dogville
Βρείτε μας στο

Είναι από εκείνα τα περίεργα πράγματα που χαρακτηρίζουν τη φύση μας. Για τα φαινομενικά ασήμαντα και «ανάλαφρα» έχουμε άπλετο χώρο μέσα μας. Διπλό κρεβάτι. Για εκείνα που έχουν τρομερά μεγάλη ουσία είμαστε πολύ διστακτικοί και αρνούμαστε να καταβάλλουμε τέτοιο μέγεθος προσπάθειας. Το σινεμά παρουσιάζει αυτό το οξύμωρο χαρακτηριστικό. Μπορεί να δεις 15 φορές το Tropic Thunder, αλλά μόνο μία το Dogville.

Η αναφορά στο κομψοτέχνημα του Trier δεν είναι τυχαία. Μαζί με άλλες 8 ταινίες που στιγμάτισαν τις όμορφες πλευρές της 7ης τέχνης, έχουν ένα ιδιάζον στοιχείο. Έχουν κάνει το περιεχόμενο τους πολύ «δύσπεπτο». Τις βλέπεις μια φορά και νιώθεις να κατακλύζεσαι από τόσα πολλά πράγματα που δεν ξέρεις αν έχεις αντοχή για να το βιώσεις πάλι. Και σίγουρα δεν είναι οι μόνες που θα έμπαιναν στη λίστα μας.

Πολίτης Κέιν

Ναι, είναι ένα από τα αριστουργήματα του σινεμά του περασμένου αιώνα. Ναι, μιλάμε για Orson Welles σε σκηνοθεσία και πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλά όσο κι αν το προσπαθήσω, στο πρώτο τέταρτο έχουν αρχίσει να κλείνουν μάτια. Δεν είναι μόνο το χρώμα που μας είναι ανοίκειο σήμερα. Είναι γενικά ότι απαιτεί απίστευτη προσήλωση για να την νιώσεις.

Shawshank Redemption

Το Dogville και άλλες 9 ταινιάρες που δεν παλεύονται μετά την πρώτη φορά

Μιλάμε για την καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Είναι όντως η καλύτερη. Ή έστω η δεύτερη καλύτερη. Αρκεί να μείνεις μόνο στη μία φορά θέασης. Αν επιχειρήσεις περισσότερες φορές, τότε η ταινία θα χάνει κι από ένα βαθμό για κάθε προσπάθεια. Κάτι που δεν περίμενα να το πω για ταινία με τον Morgan Freeman.

Νονός 1 & 2

Μπορεί να είναι ο λόγος που η εικόνα του Marlon Brando που συνοδεύει τις αναμνήσεις μας είναι αυτή του ευτραφούς γέρου κι όχι του ωραίου jeune premier, αλλά η παρουσία του και η ευκολία που βγάζει τόσο υπερβατική ερμηνεία τα αξίζει όλα. Σχεδόν όλα για την ακρίβεια. Ας πούμε, δεν ξέρω πόσο εύκολα θα αντέξει κανείς να αποτολμήσει το «δις εξαμαρτείν».

Κουρδιστό Πορτοκάλι

Είτε ως βιβλίο είτε ως ταινία, το Κουρδιστό Πορτοκάλι του Anthony Burgess είναι αρκετά σκαιό. Η πρώτη φορά που θα το δεις απαιτεί αντοχή σε βάναυσα στιγμιότυπα και αποτυπώσεις. Έτσι δημιουργείται ένα τείχος, μια άμυνα. Αυτή η άμυνα αρνείται να επιτρέψει νέα «εισβολή».

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Lord of the Rings: Fellowship of the Ring

Το Dogville και άλλες 9 ταινιάρες που δεν παλεύονται μετά την πρώτη φορά

Πρέπει να έχω δει την τριλογία LoTR τουλάχιστον 35 φορές. Το 2009 την είχα 5 φορές. Παρόλο που το Two Towers και το Return of the King τα ξέρω απ΄έξω, το πρώτο μέρος δεν το βλέπω σχεδόν ποτέ ολόκληρο. Μ΄αρέσει πολύ μέχρι το σημείο που μπαίνουν στο Κάζαντ Ντουμ. Από κει και μετά χάνομαι.

Dogville

Θα μπορούσε να μπει κάλλιστα όλη η κινηματογραφία του Trier. Αλλά το Dogville τα συνοψίζει όλα. Μέσα στις 10 κορυφαίες ταινίες της δεκαετίας 2000-2010 το δίχως άλλο. Με τη Nicole Kidman να κάνει την καλύτερη της ερμηνεία ως τότε. Νομίζω πως και ο ίδιος ο Trier το χει πει κάπου σε μια συνέντευξη του με αφορμή το Dogville. Είναι κάποιες ταινίες που σου αφήνουν διαφορετική εντύπωση και ανάγνωση κάθε φορά που τις βλέπεις. Που σου αποκαλύπτουν άλλα μυστικά τους. Το Dogville είναι τέτοιο. Όσο γοητευτικό κι αν ακούγεται αυτό δεν αρκεί για να επιχειρήσεις να πατήσεις το play στο dvd με αυτή την ταινία μέσα.

Ben Hur

Το Dogville και άλλες 9 ταινιάρες που δεν παλεύονται μετά την πρώτη φορά

Όχι το καινούργιο, το πρωτότυπο. Το καινούργιο δεν το βλέπεις ούτως ή άλλως. Εδώ είναι προφανής ο λόγος. Μιλάμε για μια ταινία 3,5 ωρών. Όσο καλή διάθεση κι αν έχεις, δε γίνεται να την δεις ολόκληρη. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε μισή δεν είναι εύκολο να τη δεις μετά την πρώτη φορά.

Τιτανικός

Μιλάμε για μια ταινία που ούτως ή άλλως δεν φτιάχτηκε για να διεγείρει σε τρομερό βαθμό το ανδρικό κοινό. Κι αν μπορεί να το πετύχει μια φορά, δεν μπορεί δεύτερη. Ο μόνος λόγος για να αντέξει κάποιος να το δει όλο πάνω από μία είναι να του πουν πως θα παίζουν σε λούπα δύο σκηνές επί δύο ώρες. Εκεί που της μαθαίνει ο Jack πως να φτύνει κι εκεί που την ζωγραφίζει.

H8ful Eight

Το Dogville και άλλες 9 ταινιάρες που δεν παλεύονται μετά την πρώτη φορά

Όταν μιλάμε για Tarantino θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα λόγια μας. Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο του γουέστερν δεν έτυχε της υποδοχής που αναμέναμε. Και πάλι είναι ένα πολύ καλό γουέστερν. Ή εγώ είμαι τόσο θετικά διακείμενος με τον QT που δεν βλέπω τα λάθη του. Πάντως η πρώτη ώρα της ταινίας θα μπορούσε να μην υπάρχει και να μην χάσει σε αξία ή ταινία. Ίσως θα μπορούσε να αυξηθεί κιόλας.