόνι Γκαλέκι

Λεφτά με ουρά: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί τηλεόρασης vs σινεμά

Το Big Bang Theory ολοκλήρωσε την 10η σεζόν του. Μια σεζόν που είναι η 4η σερί με ίδια οικονομικά δεδομένα. Η τριάδα που βρέθηκε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο παίρνει ως γνωστόν 1 εκατομμύριο την εβδομάδα. Για 20 λεπτά επεισοδίου το πολύ. Σαφώς τα γυρίσματα δεν είναι 20 λεπτά. Όμως για αποτέλεσμα 1 ώρας και 15 λεπτών το μήνα μέσο όρο, παίρνουν 4 εκατομμύρια. Ο Σάιμον Χέλμπεργκ και ο Κουνάλ Ναγιάρ βρίσκονται στην δεύτερη κλίμακα εσόδων.

Λόρεν Γκράχαμ – Αλέξις Μπλέντελ

Πώς βρέθηκαν αυτές εδώ; Το Gilmore Girls επέστρεψε με νέο κύκλο μετά από μια δεκαετία σχεδόν. Και το πιο πιθανό είναι ότι θα επέστρεψαν και τα τρελά μηνιάτικα για τις δύο ηθοποιούς. 750.000 δολάρια το επεισόδιο.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Κέβιν Σπέισι – Ρόμπιν Ράιτ

Το House of Cards είναι μια από τις 3-4 σειρές που πιάνουν κορυφή στις προτιμήσεις του κοινού σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη που έχει Netflix. Μέχρι την 3η σεζόν ο Κέβιν Σπέισι έπαιρνε μόνος του 500.000 δολάρια. Δίκαιο ως ένα σημείο, μιας και μιλάμε για δύο Όσκαρ. Εκείνο το σημείο ήταν όμως που η Ρόμπιν Ράιτ ζήτησε από τους παραγωγούς τα ίδια λεφτά. Είχε αποδείξει την αξία της, ο ρόλος της ήταν το ίδιο σημαντικός. Και τα πήρε.

Η πεντάδα του Game of Thrones

Από την 5η σεζόν και μετά όλο το καστ ήταν πλέον περιζήτητο. Ιδίως όμως η πεντάδα βασικών ηρώων. Τίριον, Ντενέρις, Τζον Σνόου, Σερσέι και Τζέιμι. Μαζί συμφώνησαν με την παραγωγή για 500.000 δολάρια το επεισόδιο. Το οποίο συνυπολογίζοντας όλα τα άλλα, ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια κόστος. Κάτι μου λέει ότι σύντομα η Σόφι Τέρνερ και η Μέζι Γουίλιαμς θα διεκδικήσουν μισθό πολύ κοντά σε αυτά τα δεδομένα.

Κλαιρ Ντέινς

Η πρωθιέρεια του Homeland κλείνει 6ετία σε μια υπερεπιτυχημένη σειρά. Δίκαια τα 450.000 δολάρια που αμείβεται για κάθε επεισόδιο.

Έλεν Πομπέο

13 ολόκληρες σεζόν. Το Grey’s Anatomy συνεχίζει ακάθεκτο και η Έλεν Πομπέο είναι μαζί με τον Τζάστιν Τζέιμπερς και την Σάντρα Γουίλσον οι μοναδικοί 3 που επιβίωσαν. Η Σόντα Ράιμς δεν τους έχει βάλει ακόμα στο μάτι. Την Πομπέο και να ήθελε δεν μπορεί. Εκτός κι αν αποφασίσει να τελειώσει τη σειρά. Η Πομπέο πάντως περνά καλά με 400 χιλιάρικα κάθε βδομάδα.

Νικόλ Κίντμαν – Ρις Γουίδερσπουν

Λεφτά με ουρά: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί τηλεόρασης vs σινεμά

Δύο κινηματογραφικές ηθοποιοί που με το Big Little Lies άφησαν το τηλεοπτικό τους σημάδι. Οι δυο τους έτρεξαν τη σειρά σε επίπεδο παραγωγής και τα 350.000 δολάρια τους αξίζουν και με το παραπάνω.

