Η «απάντηση» του μαύρου Αχιλλέα: 6 λευκοί ηθοποιοί που ενσάρκωσαν ρόλο άλλου χρώματος και κανείς δεν ασχολήθηκε
Βρείτε μας στο

Εξεγέρθηκε η μισή Ελλάδα επειδή στo σίριαλ του BBC, «Troy: Fall of a City» τον Αχιλλέα υποδύεται ένας μαύρος ηθοποιός. Ας ξεπεράσουμε τις μπαρούφες που ακούγονται περί ιστορικής ανακρίβειας αφού ο Αχιλλέας θα μπορούσε να είναι τόσο μαύρος όσο και το να είναι ένας αθάνατος που πεθαίνει μόνο αν χτυπηθεί στην φτέρνα του: τα χαρακτηριστικά που είναι γνωστά γι’ αυτόν προκύπτουν κατά βάση από την μυθική εκδοχή του συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε στα σοβαρά για «ιστορική ανακρίβεια».

Ας ξεπεράσουμε και την ελληνική φαντασίωση πως το BBC πήρε αυτή την επιλογή για να «προκαλέσει τους Έλληνες», τυπικό δείγμα των ελληνικών εμμονών πως η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου και άλλη όρεξη δεν έχουν οι ξένοι από το να την προκαλούν. Μοιάζει μάλλον αμφίβολο να βρέθηκαν ορισμένοι αδίστακτοι παραγωγοί του BBC σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και να συμφώνησαν: «πάμε να προκαλέσουμε τους Έλληνες» (και μετά να κάγχασαν και σαν κακοί).

Ας πάμε στο τρίτο επιχείρημα που λέει πως πρόκειται για αλλοίωση του χαρακτήρα του Αχιλλέα, αφού ο ίδιος δεν ήταν μαύρος. Να το ξεκαθαρίσουμε: ο χαρακτήρας και το χρώμα του δέρματος είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Και εφόσον δεν μιλάμε για έναν χαρακτήρα του οποίου τα βιολογικά χαρακτηριστικά έχουν παίξει ρόλο στην ιστορία (όπως ας πούμε του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ή αντίστοιχα του Χίτλερ), το χρώμα του δέρματος είναι τόσο αλλοίωση χαρακτήρα όσο το να υποδυόταν τον Αχιλλέα ένας άνθρωπος με μια ελιά στο μάγουλό του, κάτι που ξεκάθαρα είναι κόντρα στην περιγραφή που κάνει για αυτόν ο Όμηρος.

Και στην τελική, ακόμα και αν δεχθούμε πως όντως έχουμε να κάνουμε με αλλοίωση χαρακτήρα (που είναι παράλογο αλλά ας παραλογιστούμε για την οικονομία της συζήτησης) ας θυμηθούμε μια σειρά από χαρακτήρες που το Hollywood τους άλλαξε χρώμα αλλά δεν διαμαρτυρηθήκαμε ιδιαίτερα…

Η Αντζελίνα Τζολί σαν Μαριάν Περλ

Η ταινία «Might Heart» αποτυπώνει την αληθινή ιστορία της δημοσιογράφου Μαριάν Περλ, ο σύζυγος της οποίας απήχθη και δολοφονήθηκε. Η Μαριάν Περλ ήταν Αφρο-Κουβανή και συνεπώς σκουρόχρωμη. Η Αντζελίνα Τζολί πάλι που την υποδύθηκε ούτε κατά διάνοια.

Ο Μπεν Άφλεκ σαν Αντόνιο Μέντεζ

Η «απάντηση» του μαύρου Αχιλλέα: 6 λευκοί ηθοποιοί που ενσάρκωσαν ρόλο άλλου χρώματος και κανείς δεν ασχολήθηκε

Ο Μεξικάνος πράκτορας της CIA, Αντόνιο Μέντεζ, την ιστορία του οποίου αφηγήθηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Μπεν Άφλεκ, «Argo», «ζωντάνεψε» από τον ίδιο τον Μπεν Άφλεκ που -κατά γενική ομολογία- είναι ολόλευκος και ούτε στο ελάχιστο δεν θυμίζει Μεξικάνο.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Όλο το βασικό καστ του «Ghost in the shell»

Η «απάντηση» του μαύρου Αχιλλέα: 6 λευκοί ηθοποιοί που ενσάρκωσαν ρόλο άλλου χρώματος και κανείς δεν ασχολήθηκε

To «Ghost in the shell» υπήρξε ένα διάσημο ιαπωνικό anime και όπως ήταν λογικό θα περίμενε κανείς πως αν μεταφερόταν στο σινεμά, οι ηθοποιοί θα ήταν Ιάπωνες. Η Σκάρλετ Γιόχανσον φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την Ιαπωνία όπως και όλο το υπόλοιπο καστ που την περιέβαλε με εξαίρεση τον Τακέσι Κιτάνο, που ήταν και ο μοναδικός Ιάπωνας της ταινίας. Μιας ταινίας (και εδώ είναι το πιο εξωφρενικό) που διαδραματίζεται ολοκληρωτικά στο Τόκιο!

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ σαν Κλεοπάτρα

Η «απάντηση» του μαύρου Αχιλλέα: 6 λευκοί ηθοποιοί που ενσάρκωσαν ρόλο άλλου χρώματος και κανείς δεν ασχολήθηκε

Άλλη μια χαρακτηριστική σκουρόχρωμη προσωπικότητα της ιστορίας που την υποδύθηκε μια κατάλευκη γυναίκα και δεν έγινε τίποτα. Η Αιγύπτια βασίλισσα Κλεοπάτρα που σύμφωνα με διάφορους ιστορικούς ήταν (εκτός από Αιγύπτια) και αφρικανικής καταγωγής, όσο όμορφη και αν ήταν στην πραγματικότητα, το δέρμα της δεν είχε σίγουρα καμία σχέση με αυτό της (κουκλάρας κατά τα άλλα) Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Αλλά στον κόσμο των λευκών αυτά δεν έχουν σημασία..

Ο Τζέικ Τζίλενχααλ σαν Πρίγκιπας της Περσίας

Βασισμένο στο ομόνυμο βιντεοπαιχνίδι, ο «Πρίγκιπας της Περσίας» έχει να κάνει με τις περιπέτειες ενός τύπου που (φοβερή έκπληξη αλλά ναι) είναι από την Περσία. Με απλά λόγια, ο άνθρωπος είναι Ιρανός. Σκουρόχρωμος εντελώς. Ο Τζίλενχααλ από την άλλη είναι ένας κατάλευκος από την Καλιφόρνια. Ούτε αυτό πειράζει φυσικά. Άμα ήταν αντίστροφη η ανακρίβεια θα είχε γίνει ο κακός χαμός.

Ο Λίαμ Νίσον σαν Ρας Αλ Γκουλ

Βασικός villain στο «Batman Begings», ο Ρας Αλ Γκουλ είναι ένας Άραβας νίντζα και εκπαιδευτής του Μπάτμαν πριν μετατραπεί σε αντίπαλό του. Τον υποδύεται ο Λιαμ Νίσον από την Ιρλανδία. Μιλάμε για καραμπινάτη αλλοίωση όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που έχει ο Ρας Αλ Γκουλ στα κόμιξ αλλά δεν βαριέσαι…