Στάβλοι
Βρείτε μας στο

Ήταν τέλη του 2002 όταν η σειρά «Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη» του  διδύμου Αλέξανδρου Ρήγα – Δημήτρη Αποστόλου έκανε πρεμιέρα.

Επρόκειτο για την πρώτη ελληνική παραγωγή που συγκέντρωνε τόσους επιτυχημένους ηθοποιούς όλους μαζί στο καστ της, με το κοινό να αναρωτιέται πόσο κόστισε τελικά στον Ant1 στο σύνολό της.

Αν και απέκτησε φανατικούς θαυμαστές, τα νούμερα τηλεθέασης –κυρίως στον δεύτερο κύκλο- ήταν μεν ικανοποιητικά, δεν κατάφεραν, όμως, ποτέ να… ξαφνιάσουν ευχάριστα το κανάλι.

Ωστόσο, ο λόγος της πρόωρης ολοκλήρωσης των γυρισμάτων και το φινάλε της σειράς στον 1,5 κύκλο προβολής, τον Φεβρουάριο του 2004, δεν οφειλόταν στα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης.

Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη: Γιατί «κόπηκε» πρόωρα η επιτυχημένη σειρά των Ρήγα – Αποστόλου;

Μερικά χρόνια νωρίτερα οι Ρήγας – Αποστόλου είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν τον «ξαφνικό θάνατο» της σειράς «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή», κάτι που δεν περίμεναν να συμβεί και με τη νέα τους τηλεοπτική απόπειρα. Μια απόπειρα που κόστισε πολλά στον Ant1 καθώς το κανάλι αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ στο ΕΣΡ λόγω… βωμολοχιών. Τελικά, το ποσό έπεσε στις 200.000 ευρώ και το πρώτο πλήγμα στην παραγωγή αποτελούσε γεγονός.

Δεν ήταν, όμως, αυτός ο λόγος που ο 2ος κύκλος χαιρέτησε το τηλεοπτικό κοινό νωρίς. Τελικά γιατί σταμάτησαν νωρίτερα από το κανονισμένο οι «Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη»;

Η απάντηση είναι απλή: Το σενάριο κούρασε πολύ το κοινό στον 2ο κύκλο.

Κι αυτό διότι ενώ ο πρώτος κύκλος επικεντρωνόταν στη ζωή των κρατουμένων εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος, στον 2ο οι τηλεθεατές έζησαν κάτι τελείως διαφορετικό.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Μακριά από τις θανατηφόρες ατάκες των γυναικών στις φυλακές, η κάμερα «παρακολουθούσε» το ρομάντζο των Παυλάτου – Μιχαήλ –κατά κόσμον Νίκου Σεργιανόπουλου και Φαίης Κοκκινοπούλου-  σε σημείο κουραστικό.

Σεναριακά, οι δυο τους υποτίθεται πως είχαν πεθάνει, αυτό τουλάχιστον πίστευαν όσοι γνώριζαν την απαγορευμένη τους σχέση. Ωστόσο, εμείς τους βλέπαμε να έχουν σκηνοθετήσει τον θάνατό τους και να πασχίζουν να μη γίνουν αντιληπτοί.

Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη: Γιατί «κόπηκε» πρόωρα η επιτυχημένη σειρά των Ρήγα – Αποστόλου;

Υπόθεση που θα είχε ενδιαφέρον για 2 – 3 επεισόδια και όχι για να «στηρίξει» ολόκληρο τον 2ο κύκλο. Κυρίως με γυρίσματα σε εξωτερικούς χώρους και όχι στο «γνώριμο» στο κοινό περιβάλλον τον φυλακών.

Το δυνατό χαρτί της σειράς, άλλωστε, ήταν οι περιπέτειες των πρωταγωνιστών μέσα στις φυλακές και όχι μία ακόμα ερωτική ιστορία την οποία θα μπορούσε να κανείς να πετύχει σε οποιαδήποτε άλλη σειρά και κανάλι…

Αυτός ήταν και ο λόγος που η σειρά αναγκάστηκε να ρίξει αυλαία νωρίς. Ή τουλάχιστον, αυτό ακούστηκε τότε. Οι Ρήγας – αποστόλου δεν έδωσαν ποτέ ξεκάθαρη εξήγηση, σε κάθε περίπτωση, όμως, οι «Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη» αποχαιρέτησαν το κοινό πριν προλάβουν να χάσουν το ενδιαφέρον του εντελώς.

Ίσως να ήταν καλύτερα έτσι. Τα 36 επεισόδια που μας χάρισαν, πάντως, εξακολουθούν να παρακολουθούνται σε επανάληψη από χιλιάδες τηλεθεατές…