Stormborn
Βρείτε μας στο

Θα το έλεγες ένα από τα καλύτερα δεύτερα επεισόδια; Μάλλον όχι. Θα το έλεγες από τα επεισόδια που θα θυμάσαι έντονα; Μόνο αν αυτό που συνέβη στο τέλος αποδειχθεί μοιραίο. Κι όμως. Το Stormborn, το 2ο επεισόδιο του 7ου κύκλου του Game of Thrones είναι ένα επεισόδιο με ισότιμη μεταχείριση και απόδοση ευκαιριών. Είναι το επεισόδιο που βλέπουμε ότι το να είσαι ευνουχισμένος, ή ατσούτσουνος όπως είπε ο Γιούρο Γκρεϊτζόι, είναι ατού.

Ήδη πρόδωσα πολλά πράγματα και δεν έπρεπε να συμβεί. Γι΄αυτό, αν έχεις την καλοσύνη…ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ TAB ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΡΩΤΑ. Γιατί, όπως θα έλεγε ο Βαλάντης, δεν θα φταίω για ό,τι γίνει από δω και κάτω.

Συνήθως στα recap των επεισοδίων παίρνουμε τις σκηνές και τις ξεχωριστές ιστορίες ανάλογα με το πόσο σημαντικά εξελίχθηκαν. Αυτή τη φορά θα το πάμε αλλιώς. Θα ξεκινήσουμε από μια τριάδα που ήταν ο μεγάλος νικητής του Stormborn. Τους Ευνούχους! Για το τέλος σου έχουμε και το τυράκι του τίτλου. Την θεωρία που κάνει τον Σαμ απόλυτο πρωταγωνιστή!

Ευνούχος νικητής Νούμερο 1

Όνομα: Βάρυς

Ταυτότητα: Αιώνιος σύμβουλος βασιλέων. Ραδιούργος, καταφερτζής, καπάτσος, καραφλός. Α, και με κομμένο το μελεκούνι του. Ήταν σύμβουλος του Τρελού Βασιλιά. Ο Τρελός Βασιλιάς πέθανε. Ήταν του Ρόμπερτ Μπαράθεον. Ο Μπαράθεον πέθανε. Τώρα είναι της Ντενέρις. Καθόλου άδικα λοιπόν δεν σκέφτεται η Ντάνι να τον ξαποστείλει πριν βρεθεί κι αυτή θύμα μιας νέας συνωμοσίας. Κι εκεί που φαίνεται να έχει κολλήσει τον Βάρυς στον τοίχο, ο Ευνούχος που κάτι τέτοιες τις έχει για πρωινό, είναι ξεκάθαρος. «Εμένα με νοιάζει ο λαός. Είμαι λαϊκό παιδί. Ο Νίκος Ξανθόπουλος από μένα εμπνεύστηκε». Όχι, αυτό το τελευταίο δεν το είπε.

Stormborn: Η θεωρία για τον Σαμ που ανατρέπει πολλά στο Game of Thrones

Αλλά μίλησε αντρίκια. Αν περιμένει τυφλή υπακοή η Ντενέρις, τότε ας τον ρίξει στους δράκους. Αν περιμένει υπακοή στα σωστά και αντίδραση στην παράνοια, τότε είναι ο καταλληλότερος. Με τη σειρά της βέβαια η Καλίσι του δίνει να αντιληφθεί ότι περιμένει το δεύτερο, αλλά θέλει να της το πει ευθέως άπαξ και πάρει άσχημο μονοπάτι ως βασίλισσα ελεύθερων ανθρώπων. Τα βρίσκουν και πάνε παρακάτω.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Ευνούχος νικητής Νούμερο 2

Όνομα: Θίον Γκρεϊτζόι

Ταυτότητα: Πρώην αιχμάλωτος, πρώην υπηρέτης, νυν και αεί φοβιτσιάρης, όψιμο δεξί χέρι της αδερφής του που θα γινόταν βασίλισσα των Σιδερογέννητων. Μηδένα προ του Γιούρον μακάριζε όμως. Φαίνεται πως το δώρο που έταξε στην Σερσέι δεν άργησε να αποκαλυφθεί.

