War
Βρείτε μας στο

Όσο κι αν το σκεφτήκαμε, όσο κι αν προσπαθήσαμε να θυμηθούμε, δε νομίζω ότι υπήρξε ποτέ κινηματογραφική εβδομάδα που να την περίμενε τόσο πολύ όλος ο πλανήτης. Ακόμα και το Force Awakens ωχριά μπροστά σε αυτό που συμβαίνει με το Avengers: Infinity War. Θα μπορούσες να το αποκαλέσεις το κοινωνικό γεγονός της χρονιάς. Με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 500 εκατομμύρια έσοδα στην πρεμιέρα του σε όλες τις χώρες, το πιο πιθανό είναι να μιλάμε για την πιο επικερδή ταινία όλων των εποχών. Μαζί με το Infinity War, έχουμε και δύο πολύ όμορφα ντοκιμαντέρ που κάνουν πρεμιέρα. Το ένα μάλιστα ελληνικής παραγωγής με επίκεντρο τα Ιωάννινα.

Avengers: Infinity War

2018/ Περιπέτεια-Δράση/ 160′

Σκηνοθεσία: Άντονι Ρούσο & Τζόι Ρούσο

Με τους: Κρις Έβανς, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Κρις Χέμσγουορθ, Κρις Πρατ, Ζόε Σαλντάνα, Μαρκ Ράφαλο, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τομ Χόλαντ, Ντέιβ Μπαουτίστα, Τομ Χίντλστον, Τζος Μπρόλιν, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Πολ Μπέτανι, Άντονι ΜακΚί, Τσάντγουικ Μπόζμαν, Ντον Τσίντλ, Πολ Ράντ, Ντανάι Γκουρίρα, Λετίσια Ράιτ, Ίντρις Έλμπα

Αν περιμένεις να ειπωθεί κάτι διαφορετικό ή κάτι παραπάνω απ΄όσα θα νιώσεις καθώς θα βλέπεις αυτή την ταινία, τότε αδίκως περιμένεις. Το Infinity War είναι το ταβάνι του σινεμά. Είναι από τις περιπτώσεις που έχεις προετοιμάσει τον εαυτό σου για το καλύτερο που υπάρχει. Κι αυτό έρχεται όπως ακριβώς θα το ήθελες. Τόσες ιστορίες ενωμένες, τόσοι υπερήρωες σε μια οθόνη. Αυτό από μόνο του θα αρκούσε για να νιώσεις την έξαψη και να σου σηκωθεί η τρίχα.

Αλλά το Infinity War είναι μια πλειάδα πραγμάτων πολύ πιο πέρα απ΄αυτό. Δε θα ήταν με τίποτα εύκολο να αναφερθούν και να αναλυθούν. Όλα καταλήγουν πάντοτε στο συναίσθημα για μένα. Και το Inifnity War παίρνει όλα τα πιθανά συναισθήματα, τους δίνει μια υπερθετική χροιά και τα φτάνει στο υψηλότερο σημείο του Γαλαξία. Εκεί όπου ούτε ο Thanos μπορεί να ξεφύγει. Είναι το τέλειο. Στις σκηνές μάχης, στο χιούμορ, στη συγκίνηση, σε όλα του. Λες και όλα τα συναισθήματα γεννιούνται για πρώτη φορά στο Infinity War. Λες και συναντούν ξανά τον Δημιουργό τους.

Δε νομίζω ότι χρειάζονται παραπάνω λόγια. Ό,τι κι αν γράφαμε εμείς και ο οποιοσδήποτε, η θέση σου στο σινεμά είναι εξασφαλισμένη. Γιατί το Infinity War είναι η υπέρτατη κινηματογραφική εμπειρία και απόλαυση. Όχι απλώς ταινία. Είναι τόσο καλό που με κάνει να αισθάνομαι Γιώργος Μίνος στην τοποθεσία ΠΑΟΚ.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Το απώτατο σημείο της ανθρωπότητας

