1968
Βρείτε μας στο

Μιας και για το I, Tonya τα αναλύσαμε διεξοδικά σε άλλη σελίδα, θα αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χώρο σε μια ελληνική παραγωγή και στο φινάλε μιας τριλογίας. Ανάμεσα τους και το Disaster Artist του ταλαντούχου όσο δεν πάει James Franco. Όμως πρώτα και πάνω απ΄όλα το 1968. Η επιστροφή του Τάσου Μπουλμέτη σε μια ταινία με έντονες οσμές του παρελθόντος, με άπειρα συναισθήματα και τρομερή συγκίνηση. Και με καστ που κυλάει κιτρινόμαυρο χρώμα στο αίμα του. Κιτρινόμαυρο με νότες από τον Πόντο, την Πόλη και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

1968

2018/ Βιογραφική/ 84΄

Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης 

Με τους: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Βούρος, Ορφέας Αυγουστίδης, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Αντώνης Αντωνίου, Ερρίκος Λίτσης, Θοδωρής Κατσαφάδος

Οι μπασκετικές ιστορίες αποφασίζουν πόσο χώρο θα δώσουν σε κάθε μεγάλο ή μικρό επίτευγμα. Σε κάθε μικρή ή μεγάλη αποτυχία. Οι βραδιές δόξας του Άρη κατέχουν ήδη ένα τεράστιο μέρος. Το έπος του 1987 επίσης. Τα μπασκετικά έπη Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έχουν ακόμα καιρό για να περάσουν στη μπασκετική νοσταλγία. Τι γίνεται όμως με το πρώτο τρόπαιο ευρωπαϊκού επιπέδου που κατέκτησε το ελληνικό μπάσκετ;

Η ΑΕΚ του 1968 μπαίνει στην αφηγηματική ματιά του Τάσου Μπουλμέτη, ο οποίος 17 χρόνια μετά την Πολίτικη Κουζίνα δίνει άλλη μια ρομαντικά καμωμένη ελεγεία στους ανθρώπους του νόστου. Όχι μόνο ΑΕΚτζήδες. Αλλά Πολίτες και Πολίτισσες. Προσφυγιά και ΑΕΚ. Το βράδυ που ο αθλητισμός πότισε με δοξασίες αλύτρωτες ιδέες και ψυχές. Το 1968 ήταν η μεγάλη αρχή του ελληνικού μπάσκετ.

Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δηλαδή τώρα αυτό το χάρηκαν οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης;

The Disaster Artist

2017/ Βιογραφική-Κωμωδία/ 104′

Σκηνοθεσiα: James Franco

Με τους: James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Alison Brie, Zac Efron, Sharon Stone, Josh Hutcherson, Ari Graynor

Το The Room παίρνει ένα μερίδιο που πιθανότατα άξιζε να πάρει από την πρώτη στιγμή. Ο James Franco χαρίζει απλόχερα το moment of shine στον Tommy Wiseau και την καλύτερη-χειρότερη ταινία όλων των εποχών. Όλοι μας την έχουμε δει με φίλους, όλοι μας έχουμε quote-άρει τον Tommy. Με τον Franco να πήρε τη Χρυσή Σφαίρα για τον ρόλο, το The Disaster Artist κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες με έναν άλλο αέρα. Την ίδια στιγμή οι κατηγορίες προς τον Franco του στέρησαν ίσως μια οσκαρική υποψηφιότητα. Όπως και να ‘χει το Disaster Artist δείχνει το πως στήθηκε το The Room.

Ο Λαβύρινθος: Η τελική δοκιμασία (Maze Runner: The Death Cure)

2018/ Επιστημονικής Φαντασίας/ 142′

Σκηνοθεσία: Wes Ball

Με τους: Dylan O’Brien, Thomas Brodie-Sangster, Will Poulter, Kaya Scodelario, Ki Hong Lee, Rosa Salazar, Giancarlo Esposito, Patricia Clarkson

Αφού χρειάστηκαν δύο ταινίες προηγουμένως για να βρει τα πατήματα του, το Maze Runner έρχεται με το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας. Ένα τρίτο μέρος που είναι δύο επίπεδα πάνω σε σχέση με πριν. Οι Gladers βρίσκονται στην τελική πορεία για την έξοδο από τον Λαβύρινθο. Στην Τελευταία Πόλη βρίσκεται ο πιο δύσκολος και θανατηφόρος Λαβύρινθος που έχουν συναντήσει στην περιπέτεια τους. Όποιος καταφέρει να φτάσει ως το τέρμα θα βρει τις απαντήσεις που αναζητούσαν όλοι οι Gladers από την πρώτη στιγμή.

Ο Θάνατος του Στάλιν (The Death of Stalin)

2017/ Κωμωδία/ 106′

Σκηνοθεσία: Armando Iannucci

Με τους: Steve Buscemi, Jeffrey Tambor, Olga Kurylenko, Michael Palin, Andrea Riseborough

Μόνο και μόνο από τον τίτλο καταλαβαίνει κανείς τι μπορεί να προκάλεσε η ταινία. Το Death of Stalin, μια κωμωδία διαποτισμένη από την κουλτούρα του γαλλικού σινεμά και του γαλλικού χιούμορ, δίνει μια άλλη οπτική στις τελευταίες μέρες του δικτάτορα. Τότε που κυνηγούσε λυσσαλέα τον Τρότσκι, αλλά και με την αυτοκρατορία του να πνέει τα λοίσθια. Αυτά τα βαριά βέβαια ελάχιστα αφορούν την ταινία. Πιο τραγελαφικές καταστάσεις και περισσότερα παρασκήνια από το Κρεμλίνο. Εννοείται πως έχει απαγορευτεί από τις κινηματογραφικές αίθουσες της Ρωσίας. Επίσης, υπάρχει και η παρουσία του Jeffrey Tambor, που βρέθηκε με σφοδρότητα στο στόχαστρο των σεξουαλικών σκανδάλων.

\

Ένας Ακέραιος Άνθρωπος (A man of integrity / Lerd)

2017/ Δράμα/ 117′

Σκηνοθεσία: Mohammad Rasoulof

Με τους: Reza Akhlaghirad, Soodabeh Beyzaee, Nasim Adabi

Το Ιράν είναι συνώνυμο της καταπίεσης. Το σύμβολο των ανθρώπων που είτε θα υποταχθούν στην κρατική μηχανή καθυπόταξης ή θα φιμωθούν. Για άλλη μια ταινία το status quo του Ιράν γίνεται πηγή έμπνευσης. Με τον Jafar Panahi να έχει δείξει με κάθε τρόπο το τι συμβαίνει, τώρα έρχεται ένας επίγονος του, ο Rasoulof, να συνεχίσει το έργο του. Το A Man of Integrity πήρε το βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες το 2017 και αποτελεί ένα ακόμα υψηλό δείγμα της κινηματογραφικής αισθητικής της Μέσης Ανατολής.