Η Ντενέρις είχε εμπιστευτεί το σχέδιο του Τίριον και είχε στείλει τους Ντορνιανούς και τη Γιάρα με τον στρατό της να αποκόψουν διόδους τροφοδοσίας για το Γουέστερος, ενώ κανόνιζε κάτι άλλο με την Ολένα Ταϊρέλ. Μεταξύ τύρου και αχλάδου, μεταξύ μπανιστηριού του Θίον και φασώματος της Γιάρα με την Ελάρια που ενθουσιάστηκε πολύ γρήγορα όταν άκουσε τη Γιάρα να της λέει πως ταξιδεύει Μυτιλήνη, σκάει μύτη ο Γιούρο με τον στόλο του και τα κάνουν όλα στάχτη και Γούλβεριν. Δεν το λέω τυχαία αυτό. Γιατί οι στρατιώτες του Γιούρον είχαν στα χέρια τους σιδερογροθιές με κάτι σαν νύχια και κάρφωναν τα πρόσωπα των αντιπάλων. Επίσης, αυτό είναι το καλύτερο βίντεο από την είσοδο του.

Στο τέλος αυτής της ναυμαχίας έχουν πεθάνει όλοι πλην της Ελάρια, της Γιάρα και της Ταϊγιέν. Τα άλλα δύο Sand Snakes, η Ομπάρα και η Ναϊμέρια, έχουν δολοφονηθεί βάναυσα. Η πρώτη με ένα δόρυ να την διαπερνά και η δεύτερη με το μαστίγιο της να την πνίγει. Και τα δύο από το χέρι του Γιούρον. Μάλιστα, λίγο πριν γίνει η επιδρομή, η Ταϊγιέν τους είχε πει για πλάκα ότι ίσως τις σκοτώσει, για να πάρει με τα ίδια της τα χέρια όλη την εκδίκηση που χρειάζεται από τους Λάνιστερ και τον Mountain. Και τελικά, έμεινε μόνη. Στον κρίκο της εκδίκησης πλέον υπάρχει ακόμα ένας.

Stormborn: Η θεωρία για τον Σαμ που ανατρέπει πολλά στο Game of Thrones

Ο Θίον παλεύει καλά και βλέπει την Γιάρα να είναι στα χέρια του θείου τους, με μια λεπίδα στον λαιμό. Και τι κάνει; Αυτό που ξέρει καλύτερα. Το βάζει στα πόδια. Για την ακρίβεια στο κολύμπι. Βουτάει στο νερό σκεπτόμενος το σοφό ρητό των φοβισμένων «ζήσε σήμερα, πολέμα αύριο. Ή μεθαύριο. Ή την άλλη βδομάδα. Δεν είναι απαραίτητο να πολεμήσεις τώρα που το σκέφτομαι». Ίσως πάλι ο Θίον να είναι οπαδός της Ντόρι και να ασπάζεται την θεωρία «κολύ-μπαμε, κολύ-μπαμε».

Ευνούχος νικητής Νούμερο 3

Όνομα: Γκριζοσκώληκας Άσπιλος

Ταυτότητα: Μια ζωή σκλάβος, για πρώτη φορά με την Ντενέρις γίνεται ελεύθερος και ηγείται, δεν διαθέτει ανδρικό μόριο. Όταν μιλάμε για την Μισάντει όμως η φύση και η λογική πηγαίνουν στην Ήπειρο και πέφτουν από τον Ζάλογγο. Στα μέσα της 4ης σεζόν είχε δοθεί ένα στίγμα όταν την είδε να πλένεται γυμνή στο ποτάμι. Τώρα, καθώς ο Άσπιλος ετοιμάζεται για να πάει να καταλάβει το Κάστερλι Ροκ, η Μισάντει πάει να του δώσει το κατευόδιο της. Και ξεχύνονται τα συναισθήματα. Ξεχύνεται επίσης και ο άκρατος ερωτισμός της Μισάντει. Πετάει τα ενδύματα της, στέκεται γυμνή μπροστά του και τον γδύνει κι αυτόν. Το μεγαλύτερο win του Stromborn και ένα από τα 2-3 μεγαλύτερα της σειράς ολόκληρης.

