Ενοχή
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Η Ενοχή του Κένεντι: Η ταινία που φωτίζει το σκοτάδι πίσω από τον Τεντ Κένεντι

Το βράδυ που το ιστορικό όνομα αμαυρώθηκε για τα καλά στην αμερικανική συνείδηση.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 ο Τζον Κένεντι, τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, πέφτει νεκρός με σοκαριστικό τρόπο, καθώς παρελαύνει με τη γυναίκα του μπροστά από το αμερικανικό πλήθος. Από εκείνη την ημέρα το όνομα του «αγιοποιήθηκε». Μέχρι το 1969 το γένος Κένεντι ήταν από τα πιο δημοφιλή στην αμερικανική ιστορία. Στις 18 Ιουλίου όμως, ένας άλλος Κένεντι, ο Τεντ, θα κατέβαζε από τον ουρανό αυτό το επώνυμο και θα το έσερνε στην λάσπη των επίγειων. Το βράδυ αυτό έμεινε στην Ιστορία ως Chappaquiddick Incident. Ο σκηνοθέτης Τζον Κέραν το παρουσιάζει ως Η Ενοχή του Κένεντι και η Tanweer την φέρνει στις ελληνικές αίθουσες στις 10 Μαΐου.

50 χρόνια μετά, με τις λεπτομέρειες της νύχτας που η Μέρι Κοπέτσνι πνίγηκε στο Chappaquiddick να είναι θολές και με το νέο φως που έφερε η τελευταία εξομολόγηση του Τεντ Κένεντι, ο Τζον Κέραν αποφασίζει να κάνει αυτό που δεν τόλμησε κανείς. Ή αυτό που αρκετοί εμποδίστηκαν να κάνουν. Να αναδείξει την συμπεριφορά του τότε υποψήφιου Προέδρου των ΗΠΑ. Μια συμπεριφορά που δεν κρίθηκε νομικά καταδικαστέα λόγω της ισχυρής επίδρασης του ονόματος.

Η Ενοχή του Κένεντι: Η ταινία που φωτίζει το σκοτάδι πίσω από τον Τεντ Κένεντι

Όσον αφορά την ταινία, Η Ενοχή του Κένεντι είναι ένα αιχμηρό, αγωνιώδες, μεθοδικό και λεπτομερές χρονικό που ξεδιπλώνει το παρασκήνιο του τραγικού αυτοκινητικού δυστυχήματος που έλαβε χώρα το 1969 και στοίχισε μια ανθρώπινη ζωή και μαζί την ευκαιρία του Τεντ Κένεντι για προεδρική καριέρα.

Με τον Τζέισον Κλαρκ – τον θαυμάσαμε στο οσκαρικό αριστούργημα Mudbound – στον ρόλο του Τεντ Κένεντι και την Κέιτ Μάρα σε αυτόν της Κοπέτσνι, βλέπουμε την αναπαράσταση μιας νύχτας που επιχειρήθηκε να θαφτεί στα βάθη της συλλογικής μνήμης.  Σημαντικό ρόλο στην Ενοχή του Κένεντι παίζει και ο κωμικός Εντ Χελμς, που εδώ δοκιμάζεται σε έναν κόντρα ρόλο. Άκρατο δείγμα της πληθωρικότητας του ταλέντου του. Υποδυόμενος τον ξάδερφο του Τεντ Κένεντι, του ανθρώπου που όλες οι ενδείξεις λένε πως οργάνωσε τα πάντα ώστε να μην βρεθεί ένοχος ο Τεντ, δημιουργεί αναμφίβολα μια ίντριγκα στον θεατή. Πώς γίνεται ένας τέτοιος κωμικός να πετυχαίνει αυτή την ερμηνεία σε κάτι εντελώς διαφορετικό;

Η Ενοχή του Κένεντι: Η ταινία που φωτίζει το σκοτάδι πίσω από τον Τεντ Κένεντι

Το χρονικό της βραδιάς: 18 Ιουλίου, 1969. Ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι φεύγει από ένα πάρτι στο Chappaquiddick της Μασαχουσέτης με συνοδηγό τη Μέρι Τζο Κοπέτσνι, μία πολλά υποσχόμενη σχεδιάστρια στρατηγικής που είχε συνεργαστεί με τον Μπόμπι Κένεντι για την καμπάνια του την προηγούμενη χρονιά.

Πολλοί θεωρούσαν τη Μέρι ως το απαραίτητο γρανάζι για να πάει καλά μια καμπάνια. Ήταν ο μυστικός ιθύνων νους. Οι φήμες τότε έλεγαν ότι ο Τεντ την έβλεπε ερωτικά. Ως και ότι ήταν ζευγάρι στα κρυφά είχε ακουστεί. Με τους δύο τους να ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους, ο Τεντ θέλησε να την αφήσει έξω από το ξενοδοχείο της. Με συνθήκες που ποτέ δεν διαπιστώθηκαν, το αυτοκίνητο βρέθηκε να βυθίζεται σε μια λίμνη στο Chappaquiddick.

Ο Τεντ κατάφερε να βγει. Η Μέρι όχι. Κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει γιατί δεν προσπάθησε να την σώσει. Το ερώτημα όμως είναι γιατί δεν ζήτησε βοήθεια άμεσα και περίμενε να περάσουν 10 ώρες. Το επόμενο πρωί στην ουσία.  Η ματιά του Τζον Κέραν σε αυτές τις λεπτομέρειες που έμειναν μικρά γράμματα για 5 δεκαετίες είναι διεισδυτική και λεπτομερής. Ο Τζέισον Κλαρκ ο απόλυτος πρωταγωνιστής με την ερμηνεία του.

Η Ενοχή του Κένεντι: Η ταινία που φωτίζει το σκοτάδι πίσω από τον Τεντ Κένεντι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ

Η Ενοχή του Κένεντι είναι μια μυθοπλασία που όμως στο βάθος της είναι ιστορική καταγραφή. Εξάλλου η Ιστορία γράφτηκε ύστερα από συμφωνία για το ποια υποκειμενικότητα θα επικρατήσει. Αυτό σημαίνει ότι μια άλλη υποκειμενικότητα αποσιωπήθηκε. Κι αφού η μία θεωρείται Ιστορία, γιατί να μην θεωρείται και η άλλη;

* Η Ενοχή του Κένεντι κυκλοφορεί στην Ελλάδα στις 10 Μαΐου από την Tanweer.