Το καστ του Modern Family

Μία από τις καλύτερες κωμωδίες που όταν ολοκληρώσει τον κύκλο της θα την θυμόμαστε με εφάμιλλο τρόπο με τα Φιλαράκια. Βεργκάρα, Ο’Νιλ, Μπαρέλ, Μπόουεν, Τάιλερ-Φέργκιουσον και Στοουνστρίτ (η βασική εξάδα των μεγάλων) έπαιρνε μέχρι πέρσι 250.000 δολάρια την εβδομάδα. Έκαστος. Από την 8η σεζόν υπάρχει αύξηση 100.000 στον καθένα.

Τζέφρι Τάμπορ

Τόσες υποψηφιότητες για Emmy και Χρυσές Σφαίρες, μία κατάκτηση στο καθένα, ένα SAG Award. Απολύτως λογικά τα 275.000 δολάρια.

Τζούλια Λούις Ντρέιφους

Λεφτά με ουρά: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί τηλεόρασης vs σινεμά

Το πρόσωπο του Veep. Η γυναίκα που για τις 5 σεζόν της σειράς έχει 5 υποψηφιότητες στα Emmy, με 2 κατακτήσεις. Βάλε και ένα SAG. Βάλε κι άλλο ένα Emmy, μια Χρυσή Σφαίρα και SAG από την εποχή του Seinfeld. Λίγα τα 250.000.

Οι επελαύνοντες

Οι παραπάνω είναι τα σκαλοπάτια της λίστας, αφού όπως θα δεις παρακάτω υπάρχουν κι άλλοι ενδιάμεσοι. Πολύ σύντομα βέβαια θα υπάρξουν ανακατατάξεις. Πρώτον ελέω Μέριλ Στριπ. Το The Nix του Έιμπραμς που έρχεται σύντομα θα της αποφέρει 825.000 δολάρια το επεισόδιο. Επιπλέον, ο Κάρι Φουκουνάγκα ετοιμάζει το The Maniac για να κυκλοφορήσει το 2018. Εκεί θα πρωταγωνιστούν οι Έμμα Στόουν και Τζόνα Χιλ. 350.000 δολάρια ο καθείς. Τέλος, και η Ναόμι Γουότς διέβη τον Ρουβίκωνα της τηλεόρασης. Στο Netflix κι αυτή. Για τη σειρά Gypsy. Άλλα 275K για εκείνη.

Λεφτά με ουρά: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί τηλεόρασης vs σινεμά

Λεφτά με ουρά: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί τηλεόρασης vs σινεμά

Οι κινηματογραφικοί

Στο σινεμά τα πράγματα έχουν διαφορετικές βάσεις. Επίσης, υπάρχει ακόμα ένα θέμα ανισότητας στις πληρωμές των δύο φύλων, το οποίο πάει να καταργηθεί. Κυρίως λόγω της Τζένιφερ Λόρενς.

Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ.

Λεφτά με ουρά: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί τηλεόρασης vs σινεμά

Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος. Παίζει σε franchise που κάνουν για πλάκα 800 εκατομμύρια τζίρο και πάνω. Για το Civil War λέγεται ότι πήρε 55 εκατομμύρια δολάρια.

Τζόνι Ντεπ

Άλλος ένας που ξεζουμίζει ένα franchise. Αν περίμενε από ταινίες όπως το Mortdecai ή το Lone Ranger, μάλλον δεν θα ήταν ούτε 20άδα ο Ντεπ. Οι Πειρατές της Καραϊβικής είναι το trademark του. Χωρίς αυτόν δεν υπάρχουν. Εξ ου και τα 35 εκατομμύρια που θα πάρει για την 5η ταινία που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες.

Βιν Ντίζελ

Τρία στα τρία. Το Fast and Furious του ανήκει. Είναι παραγωγός, έχει παίξει σε όλα, το κεφαλαιοποιεί. Να σου τα 35 εκατομμύρια περίπου στον λογαριασμό του. Τόσα υπολογίζεται να μπουν μόλις τελειώσει η προβολή του 8ου μέρους στις αίθουσες.