Η νίκη είναι ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτούμε ότι την έκανε να τον παρακαλέσει. Τέτοιος player δεν ήταν ούτε ο Μάνθος Φουστάνος.

Stormborn: Η θεωρία για τον Σαμ που ανατρέπει πολλά στο Game of Thrones

Σαμ, ο επόμενος μεγάλος Μάιστερ

Την ώρα που όλοι, και ιδίως ο Μάιστερ Γουέιλαντ, παραμένουν τόσο… εφαπτόμενοι των τύπων και της προσκόλλησης στο by the book, ο Σαμ το έχει βάλει πείσμα να βρει θεραπεία για τον φαιοχρωματισμό και να σώσει τον Τζόρα Μόρμοντ. Τον υποκινεί όχι μόνο η καλή του η καρδιά, αλλά και το γεγονός ότι ήξερε τον πατέρα του και τον είδε να πεθαίνει. Ακολουθώντας τα κείμενα του Μάιστερ Πάιλος, ο οποίος πέθανε βέβαια από αυτή την αρρώστια, ξεκινάει να κάνει την ύστατη προσπάθεια σωτηρίας. Η σκηνή δε που γίνεται το transition από το δέρμα-πέτρωμα του Τζόρα, σε μια πίτα με κρούστα τυριού είναι καταπληκτική. Not. Ευχαριστούμε που μας κάνατε να σιχαθούμε το τυρί. Να ‘σαι καλά κύριε Ποντέσβα.

Stormborn: Η θεωρία για τον Σαμ που ανατρέπει πολλά στο Game of Thrones

Οι παλιές αγάπες της Άρυα

Αφού έχει αφήσει τους τραγουδιάρηδες στρατιώτες που συνάντησε στο πρώτο επεισόδιο, στο Stormborn η Άρυα βρίσκεται σε γνώριμα λημέρια. Ή μήπως θα έπρεπε να πω σε γνώριμα ναϊμέρια. Σε ένα καπηλειό που παλιότερα ήταν στέκι και πήγαινε τα βράδια της Παρασκευής με τους συμφοιτητές όταν ήταν πρωτοετής συναντά τον Hot Pie, ελληνιστί Ζεστόπιτα. Ένας γεματούλης πιτσιρικάς που την χαλβαδιάζει με πολύ ωραίο τρόπο. Αυτός είναι που θα της πει τα νέα στη Νυχτερινή Φρουρά. Ότι δηλαδή ο Σνόου είναι πλέον βασιλιάς με την Σάνσα σύμβουλο. Ως καλός φίλος δε θα την αφήσει να πληρώσει και θα της πει την ατακάρα: «Είμαι κι εγώ σαν και σένα. Επιζήσας. Ξέρω να επιβιώνω».

Stormborn: Η θεωρία για τον Σαμ που ανατρέπει πολλά στο Game of Thrones

Οι αναπάντεχες συναντήσεις δεν τελειώνουν εδώ. Καταπώς φαίνεται, η Άρυα αλλάζει την πορεία της και κατευθύνεται προς το Τείχος, αντί για το Γουέστερος. Μέσα στο χιόνι, εκεί που ανάβει φωτιά, βλέπει το άλογο της ανήσυχο. Κάποιος πλησιάζει. Αυτός ο κάποιος είναι μια αγέλη λύκων που την έχουν κυκλώσει. Μια αγέλη που ηγείται η Ναϊμέρια. Ναι, ο direwolf της Άρυα, όσο ήταν στον Οίκο των Σταρκ. Η Ναϊμέρια δείχνει άγρια στην αρχή, αλλά αναγνωρίζει την φίλη της. Μόνο που τώρα πια τα μονοπάτια τους δεν θα ενωθούν. Η Άρυα την καλεί να πάνε μαζί στο Βορρά. Η Ναϊμέρια αρνείται και ρίχνει την γρηγορότερη χυλόπιτα έβερ. Στη γλώσσα των λύκων η αντίδραση της πρέπει να σημαίνει «έχω σχέση».