2017/ Ντοκιμαντέρ/ 121΄

Σκηνοθεσία: Έμερ Ρέινολντς

Είναι ένα από τα 5 καλύτερα ντοκιμαντέρ της δεκαετίας. Ένα φιλμ για την αληθινή μαγεία του κόσμου μας. Μια μαγεία που μας αποκαλύπτεται μέσα από την δεξιοτεχνία της ανθρωπότητας. Η Έμερ Ρέινολντς μας ξεναγεί στα άδυτα του διαστήματος. Στο απόλυτο κενό. Εκεί όπου το Voyager αφήνει πίσω του το ηλιακό σύστημα και κινείται σε εντελώς αχαρτογράφητα «ύδατα». Ένα θρυλικό διαστημικό σκάφος που το 1977 ανέδειξε τα όρια του κόσμου. Ανεξάντλητα. Ο άνθρωπος πάντοτε κοιτούσε τα αστέρια για να βρει τις μεγάλες απαντήσεις. Το Voyager ήταν ένα όχημα για να του δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα. Για να του προκαλέσει το δέος.

Το The Farthest είναι με τη σειρά του μια ελεγεία για το άγνωστο που μας περιβάλλει. Γιατί αν υπάρχουν ακόμα ποιητές, είναι γιατί κάποιοι θέλησαν να εξερευνήσουν το μακρινό, το αδύνατο, το απέραντο.

Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής

2018/ Ντοκιμαντέρ/ 105′

Σκηνοθεσία: Χρύσανθος Κωνσταντινίδης

Το 1943, το χωριό Λιγκιάδες στα Ιωάννινα γνώρισε μια από τις μεγάλες θηριωδίες των Ναζί. Μια μεραρχία Γερμανών αλπινιστών εισβάλλουν στο χωριό και σκοτώνουν δίχως έλεος όποιον βρουν μπροστά τους. Άντρες, γυναίκες, παιδιά,ζώα. Στο τέλος βάζουν και φωτιά στα σπίτια. Την επόμενη μέρα, οι τυχεροί κάτοικοι που έτυχε τη στιγμή της επίθεσης να βρίσκονται στο χωριό Μιτσικέλι, από την πίσω μεριά του βουνού, αναζητούν τους ανθρώπους τους. Το μόνο που βρίσκουν είναι ένα μωρό τραυματισμένο στην πλάτη από ξιφολόγχη, καθώς θηλάζει τη νεκρή μητέρα του.

Το 1989 ο Γερμανός ιστορικός Κριστόφ Σμινκ Γκουστάβους επισκέπτεται τους Λιγκιάδες, καταγράφει εικόνες και αφηγήσεις και κυκλοφορεί την τριλογία Μνήμες Κατοχής. Το 2011 την εκδίδει. Ο Χρύσανθος Κωνσταντινίδης, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, γέννημα-θρέμμα της περιοχής, μεγάλωσε με αυτές τις αφηγήσεις. Οπότε στήνει μια κάμερα και με τη βοήθεια του Γκουστάβους προσφέρει ένα διαμάντι στην τέχνη της συλλογικής μνήμης. Η 3η Οκτωβρίου του 1943 θα είναι μια βάναυσα επώδυνη ιστορία, αλλά και κάτι που οι άνθρωποι δεν θέλουν με τίποτα να ξεχάσουν.

Η ασυμβίβαστη (Fortunata / Lucky)

2017/ Δράμα-Κωμωδία/

Σκηνοθεσία: Σέρτζιο Καστελίτο

Με τους: Τζάσμιν Τρίκα, Εντοάρντο Πέσκε, Αλεσάντρο Μπόργκι

Η ταινία που κέρδισε το βραβείο υποκριτικής στην κατηγορία Un Certain Regard στις Κάννες πέρσι, έρχεται στις ελληνικές αίθουσες για να προσφέρει ένα κωμώδραμα ή καλύτερα μια δραμωδία. Η Fortunata μεγαλώνει την κόρη της. Μια κόρη που έκανε μαζί με έναν βίαιο αστυνομικό. Η Fortunata είναι μια freelance κομμώτρια που τρέχει μέρα-νύχτα για να μαζέψει λεφτά και να κάνει το όνειρο της πράξη. Να ανοίξει το δικό της κομμωτήριο.

Με την 8χρονη κόρη της μαζί, γνωρίζει άντρες, κοιμάται με διάφορους και κάποια στιγμή η πρόνοια την αναγκάζει να πάει σε ψυχολόγο. Πάλι μαζί με τη μικρή. Ο ψυχολόγος αναμένεται να αλλάξει εντελώς τον τρόπο ζωής και τα συναισθήματα της.