Ίθαν Χοκ: Οι καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του «υποτιμημένου»
Βρείτε μας στο

Έχεις ακούσει ποτέ κανέναν να λέει «ο Ίθαν Χοκ είναι ο αγαπημένος μου ηθοποιός»; Ποντάρω στο Όχι. Ούτε εγώ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως δεν είναι καλός; Μήπως δεν έχει στο βιογραφικό του καμιά δεκαριά τρομερές ερμηνείες τουλάχιστον; Οι απαντήσεις και στις δύο ερωτήσεις είναι επίσης Όχι. Άρα, πώς εξηγείται; Εξηγείται από το ότι ο Χοκ δεν έπαιξε όσο έντονα έκαναν άλλοι με την δημόσια εικόνα του. Δεν έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις σε εκπομπές. Ήταν φειδωλός. Πέρασε για λίγο αυτή τη φάση και δεν του άρεσε ιδιαίτερα. Κι από τότε κάνει τις επιλογές του στις σκιές. Για να μην αποσπάται ποτέ.

Σήμερα κυκλοφορεί στις αίθουσες η ταινία 24 Ώρες Προθεσμία και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μιλήσουμε για το μέγεθος της αξίας και των ικανοτήτων του Ίθαν Χοκ. Γιατί μπορεί αυτή η ταινία να μην είναι καν στις 20 καλύτερες του, αλλά έχει να επιδείξει τόσα πολλά που έμειναν ανεξίτηλα στις μνήμες των σινεφίλ, που πρέπει να του δώσουμε τις τιμές που του αξίζουν.

Ο γεννημένος στο Τέξας Ίθαν Χοκ ξεκίνησε από πολύ μικρός την απόπειρα του να γίνει ηθοποιός. Μόλις στα 15 του εμφανίστηκε σε ταινία. Μόλις στα 19 του είχε την πρώτη του σπουδαία ερμηνεία στο Dead Poets Society. Η καλή μέρα είχε φανεί από το πρωί της.

Σε αυτές τις δεκαετίες που επακολούθησαν, ο Χοκ έμαθε να κρατάει μικρό καλάθι κάθε φορά και να εκτιμά όλο και περισσότερο αυτά που ένιωθε ότι έχουν να του προσφέρουν πράγματα. Την τελευταία δεκαπενταετία, μετά και τον χωρισμό από τη Θέρμαν, κινείται αθόρυβα. Επιλέγει τους ρόλους του, συνεχίζει να ασχολείται με τη συγγραφή και να απομονώνεται στο μικρό νησάκι που έχει αγοράσει στη Νέα Σκωτία, τη μεγάλη νήσο απέναντι από το Μέιν, στα σύνορα με τον Καναδά.

Οι καλύτερες ερμηνείες του…

Boyhood

Η ταινία που γυριζόταν για μερικές μέρες το χρόνο επί 12 χρόνια. Ένα μοναδικό κινηματογραφικό φαινόμενο. Εδώ ο Ίθαν Χοκ δεν ήταν τόσο πολύ στο πλάνο, μιας και ο Λινκλέιτερ εστίασε στον Κολτρέιν και την Πατρίσια Άρκετ. Τη σχέση δηλαδή γιου και μάνας. Ο Χοκ όμως αποτέλεσε έναν καταπληκτικό δεύτερο ρόλο. Ο πατέρας που έχει χωρίσει από χρόνια, αλλά βρίσκεται πάντα εκεί και δίνει στον γιο του αυτά που μπορεί και είναι ζωτικά για την ψυχολογία του.

Predestination

Μια ταινιάρα που ελάχιστοι της έδωσαν τη σημασία που έπρεπε. Ένα χρονικό παράδοξο και ένας δολοφόνος. Ο Ίθαν Χοκ εναλλάσσει ψυχολογίες, μορφές, στοιχεία χαρακτήρα και μεταφέρεται από το παρόν στο παρελθόν κι από κει στο μέλλον. Για τα δικά μου κριτήρια είναι η δεύτερη καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του.

Born to be Blue

Για πολλά χρόνια ήθελα να δω τον Χοκ σε μια βιογραφία. Αυτή άργησε, αλλά ήρθε το 2015. Και τι βιογραφία…Η θρυλική φιγούρα του αρτίστα της τζαζ Τσετ Μπέικερ. Ελάχιστα προβεβλημένη ταινία, αλλά αν δεν την έχεις δει μέχρι σήμερα, βρες το χρόνο να το κάνεις. Ο Ίθαν Χοκ είναι απόλυτα επιδραστικός στην αισθητική και την εικόνα που λαμβάνει ο θεατής. Ο Τσετ Μπέικερ μεγαλούργησε ως λευκός σε έναν τομέα που οι μαύροι ήταν πάντοτε κορυφαίοι. Κι αυτή τη δυσκολία ο Χοκ την αποτύπωσε πλήρως.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Gattaca

«Το πιο ενδιαφέρον σενάριο που διάβασα εδώ και χρόνια» είπε χαρακτηριστικά μετά την κυκλοφορία της ταινίας. Στο Gattaca μάλιστα γνώρισε την Ούμα Θέρμαν στην οποία έκανε δύο φορές πρόταση γάμου, μέχρι εκείνη να πει το Ναι. Όταν χώρισαν ο Ίθαν Χοκ έπεσε σε κατάθλιψη και χρειάστηκε πολύ καιρό για να επανέλθει.

Before Sunrise

Μαζί με το Before Sunset, το sequel του Sunrise, είναι δύο από τις πιο σημαντικές ερμηνείες στο είδος του ρομαντικού δράματος. Εκεί όπου ο Ίθαν γίνεται ο Τζέσι, ένας Αμερικάνος που συναντά την Γαλλίδα Σελίν και την παρασέρνει σε μια ανέμελη μέρα στη Βιέννη. Χωρίς λεφτά, χωρίς σπίτι, απλώς να περιπλανιούνται στην πόλη και να αρπάζουν τις ευκαιρίες τους.

Dead Poets Society

Για τον ρόλο του δίπλα στον Ρόμπιν Γουίλιαμς, ο Ίθαν Χοκ έχει πει ότι στόχευε να είναι ο τελευταίος του. Παρά το ότι ήταν μια τεράστια εμπορική επιτυχία για την εποχή – η μεγαλύτερη δική του μέχρι σήμερα – και παρά το ότι ήταν μόλις 19 ετών, ο Χοκ ήθελε να ξαναγυρίσει στο κολέγιο. «Ξαφνικά άρχισαν να μου έρχονται προτάσεις για τόσο όμορφες ταινίες, με τα γυρίσματα να είναι σε τόσο όμορφα τοπία. Θεώρησα πολύ χαζό να μην το κυνηγήσω τελικά». Και πολύ καλά έκανες Ίθαν.