Curb your enthousiasm: Το sitcom που κάνει τα «Φιλαράκια» να μοιάζουν... μέτρια
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Curb your enthousiasm: Το sitcom που κάνει τα «Φιλαράκια» να μοιάζουν… μέτρια

Το αριστούργημα του Λάρι Ντέιβιντ, του «Γούντι Άλεν της τηλεόρασης», είναι μια πρωτοπορία για όλα τα sitcom.

Αν έκανε κανείς ένα μίνι γκάλοπ για το ποιο σίριαλ αποτελεί το καλύτερο sitcom όλων των εποχών, δεν υπήρχε περίπτωση να κέρδιζε κάποιο άλλο.

Τα «Φιλάρακια» όχι απλά θα έβγαιναν πρώτα δια περιπάτου, αλλά δεν θα τα απειλούσε κανένα άλλο σίριαλ. Βέβαια, για αυτή την εξέλιξη του υποθετικού μας γκάλοπ θα υπήρχε μια προϋπόθεση:

Να γίνει στην Ελλάδα.

Διότι στην Ελλάδα μπορεί να μην υπάρχει αμφιβολία για το ποιο είναι το καλύτερο, αλλά στο εξωτερικό τα αποτελέσματα μπορεί να μην ήταν τόσο ξεκάθαρα. Σίγουρα, ένα από τα sitcom που θα φιγούραραν στην κορυφή των απαντήσεων μιας τέτοιας ερώτησης είναι το θρυλικό «Curb your enthusiasm».

Το ξεκαρδιστικό sitcom του τριμέγιστου Λάρι Ντέιβιντ, το σίριαλ που έκανε πάταγο για εννιά χρόνια στις ΗΠΑ και επέστρεψε φέτος- εφτά χρόνια μετά την λήξη του, για μια ακόμα σεζόν που βρίσκεται σε εξέλιξη- ήταν ένα μείγμα από διάφορα είδη.

Καταρχήν, ήταν ένα mockumendary, δηλαδή κάτι σαν ψεύτικο ντοκιμαντέρ. Δεν υπήρχαν φανταστικοί χαρακτήρες αλλά αληθινά πρόσωπα που… έπαιζαν τους εαυτούς τους!

Κατά δεύτερον, το χιούμορ και η φιλοσοφία του «Curb your enthusiasm» ήταν κάτι πολύ ευρύτερο ενός απλού sitcom. Ήταν ένα πάντρεμα ανάμεσα στο sitcom και το χιούμορ του Γούντι Άλεν!

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αφού τελείωσε, ο Λάρι Ντέιβιντ δέχθηκε πρόταση από τον Γούντι Άλεν να παίξει σε μια ταινία του υποδυόμενος, ουσιαστικά, έναν χαρακτήρα με τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε στο σίριαλ.

Το πιο ωραίο της υπόθεσης, ωστόσο, είναι ότι υπήρξε αντιγραφή μιας άλλης ιδέας του Λάρι Ντέιβιντ, που έκανε επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία. Όχι τόσο μεγάλη όσο το «Curb your enthusiasm» βέβαια, αλλά τόσο μεγάλη ώστε να λύσει το οικονομικό πρόβλημα του Ντέιβιντ.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι κωμικοί ξεκινάνε κάνοντας Stand Up κωμωδία. Το Stand Up, ένα είδος κωμωδίας που έρχεται τώρα στην Ελλάδα, υπήρξε το σκαλοπάτι άπειρων κωμικών, όπως ο Τζιμ Κάρεϊ ή ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, προς τη βιομηχανία του Χόλιγουντ. Φυσικά, για κάθε Τζιμ Κάρεϊ και κάθε Ρόμπιν Γουίλιαμς, υπάρχουν άπειροι άλλοι που δεν γίνονται γνωστοί ποτέ.

Ο Λάρι Ντέιβιντ και ο κολλητός του, Τζέρι Σεϊνφιλντ, αν και είχαν πέραση ως Stand Up κωμικοί, έμοιαζε δύσκολο να κάνουν καριέρα στο Χόλιγουντ. Και μια φοβερή ιδέα ήρθε στον Ντέιβιντ: αφού στο Stand Up ουσιαστικά ήταν οι εαυτοί τους που έκαναν αστεία, γιατί να μην γίνει ένα σίριαλ όπου ένας Stand Up κωμικός απλά θα παίζει τον… εαυτό του;

Και έτσι γεννήθηκε το «Seinfeld», το σίριαλ με πρωταγωνιστή τον Τζέρι Σεϊνφιλντ να υποδύεται τον εαυτό του στο ρόλο του αποτυχημένου κωμικού. Επί εννιά σεζόν, από το 1989 μέχρι το 1998, το «Seinfeld» υπήρξε ένα underground, ιδιαίτερο sitcom που αγαπήθηκε από πολύ κόσμο. Ο Λάρι Ντέιβιντ, σεναριογράφος του «Seinfeld» έβγαλε τόσα λεφτά σε αυτά τα εννιά χρόνια που δεν θα χρειαζόταν να ξαναδουλέψει στη ζωή του.

Έγινε ένας αργόσχολος νεόπλουτος που απλά… βαριόταν.

Curb your enthousiasm: Το sitcom που κάνει τα «Φιλαράκια» να μοιάζουν... μέτρια

Και κάπου στα τέλη των ’90s του ήρθε μια φαεινή ιδέα: να επαναλάβει το μοτίβο του «Seinfeld», μόνο που αυτή τη φορά θα ήταν ο ίδιος πρωταγωνιστής! Όχι ως αποτυχημένος κωμικός,  αλλά σαν αργόσχολος, πάμπλουτος, μισάνθρωπος, γουντιαλενικός… εαυτός του!

Εννιά χρόνια το «Curb your enthusiasm» έκανε πάταγο, οι περιπέτειες του Ντέιβιντ έμοιαζαν λες και έβλεπες ριάλιτι. Ένα αριστούργημα είχε δημιουργηθεί από έναν από τους πιο καινοτόμους κωμικούς που πέρασαν από την αμερικάνικη τηλεόραση.

«Φιλαράκια»;

Give me a break…