σιωπή
Βρείτε μας στο
Oscar 2018

Από τη Σιωπή των Αμνών στο Get Out: Τα θρίλερ των Oscar

Μόλις 5 ταινίες αυτού του είδους έχουν βρεθεί σε απονομή.

Για πάρα πολλά χρόνια η κατηγορία του horror-thriller αναζητούσε την επαναφόρτιση της. Περνούσαν τα χρόνια και δεν εμφανιζόταν κανένα ορόσημο για τη σύγχρονη εποχή. Το είδος βρισκόταν μεταξύ σφύρας και άκμονος. Κάπου στο 2015 είναι που άρχισε να παίρνει ξανά τα πάνω του. Ήταν το It Follows που του έδωσε το φιλί της ζωής. Μετά ήρθε το Don’t Breathe και το 2017 γράφτηκε η ακόμα πιο ωραία συνέχεια με το Get Out. Ένα θρίλερ μάλιστα που προήλθε από τη γραφή και τη σκηνοθεσία ενός κωμικού, του Jordan Peele. Η παρουσία του στη φετινή 90η απονομή των βραβείων Oscar, που θα μεταδοθεί στην Ελλάδα αποκλειστικά από την Cosmote TV, επαναφέρει το horror-thriller σε μια διάκριση που είχε χρόνια να βρεθεί. Από την Σιωπή των Αμνών ουσιαστικά.

Πριν απ΄όλα να ξεκαθαρίσουμε το τι σημαίνει αυτή η κατηγορία. Γιατί για παράδειγμα ως θρίλερ θεωρείται και το Black Swan. Και ο Aronofski είναι ένας ταλαντούχος auteur του είδους. Το φετινό του Mother είναι ένα τρομακτικό φιλμ. Το Black Swan έχει τα μαύρα στοιχεία του θρίλερ, αλλά δεν εντάσσεται τόσο απόλυτα στην κατηγορία. Αν εντασσόταν θα ήταν μια από τις 6 ταινίες που κατάφεραν να πάρουν τουλάχιστον μία υποψηφιότητα στα Oscar. Επειδή είναι αρκετά συγκεχυμένο, του κάνουμε μια απλή αναφορά. Αντιθέτως, οι 5 ταινίες που ακολουθούν είναι ακριβώς αυτό που ορίζεται ως θρίλερ ή horror.

Ο Εξορκιστής

Από τη Σιωπή των Αμνών στο Get Out: Τα θρίλερ των Oscar

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν η πιο εμπορική ταινία του είδους. Κι αν δεν εμφανιζόταν το It, ακόμα θα ήταν. Σε κάθε περίπτωση αυτό το πρόσωπο της 12χρονης κόρης που δαιμονίζεται είναι εικόνα που στοιχειώνει από το 1974 το σινεμά. Γι΄αυτό και πήρε πολύ δίκαια 10 υποψηφιότητες στα βραβεία. Οι 6 από αυτές μάλιστα στις λεγόμενες μεγάλες κατηγορίες. Σενάριο, σκηνοθεσία, Ά Γυναικείο, Β΄Γυναικείο, Β΄Ανδρικό και Καλύτερης Ταινίας. Το σενάριο και την κατηγορία για τον ήχο τα κέρδισε. Στα υπόλοιπα είχε 0/8.

Jaws

Από τη Σιωπή των Αμνών στο Get Out: Τα θρίλερ των Oscar

Μια ταινία-σταθμός για το είδος. Ο Spielberg κατάφερε κάτι που φάνταζε απίθανο. Έβαλε το Jaws στην κατηγορία με τις ταινίες της χρονιάς. Και να σκεφτείτε ότι τότε είχαμε μόλις 5 ταινίες υποψήφιες. Άρα πιο σφιχτός ανταγωνισμός. Συνολικά είχε 4 υποψηφιότητες, με τη νίκη να έρχεται στις 3. Ποσοστό επιτυχίας 75%. Μόνο που χάθηκε η πιο βαρβάτη υποψηφιότητα. Σίγουρα πάντως το τραγούδι, το μοντάζ και ο ήχος δεν είναι αμελητέες νίκες στις τεχνικές κατηγορίες.

Η Σιωπή των Αμνών

Από τη Σιωπή των Αμνών στο Get Out: Τα θρίλερ των Oscar

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Μπορεί ο Εξορκιστής να είναι η πιο εμπορική, αλλά η Σιωπή των Αμνών είναι η πιο επιτυχημένη βάσει διακρίσεων. 7 βραβεία διεκδίκησε το βράδυ του 1992, 5 κατέκτησε. Όλα τα μεγάλα βραβεία της βραδιάς για την ακρίβεια. Η Σιωπή των Αμνών έγινε το μοναδικό θρίλερ που αναδείχθηκε ταινία της χρονιάς. Παράλληλα, βραβεύτηκαν ο Hopkins, η Foster, ο σκηνοθέτης Jonathan Demme και ο σεναριογράφος Ted Tally. Θρίαμβος.

Έκτη Αίσθηση

Από τη Σιωπή των Αμνών στο Get Out: Τα θρίλερ των Oscar

Από τις πιο αδικημένες περιπτώσεις. Η Έκτη Αίσθηση είναι από τις λίγες ταινίες που έδωσαν την ευκαιρία σε ένα παιδί να διεκδικήσει βραβείο. Ο Haley Joel Osment έβλεπε νεκρούς ανθρώπους, αλλά δυστυχώς δεν είδε το χρυσό αγαλματάκι. Ούτε και οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Ο σκηνοθέτης, οι σεναριογράφοι και οι παραγωγοί της ταινίας ηττήθηκαν στις κατηγορίες τους κι έτσι είχαμε το απόλυτο 0.

Get Out

Ο φετινός ανταγωνισμός είναι από τους πιο ζόρικους της δεκαετίας. Πραγματική σπαζοκεφαλιά να προβλέψεις το ποιος μπορεί να κερδίσει. Ιδίως στην μεγαλύτερη κατηγορία, αυτή του Best Picture. Τα αναλύσαμε και εδώ. Στις 4 υποψηφιότητες που έχει το Get Out, μία είναι εκείνη που έχει καλές πιθανότητες. Και είναι το Best Picture. Στη σκηνοθεσία και το σενάριο ο Jordan Peele λογικά θα ηττηθεί από έναν εκ των del Toro, McDonagh, Gerwig, ενώ ο πρωταγωνιστής Daniel Kaluuya δύσκολα θα κάμψει τους Chalamet, Oldman, Lewis.

Η φετινή απονομή των Oscar θα μεταδοθεί αυτή την Κυριακή (4/3) από τα κανάλια της COSMOTE TV. Μέχρι τότε μπορείς να παρακολουθείς το αποκλειστικό κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, όπου θα βρεις 85 οσκαρικές ταινίες που ξεχώρισαν και έλαβαν υποψηφιότητα ή κέρδισαν το χρυσό αγαλματίδιο.