Πιτόγυρο με απ’ όλα και μόνο 550 θερμίδες γίνεται; Κι όμως, γίνεται!
Βρείτε μας στο
Στέκια - Φαγητά

Πιτόγυρο με απ’ όλα και μόνο 550 θερμίδες γίνεται; Κι όμως, γίνεται!

Κι όμως! Μια πίτα με απ’ όλα (και όταν λέμε με απ’ όλα το εννοούμε) μπορεί να «πέσει» κατά 750 θερμίδες. Πώς το καταφέραμε;

Οι περισσότεροι λάτρεις του «μία με απ’ όλα» αρρωσταίνουν στην ιδέα και μόνο μιας light εκδοχής του αγαπημένου τους πιτόγυρου. Δεν τους αδικούμε.

Από την άλλη, όμως, μήπως αξίζει να γλιτώσεις περί τις 750 θερμίδες χωρίς να χάσεις ίχνος απόλαυσης; Μην το σκέφτεσαι. Αξίζει.

Ας αρχίσουμε λοιπόν.

Κεφάλαιο πίτα

Μπορεί ορισμένοι να επιμένουν στις γεμάτες λάδι πίτες, ωστόσο, δεν είναι τυχαίο ο γεγονός πως πάρα πολλά ψητοπωλεία έχουν αποφασίσει να λανσάρουν πλέον μόνο τις αλάδωτες.

Οι πίτες που δεν έχουν περαστεί από λάδι κατά το ζέσταμά τους, έχουν τουλάχιστον 120 θερμίδες λιγότερες από εκείνες που έχουν βουτηχτεί στο σπορέλαιο ή το φοινικέλαιο που τα περισσότερα σουβλατζίδικα αγοράζουν. Δεν περιμένατε να ξοδεύουν εκατοντάδες ευρώ μηνιαίως για να προμηθεύονται ελαιόλαδο, σωστά;

souvlaki-1-500

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Αυτό σημαίνει πως αν επιλέξεις αλάδωτη πίτα, φορτώνεις με μόλις 175 θερμίδες το γεύμα σου, την ώρα που το έξτρα λάδι θα σε έφτανε στις 300 και θα σου χάριζε απλόχερα μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους.

Γύρος ή καλαμάκι;

Κάτω τα χέρια απ’ το γύρο. Πέρα από το γεγονός πως περιλαμβάνει κρέας από όποιο σημείο του ζωντανού μπορείτε να φανταστείτε, η μάζα αυτή κρέατος, μπορεί να είναι πεντανόστιμη λόγω του αργού ψησίματος και του πλήθους μπαχαρικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, δεν παύει, όμως, να αποτελεί την πιο ανθυγιεινή επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. Ο λόγος; Ο γύρος είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό του σκέτο λίπος.

Έτσι, επιλέγοντας να γεμίσεις την πίτα σου με γύρο χοιρινό (των 100 γραμμαρίων που συνήθως χρησιμοποιούνται σε κάθε ατομικό σουβλάκι), επιβαρύνεσαι με 335 θερμίδες. «Άδικες» θερμίδες, καθώς την ίδια ώρα το καλαμάκι χοιρινό έχει περίπου 200 θερμίδες, δηλαδή 135 θερμίδες μείον. Παραδόξως, και ο γύρος κοτόπουλο αποτελεί θερμιδική βόμβα, αφού τα λίπη φτάνουν τη μερίδα που θα μπει στην πίτα στις 300 θερμίδες.

souvlaki-3-500

Αν σ’ αρέσει το κοτόπουλο, προτίμησε το σε καλαμάκι. Οι θερμίδες που θα λάβεις από ένα μεγάλο είναι μόλις 120. Από την άλλη, το καλαμάκι χοιρινό αγγίζει τις 210 θερμίδες.

Τζατζίκι ή σως;

Τζατζίκι και πάλι τζατζίκι. Το αριστούργημα αυτό είναι σαφώς παρεξηγημένο. Σε αντίθεση με τη φουλ σε θερμίδες σως, μία μερίδα τζατζίκι στην πίτα σου, προσθέτει το πολύ 90 θερμίδες, την ώρα που η εναλλακτική σου επιλογή –αυτή της μίξης μουστάρδας, μαγιονέζας και κέτσαπ- σε φορτώνει με 350 ολόκληρες έξτρα θερμίδες. Να σου λείπει.

Τηγανητές πατάτες, αυτές οι λατρεμένες

Δε θα τολμούσαμε να σου πούμε να τις στερηθείς. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται! Σταμάτα όμως να γεμίζεις την πίτα σου μέχρι επάνω με πατάτες. 5 – 6 μεγάλες πατατούλες στην πίτα σου είναι αρκετές για να ευχαριστηθείς τη γεύση τους και να «χρεωθείς» περίπου 150 θερμίδες. Τι 5, τι 15; Σκέψου απλά πως 15 πατάτες τηγανισμένες σε λάδι εκτός ελαιόλαδου, κρύβουν 450 θερμίδες; Αξίζει τον κόπο;

souvlaki-2-500

Πες ναι στο κρεμμύδι, το μαρούλι και τη ντομάτα!

Όλα μαζί σε μία πίτα, το πολύ να προσθέσουν 15 θερμίδες. Μη σου πούμε βάλε διπλή ποσότητα…

Το πιο παχυντικό πιτόγυρο: Τολμάς να μάθεις πόσες θερμίδες έχει;

Θα σε στεναχωρήσουμε. Πολύ. Μια πίτα (με λάδι), γύρο χοιρινό, 10 πατάτες, σως, ντομάτα, κρεμμύδι και μαρούλι, ισούται με… 1.300 θερμίδες. Είναι πολλές. Είναι πάρα πολλές…

Το πιτόγυρο διαίτης είναι έτοιμο!

Εντάξει, μπορεί να μην είναι πιτό-γυρο, είναι όμως εξίσου απολαυστικό και με καλαμάκι.

souvlaki-4-500

Με έναν σύντομο υπολογισμό τα πράγματα έχουν ως εξής:

Πίτα αλάδωτη: 175 θερμίδες

Καλαμάκι κοτόπουλο: 120 θερμίδες

5 – 6 πατάτες: 150 θερμίδες

Τζατζίκι: 90 θερμίδες

Ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι: 15 θερμίδες

Σύνολο 550 θερμίδες!

Αφαιρώντας τελείως τις πατάτες, οι θερμίδες πέφτουν στις 400. Δεν το λες κι άσχημο…

Κάπου εδώ έχεις δύο επιλογές: Ή να φας μία με πατάτες ή δύο χωρίς. Αν φυσικά πασχίζεις να χάσεις βάρος. Αν όχι… ΦΑΤΑ ΟΛΑ!