dolemite
Βρείτε μας στο

Πίσω στη δεκαετία του ’70 τα πράγματα ήταν 30 φορές πιο διαφορετικά σε σχέση με το πως τα γνωρίσαμε. Όχι μόνο την τελευταία δεκαετία, αλλά από το ’90 και μετά. Τότε κάθε τι ήταν καινούργιου. Τότε υπήρχε παρθενογένεση. Η ραπ μουσική για παράδειγμα δεν υπήρχε ως όρος. Κάπου εκεί άρχισε να γεννιέται. Την ανάδυση της την είδαμε μέσα από το The Get Down του Μπαζ Λούρμαν. Αυτό που δεν είδαμε εκεί ήταν η φιγούρα του Ρούντι Ρέι Μουρ. Ενός τύπου που δεν τραγούδησε ποτέ ραπ, αλλά αποκλήθηκε από πολλούς Πατέρας της Ραπ. Πώς συνέβη αυτό; Οι απαντήσεις δίνονται στο Dolemite is My Name.

Ο Μουρ ήταν γιος δύο αγροτών, θεριστών για την ακρίβεια, και σε αυτή τη δεκαετία άρχισε να ασχολείται με τον κόσμο του stand up comedy. Στα σπάργανα κι αυτός τότε, απλώς είχε ήδη κάνει κάποια βήματα. Ο Μουρ ήταν από τους πρώτους κωμικούς που χρησιμοποιούσαν βρισιές και λεξιλόγιο με περιεχόμενο που αργότερα απασχόλησε τη ραπ μουσική. Νταβατζήδες, ιερόδουλες, κομπιναδόρους. Όλους τους έβαλε στο ρεπερτόριο του και γι΄αυτό έγινε δημοφιλής στη μαύρη κοινότητα.

Dolemite is My Name: Ο Έντι Μέρφι υποδύεται τον Πατέρα της Ραπ

Τη βιογραφία του Ρούντι Ρέι Μουρ θα μετατρέψει σε ταινία το Netflix με πρωταγωνιστή τον Έντι Μέρφι. Ένα Έντι Μέρφι που μετά το Mr. Church του 2016 – πάλι του Netflix – βρίσκεται πάλι στις επάλξεις ενός δραματικού ρόλου. Γιατί ο Μουρ ήταν κωμικός, αλλά η ζωή του ήταν γεμάτη δράμα. Το Dolemite Is My Name είναι η δεύτερη σερί ταινία τέτοιου είδους για τον Μέρφι. Κι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην καριέρα του.

Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από τον αντίστοιχο τίτλο που είχε η ταινία που prvtagvn;isthse ο Μουρ, το Dolemite. Εκεί υποδύθηκε έναν νταβατζή με ένα χαρέμι από πολεμιστές του κουνγκ-φου και αποτέλεσε μια πολύ καλτ δημιουργία της εποχής. Η ταινία θάφτηκε κάπου στο παρελθόν και ελάχιστοι τη γνωρίζουν σήμερα. Ο Μουρ γεννήθηκε το 1927 στο Φορτ Σμιθ στο Άρκανσο και πέθανε το 2008 στο Οχάιο.

Μαζί με τον Έντι Μέρφι θα δούμε ακόμα έναν αγαπημένο από το παρελθόν. Ο Γουέσλι Σνάιπς θα υποδυθεί τον Μάρτιν Ντ΄Αρβίλ, έναν μεθύστακα ηθοποιό που αποφάσισε να σκηνοθετήσει την ταινία του Μουρ. Μάικ Επς, Τίτους Μπέρτζες, Γκρεγκ Ρόμπινσον και Ντα Βάιν Τζόι Ράντολφ είναι τα υπόλοιπα γνωστά ονόματα του καστ. Την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Κρεγκ Μπρούερ (Legend of Tarzan, Footloose, Hustle & Flow) και δεδομένου ότι τα γυρίσματα ξεκινούν την άλλη βδομάδα στο Λος Άντζελες, δεν θα κυκλοφορήσει νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2019.