Λεονάρντο Ντικάπριο

Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος. Αν τον θες στην ταινία σου θα πρέπει να πας πάνω από τα 25 εκατομμύρια. Για το Revenant πήρε 29.

Ντουέιν Τζόνσον

Λεφτά με ουρά: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί τηλεόρασης vs σινεμά

Ο The Rock είναι μια ειδική περίπτωση. Το 2016 μέτρησε 64 εκατομμύρια έσοδα. Δεν είναι βέβαια μια ενδεικτική σεζόν. Ίσως όμως είναι η αρχή. Αν σκεφτούμε ότι φέτος έχει το Furious και έρχεται το Baywatch. Παραγωγός σε όλα όσα κάνει, εκτός του Furious.

Κρις Πρατ – Τσάνινγκ Τέιτουμ

From zero to hero. Δύο τύποι που πολύ γρήγορα έπιασαν υψηλά επίπεδα απολαβών και αποδοχής. Ο Πρατ πάτησε πάνω στο Jurassic World και πλέον δεν πέφτει κάτω από τα 20 εκατομμύρια. Πολύ κοντά σε αυτό και ο Τέιτουμ, που ακόμα δεν έχει βρει το δικό του Guardians of the Galaxy.

Τζένιφερ Λόρενς

Μετά από 3 σερί χρονιές υποψήφια για Όσκαρ, η Λόρενς αξιώνει ορθά τουλάχιστον 20 εκατομμύρια για κάθε ταινία της. Είναι κυρίαρχο θηλυκό στο Χόλιγουντ.

Μπραντ Πιτ

Το 2016 τα έσοδα του ήταν στα 31 εκατομμύρια. Ο Πιτ παραδόξως δεν έχει τις πολύ τρελές αξιώσεις που θα περίμενε κανείς. 15 εκατομμύρια ζητάει κι αυτό μόνο σε ταινίες που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο Big Short λόγου χάρη πήρε μόνο 3 εκατομμύρια.

Τομ Κρουζ

Λεφτά με ουρά: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί τηλεόρασης vs σινεμά

Ο Κρουζ έχει μια πλειάδα από δικά του franchise. Mission Impossible, Jack Reacher και τα sci-fi τύπου Oblivion και Edge of Tomorrow. Όντας παραγωγός τα λεφτά του κυμαίνονται ανάλογα με τα έσοδα. Τα προαναφερόμενα πήγαν αρκετά καλά, γι΄αυτό κι έβαλε στην τσέπη του χοντρικά 30 εκατομμύρια.

Ματ Ντέιμον

Ο Ντέιμον είναι επίσης κύριος του εαυτού του. Έχει δική του εταιρεία παραγωγής. Φέτος, έβγαλε το Manchester By The Sea. Επέστρεψε με το Bourne Legacy. Κι επειδή συνήθως έχει και ρόλο σεναριογράφου, τα 55 εκατομμύρια που έβγαλε το 2016 είναι λογικά λεφτά. Σε χρονιά που θα παίξει σε μια ταινία θα αξιώσει περίπου 20 εκατομμύρια. Αν είναι σαν το Martian.

Σκάρλετ Γιοχάνσον

Την περασμένη χρονιά είχε έσοδα 31 εκατομμύρια. Σταθερή sidekick στις μαρβελικές ταινίες, έβγαλε και το Ghost in a Shell. Γενικώς δικτυώνεται. Πάει να γίνει power woman νούμερο 2. Ο μισθός της για πρωταγωνίστρια σε μια ταινία είναι κάπου μεταξύ 15 και 20.

Μπράντλι Κούπερ

Με τον Κούπερ τα πράγματα είναι περίεργα. Είναι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο της γενιάς του. Όχι υποκριτικά. Σε επίπεδο συμμετοχών σε ταινίες. Λέει ναι σχεδόν σε όλα. Πέρσι και φέτος τον είδαμε και στην τηλεοπτική μεταφορά του Limitless. Επίσης κάνει τη φωνή στο Guardians of Galaxy. Το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγράψει είναι τα 20 εκατομμύρια για το American Sniper. Στην ταινία Joy με την Λόρενς για παράδειγμα πήρε μόλις 500.000.

Πηγές: Forbes, Variety, Hollywood Reporter