Lucid
Βρείτε μας στο

Πώς γίνεται μια ταινία που οι κριτικοί έχουν πει ισόποσα θετικά και αρνητικά σχόλια να σπάει ένα πολύ θετικό ρεκόρ; Το Lucid έχει την απάντηση. Μια ταινία που αποτελεί ένα από τα καλά ψυχολογικά θρίλερ, χωρίς να αποδιώχνει από την πλοκή της ορισμένα κλισέ, μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι η μοναδική που έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Ένα χαρακτηριστικό που δεν ήταν πρόθεση κανενός να υπάρξει, πέραν του σκηνοθέτη. Ένα χαρακτηριστικό που δεν το γνώριζε κανείς μέχρι αρκετές μέρες αφού είχε ολοκληρωθεί το μοντάζ.

Ο Άλαν Μορς, ο σκηνοθέτης της ταινίας, είναι τυφλός. Αυτό τον καθιστά τον πρώτο άνθρωπο που κάνει κάτι τέτοιο στο mainstream σινεμά και το Lucid είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε από κάποιον που δεν βλέπει καθόλου. Αυτό που αξίζει κανείς να αναφέρει είναι πως ο πρωταγωνιστής Μπίλι Ζέιν δεν είχε ιδέα για την τυφλότητα του Μορς, παρά μόνο δύο μέρες μετά το ξεκίνημα των γυρισμάτων. Το σοκ του ήταν πολύ μεγάλο, αλλά ένωσε τους δύο τους. Και το ίδιο ίσχυσε για ένα μεγάλο μέρος του crew της ταινίας.

Δεν ήταν παρά πριν λίγες μέρες που ο Μορς έκανε την αποκάλυψη και για τους τελευταίους εναπομείναντες σε συνέντευξη του στη Guardian. «Δεν ήθελα να το ξέρουν οι παραγωγοί και να αποσύρουν την επένδυση τους. Είχα το άγχος να το καταλάβουν κάθε φορά που είχαμε συνάντηση. Θα έπεφτα πάνω σε κάτι ή θα μου έλεγαν να κοιτάξω κάτι κι εγώ προσποιούμουν ότι το έβλεπα. Παρίστανα ότι ήξερα τι μου έδειχναν. Ευτυχώς κανείς δεν αντιλήφθηκε την κατάσταση μου» είπε με σαρκαστικό τόνο ο σκηνοθέτης του Lucid.

Ο Μορς εξήγησε ότι οι παραγωγοί έμαθαν την αλήθεια την ημέρα που γινόταν η προβολή για τους συντελεστές. Επίσης, μπόρεσε να φέρει εις πέρας το όραμα του με τη βοήθεια του Μισέλ Ντιερίκ και μιας κάμερας 60 ιντσών που του μετέδιδε την κίνηση και την εικόνα με ηχητικό τρόπο.

«Αν μπορώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους να έχουν πίστη στον εαυτό τους και στα όνειρα τους, τότε αξίζει όλο αυτό. Θέλω απλώς να εμπνεύσω αυτούς που δεν έχουν πίστη και να περάσω ένα θετικό μήνυμα όντας το παράδειγμα.»

Όσον αφορά το Lucid, ο τίτλος του τα λέει όλα. Ένας ψυχίατρος πείθει τους ασθενείς του να συμμετέχουν σε ένα πείραμα. Εκεί θα πάρουν παραισθησιογόνες ουσίες, θα τριπαριστούν και θα αφεθούν εντελώς παραδομένοι σε αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι ο ψυχίατρος παρασύρεται κι αυτός στο τριπάκι και το πείραμα εξελίσσεται πολύ διαφορετικά. Χωρίς τη νηφαλιότητα του ειδικού, η επάνοδος των ασθενών και του ιδίου μοιάζει αβέβαιη.

Το Lucid θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου στις ΗΠΑ

Lucid: Η ταινία που σπάει ένα ρεκόρ πριν καν κυκλοφορήσει στις αίθουσες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το «φυλάει» ο ψαράς με το βιβλίο: Το παραδεισένιο νησάκι του Ιονίου που πωλείται αντί 45 εκατ. ευρώ