la
Βρείτε μας στο

Ξέρω τι θα πεις. Άγιος Βαλεντίνος και κουραφέξαλα. Μαζί σου. Δεν χρειάζεται μια μέρα μόνο ο έρωτας. Ούτε χρειάζεται να το διατυμπανίζεις. Όμως όσο κι αν το αποφεύγουμε, μέσα μας ξέρουμε όλοι ότι είναι ωραίο να υπάρχει μια υπενθύμιση. Γιατί οι ψυχές, όπως τα μυαλά, ξεχνούν που και που. Κι επίσης ξέρουμε ότι σήμερα θα νιώσεις την ανάγκη να φας και να δεις μια ρομαντική ταινία. Όχι απαραίτητα με happy end. Ιδίως αν είσαι μόνος. Με το La La Land να είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα, κάνουμε μια αναδρομή σε 8 ταινιάρες που βρέθηκαν στα Oscar και πήραν τουλάχιστον ένα καλό.

Casablanca

Από τις ταινίες που σμίλεψαν με χρυσά γαλόνια το σινεμά της εποχής. Ο Bogart, η Bergman, ο Peter Lorre με τον Claude Rains, ονόματα θρυλικά και με πολλά κιλά ικανοτήτων ο καθένας τους. Σε μια εποχή που έβγαζε στην επιφάνεια τα εντόσθια της χιτλερικής Γερμανίας, βλέπουμε πως ο έρωτας μπορεί να υπερβεί ακόμα και την απόρριψη. Ο Rick μαθαίνει πως ο μεγάλος του έρωτας, η Ilsa, βρίσκεται στην Καζαμπλάνκα με τον άντρα της. Και θα κληθεί να βάλει την ανθρωπιά πάνω από τα συναισθήματα που νόμιζε ότι του είχαν τελειώσει. Αυτή…ήταν η αρχή μιας ωραίας παρέας!

Breakfast At Tiffany’s

Μπορεί να μην είναι μια από τις τρεις περιπτώσεις που η Hepburn πήρε το Oscar, αλλά μόνο και μόνο το Moon River, που βραβεύτηκε ως το καλύτερο τραγούδι και το ερμήνευσε η ίδια, αρκεί.

Forrest Gump

Το ένα από τα 2 Oscar του Tom Hanks. Για την ακρίβεια το δεύτερο συνεχόμενο μετά το Philadelphia. Το Run Forrest Run που ξεστομίζει η Robin Wright είναι μια ατάκα απ΄αυτές που έχουν σημαδέψει την Ιστορία του σινεμά. Ο Forrest είναι ένα ιδιαίτερο παιδί και εν συνεχεία άντρας. Στην θεωρία η εγκεφαλική του δράση είναι πιο αργή από το φυσιολογικό. Όμως στην πράξη είναι ένας ευγενικός, καλοσυνάτος και με περισσότερη αντίληψη από άλλους «νορμάλ».

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Τιτανικός

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Είναι η ταινία που επισκίασε κάθε τι κινηματογραφικό για την χρονιά που βγήκε. Αλλά και για τις επόμενες 2-3.

Eternal Sunshine

Από τις πιο περίεργες ερωτικές ιστορίες. Η ανάγνωση του έρωτα από την πλευρά του πόνου και της σκληρότητας του. Όπως τον οραματιζόταν στα έργα του ο Gabriel Garcia Marquez. Το σημείο που σκοτώνει τα πάντα μέσα σου, γιατί χρειάζεται την ζωή τους για να ζήσει. Προσφάτως μάλιστα κυκλοφόρησε μια σκληρή αλήθεια για τον χαρακτήρα του Jim Carrey και μάλλον εμείς θα χρειαστεί να κάνουμε την αφαίρεση επώδυνων αναμνήσεων.

The Reader

Η ταινία που έδωσε στην Kate Winslet το μοναδικό της βραβείο. Αλλά και το ανάποδο. Η Kate Winslet που επιβράβευσε στην ουσία το Reader με την ερμηνεία της. Μαζί της και ο Ralph Fiennes στον ρόλο ενός νεαρού στην μεταπολεμική Γερμανία, ο οποίος ερωτεύεται παράφορα τη Hanna. Μετά από χρόνια, εκείνος έχει γίνει νομικός και βρίσκεται σε μια συνταρακτική θέση. Βλέπει τη Hanna στο εδώλιο να δικάζεται για εγκλήματα κατά την περίοδο της ναζιστικής διακυβέρνησης. Σε αυτό το σημείο συνειδητοποιώ ότι είναι η τρίτη ταινία με πρωταγωνίστρια την Winslet. Εντελώς τυχαίο να ξέρετε.

Silver Linings Playbook

Είναι από τους λίγους ρόλους που ο Bradley Cooper είναι καλός. Ανέλπιστα καλός για την ακρίβεια. Σε έναν πολύ απαιτητικό ρόλο. Μαζί του και η Jennifer Lawrence στο ουσιαστικό της step up, αφού το Hunger Games δεν είναι ταινία που επιτρέπει μεγάλο εύρος σε υποκριτικό επίπεδο. Γι΄αυτό κιόλας πήρε το Oscar του 2013.

La La Land

Ο Damien Chazelle αναπτέρωσε το μιούζικαλ με το La La Land. Και δικαίως είδε το έργο του να παίρνει 12 υποψηφιότητες και 5 μεγάλα βραβεία. Σκηνοθεσίας, Ά Γυναικείο, Μουσικής, Τραγουδιού, Εικόνας. Το πανέξυπνο τρικ του Chazelle στο φινάλε του La La Land με το εναλλακτικό σενάριο είναι ένα από τα πολλά πράγματα που το καθιστούν δημιούργημα ύψιστης αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Το βασικότερο μήνυμα του La La Land είναι ότι αποτύπωσε τον έρωτα όπως ακριβώς είναι. Έντονος, μα σύντομος. Δεν προορίζεται για να κρατήσει μια ζωή.

Φυσικά ο Άγιος Βαλεντίνος δεν είναι η μόνη αφορμή. Είναι και το The Shape of Water που δίνει μια άλλη υπόσταση στην έννοια «έρωτας» και στις ταινίες αγάπης. Το τι θα κάνει το Shape of Water θα φανεί στην 90η απονομή των Oscar.

* Η φετινή απονομή των Oscar θα μεταδοθεί στις 4 Μαρτίου από τα κανάλια της COSMOTE TV. Μέχρι τότε μπορείς να παρακολουθείς το αποκλειστικό κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, όπου θα βρεις 85 οσκαρικές ταινίες που ξεχώρισαν και έλαβαν υποψηφιότητα ή κέρδισαν το χρυσό αγαλματίδιο.