Όπως γυρίζει και αποχωρεί, η Άρυα μονολογεί. «Φυσικά. Δεν είσαι εσύ». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι η Ναϊμέρια. Σημαίνει ότι τώρα πια δεν είναι ο λύκος που ήταν. Επέλεξε τη ζωή στην αγέλη, μια ζωή μακριά από ανθρώπινες σκοτούρες. Αυτό θυμίζει μια ατάκα που είχε πει η Άρυα στον πρώτο κύκλο. Τότε ο μπαμπάς Νεντ της αποκρίθηκε «Θα μεγαλώσεις να γίνεις μια λαίδη». Η Άρυα είχε απαντήσει «Δεν είμαι αυτό το πράγμα». Έτσι, εξηγείται και η κατανόηση που δείχνει.

https://twitter.com/GoTthings_/status/889594631637397504

Τρυφερές στιγμές Τζον και Littlefinger

Η αγάπη στη Νυχτερινή Φρουρά είναι διάχυτη στον αέρα. Όσα βλέπουμε στο Stormborn είναι ασήμαντα αυτούσια, αλλά σούπερ σημαντικά για τη συνέχεια. Αυτό γιατί πρώτον ο Σνόου μαθαίνει ότι το δρακόγυαλο υπάρχει σε αφθονία στο Dragonstone. Δεύτερον, γιατί το γράμμα του Σαμ τον πείθει να αποδεχτεί την πρόσκληση της Ντενέρις για να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας. Φυσικά η Σάνσα δεν συμφωνεί ούτε με αυτό. Από κει που έλεγε ναι στα πάντα, τώρα δεν γουστάρει ούτε τ΄άντερα της. Και επηρεάζει πολύ το συμβούλιο της Φρουράς. Μέχρι στιγμής ο Τζον Σνόου έχει απάντηση σε όλα. Η αρνητική στάση της στην αποδοχή από μεριάς του της πρόσκλησης της Ντενέρις κάμπτεται όταν της αναθέτει την διεύθυνση του καταστήματος όσο θα λείπει με τον Ντάβος.

Stormborn: Η θεωρία για τον Σαμ που ανατρέπει πολλά στο Game of Thrones

Αν θέλετε τη γνώμη μου – ό,τι κι αν απαντήσετε σε αυτό, δεν έχει καμία σημασία, εγώ θα την καταθέσω – η διοίκηση έπρεπε να ανατεθεί στην Λυάννα. Κι ας γκρίνιαζε η Σάνσα. Το κορίτσι ανοίγει το στόμα του και στάζει σοφία, στάζει ηγετίλα.

Λίγο πριν ο Τζον αναχωρήσει, στέκεται μπροστά στον τάφο του μπαμπά του και προσπαθεί να πάρει κουράγιο. Η παρουσία του Μπέιλις στις κατακόμβες δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα. Παρά την υπενθύμιση του ότι χάρις σε αυτόν έσβησε έναν επικίνδυνο εχθρό – τον Ράμσι – ο Σνόου τον απεχθάνεται και δεν διστάζει να τον πιάσει από το λαιμό μόλις αναφέρει ότι αγαπάει τη Σάνσα. «Αν τολμήσεις να την αγγίξεις, θα σε σκοτώσω εγώ ο ίδιος» του τονίζει. Αδερφός όπως πρέπει. Όχι αδερφός όπως δεν πρέπει.

Stormborn: Η θεωρία για τον Σαμ που ανατρέπει πολλά στο Game of Thrones

Τα bullets του επεισοδίου:

– Η Ολένα Ταϊρέλ έχει να μοιραστεί 2-3 καλά αποστάγματα εξουσίας. Το πρώτο, το κλισέ είναι αυτό που λέει «Πρέπει να σε φοβούνται». Το δεύτερο είναι το «Δεν είσαι πρόβατο. Είσαι δράκος. Φέρσουν σαν δράκος». Τρίτο και καλύτερο αυτό που μάλλον θα ανατρέψει την δύσκολη συνθήκη με την απώλεια δύο εκ των τριών συμμάχων. «Έχεις έναν έξυπνο σύμβουλο. Έχω γνωρίσει πολλούς έξυπνους άντρες. Έχω ζήσει περισσότερο απ΄όλους. Ξέρεις για ποιο λόγο; Τους αγνοούσα».

Stormborn: Η θεωρία για τον Σαμ που ανατρέπει πολλά στο Game of Thrones

– Η Σερσέι και το πιο έμπιστο στόμα του Τζέιμι προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους τον Οίκο των Τάρλι. Ο Ράντιλ Τάρλι είναι ένας αξιότιμος καθοδηγητής του Οίκου του. Ορκισμένος όχι μόνο στη βασίλισσα, αλλά περισσότερο στην Ολένα. Παρά το ότι μοιάζει να υποκύπτει στην πίεση στο Stormborn, νιώθω ότι θα αποτελέσει τον κρυφό παράγοντα υπέρ της Ντενέρις.

Από την άλλη εγώ Εκάλη δεν πατάω ποτέ η Σερσέι και ο «Γουόλτερ Γουάιτ» της δοκιμάζουν ένα όπλο που θα τους βοηθήσει με τους δράκους. Ένα όπλο που το χρησιμοποιούν ως εξάσκηση στα κρανία-κειμήλια των δράκων του Αίγκον. Το βέλος διαπερνά τα οστά και μοιάζει απλό. Μόνο που υποθέτω πως οι ζωντανοί δράκοι δε θα στέκονται κάπου. Θα κινούνται στον ουρανό.

Stormborn: Η θεωρία για τον Σαμ που ανατρέπει πολλά στο Game of Thrones

– Εμφανίστηκε και η Μελισάνδρη στο Stormborn, στην πόρτα της Ντενέρις, και θόλωσε ακόμα περισσότερο τα νερά. Ιδίως όταν η Μισάντει έσπευσε να εξηγήσει μια παρερμηνεία ενός χρησμού. Πλέον, η Ντενέρις, ο Τζον Σνόου, ο Hound και ο Τζόρα Μόρμοντ παλεύουν για τη θέση του Χρησμένου. Ο τελευταίος με διαφορετική προσέγγιση βέβαια, αφού υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι εφόσον θεραπευτεί, θα μπορεί να ταξιδέψει στη Βαλύρια δίχως να κολλήσει ξανά. Επομένως, θα μπορέσει να ρωτήσει και να μάθει τα μυστικά του βαλυριανού ατσαλιού.

– Η Μεγάλη Θεωρία για τον Σαμ που αρχίζει να αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές. Ποιος να του το έλεγε του κύριου Μπράντλι ότι όσο γκρίνιαζε που όλος ο κόσμος τον ρωτούσε για το αν πέθανε ο Σνόου, μπορεί το σενάριο να έκρυβε μεγάλα πράγματα για εκείνον. Κάτι που δεν είναι σίγουρο σαφώς, αλλά δεν είναι και απίθανο.

Stormborn: Η θεωρία για τον Σαμ που ανατρέπει πολλά στο Game of Thrones

Στις σκηνές του Stormborn με τον Σαμ συμβαίνουν δύο μικρά πράγματα που υποδηλώνουν κάτι μεγάλο. Το πρώτο είναι η παρουσία του Σαμ στην βιβλιοθήκη μπροστά σε κάτι περιστρεφόμενους κύκλους. Κύκλους που βλέπουμε στους τίτλους αρχής, με την κίνηση των γραναζιών πάνω στον χάρτη του Game of Thrones. Το δεύτερο είναι η άποψη του για το τι τίτλο πρέπει να έχει το βιβλίο του Αρχι-Μάιστερ. Το A Chronicle of the Wars of Following the Death of King Robert I δεν κάθεται και πολύ καλά στον Σαμ. Αναζητά κάτι πιο ποιητικό. Ίσως το A Song of Ice & Fire να σου κάνει Σάμγουελ…

Αυτά τα δύο συντείνουν στην άποψη ότι ο Σαμ είναι τελικά ο αφηγητής του Game of Thrones και έχουμε σκύψει μαζί του πάνω από τον μικρόκοσμο του King’s Landing, δίκην παντεπόπτη Θεού!