Οδηγός επιβίωσης στη Μεγάλη Εβδομάδα: Τι να φας πριν πέσεις με τα μούτρα την Κυριακή στο αρνί!
Βρείτε μας στο

Είναι επειδή θέλεις να κρατήσεις τα προσχήματα της χριστιανικής σου πίστης;

Είναι επειδή θέλεις να αποτοξινωθείς λιγάκι για να ‘ναι πιο νόστιμο την Κυριακή το αρνί;

Είναι επειδή απλά σε υποχρεώνει η μάνα ή γυναίκα σου, που αρνείται να μαγειρέψει κάτι διαφορετικό αυτές τις μέρες;

Για όποιον λόγο κι αν (σου) συμβαίνει, πιθανότατα νηστεύεις αυτές τις μέρες. Συντάσσεσαι με την πλειοψηφία που τουλάχιστον στο τελευταίο μέρος της σαρακοστής συμμετέχει.

Και ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω… πεινάς! Νιώθεις ήδη εξαντλημένος.

Ψυχραιμία! Ακόμα κι αν λέγεται Μεγάλη, μια εβδομάδα είναι, θα περάσει.

Θα έρθει η άγια ώρα που θα ξηλώνεις τις πέτσες από το αρνάκι και θα προσπαθείς να αυτοκτονήσεις με κοκορέτσι.

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα

Μέχρι τότε όμως δεν χρειάζεται να σου τρέχουν τα σάλια. Να φαντασιώνεσαι σούβλες και να φτιάχνεσαι με τσίκνες έξω από σουβλατζίδικα.

Μην αμαρτάνεις και μεν πέφτεις σε πειρασμό. Ακολούθησε το μενού-οδηγό επιβίωσης για τη Μεγάλη Εβδομάδα και φτάσε φορτσάτος στη μεγάλη μάχη του οβελία.

 

Μεγάλη  Δευτέρα

Η πρώτη μέρα είναι και η πιο δύσκολη. Δεν μπορείς να πέσεις αμέσως στα βαριά. Χρειάζεσαι κάτι που να κάνει πιο εύκολη τη μετάβαση. Που να ξεγελάσει κάπως το στομάχι σου (ή μάλλον το μυαλό σου) ότι θα ακολουθήσει αυτή η επταήμερη δοκιμασία. Τα όσπρια λοιπόν, τα λαχανικά, τα ζαρβατικά και όλα τα υπόλοιπα «σκληροπυρηνικά» της νηστείας μπορούν να περιμένουν λίγο. Γιατί την πρώτη μέρα θα… παραγγείλεις!

Δεν έχει σημασία αν θα είναι κάτι που θεωρείς ντροπιαστικό, αν θα είναι πίτες «οικολογικές», πίτες με καλαμάρι ή μπέργκερ λαχανικών (απαπα). Και μόνο που θα σηκώσεις το τηλέφωνο και θα χτυπήσει μετά κουδούνι απ’ το delivery θα ζήσεις έστω την ψευδαίσθηση ότι τίποτα δεν άλλαξε!

Οδηγός επιβίωσης στη Μεγάλη Εβδομάδα: Τι να φας πριν πέσεις με τα μούτρα την Κυριακή στο αρνί!

 

Μεγάλη Τρίτη

Έχεις φάει πια την πρώτη κρυάδα. Έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες που δεν έφαγες κρέας ή οποιαδήποτε «βρωμιά». Είσαι πλέον έτοιμος για το πρώτο σημαντικό βήμα στην εβδομάδα της λόρδας: Όσπρια! Κι όταν λέμε όσπρια το πιο… παλέψιμο απ’ αυτά, το πιο ανεκτό, εκείνο που δεν θα σφιχτεί η καρδιά σου (και το στομάχι σου) μόλις στο σερβίρουν μπροστά σου είναι σίγουρα οι φακές.

Οκ, δεν θα συνοδεύονται αυτή τη φορά από φέτα, σαρδέλα, λουκανικάκια -ή οτιδήποτε άλλο τελοσπάντων επιστρατεύεται ως συνοδευτικό-παρηγοριά στις άλλες περιόδους. Με έναν περίεργο τρόπο όμως σε πείθουν όσο τις τρως, ενώ διαθέτουν κι ένα τεράστιο πλεονέκτημα: Τη δυνατότητα για παπάρα, που εξασφαλίζει ότι θα χορτάσεις.

Οδηγός επιβίωσης στη Μεγάλη Εβδομάδα: Τι να φας πριν πέσεις με τα μούτρα την Κυριακή στο αρνί!

 

Μεγάλη Τετάρτη

Τα πράγματα αρχίζουν να σκουραίνουν. Ειδικά αν έχεις αποφασίσει ότι θ’ ακολουθήσεις σκληρή χριστιανική γραμμή και τη συγκεκριμένη μέρα (όπως και τη Μεγάλη Παρασκευή) θα νηστέψεις και το λάδι, έχει έρθει η ώρα για τον πρώτο μαραθώνιο γουργουρητού. Με τις επιλογές περιορισμένες και τα περιθώρια στενά, θα πρέπει να κάνεις την… κοιλιά (αντί για την καρδιά σου) πέτρα και να συμβιβαστείς με ημίμετρα.

Σούπα με λαχανικά ή κρεμμυδόσουπα θα ήταν μια λύση, αλλά σε 14 λεπτά θα πεινάς. Ντάκος επίσης -αλλά θα σκέφτεσαι πόσο κρίμα είναι να τον τρως χωρίς φέτα. Οπότε πάμε σε σαλάτα ενισχυμένη: Με ντομάτα, πατάτα βραστή, ελιά και κρεμμυδάκι φρέσκο. Θέλει θυσίες ο παράδεισος…

Οδηγός επιβίωσης στη Μεγάλη Εβδομάδα: Τι να φας πριν πέσεις με τα μούτρα την Κυριακή στο αρνί!

 

Μεγάλη Πέμπτη

Προερχόμενος από τη λόρδα της προηγούμενης μέρας, ό,τι και να φας μαγειρεμένο με λάδι θα σου φανεί νοστιμότερο από κάθε άλλη φορά. Ξέροντας, δε, ότι την επόμενη μέρα πάλι θα παίξει λιγούρα (λόγω Μεγάλης Παρασκευής), πρέπει αυτή τη μέρα να φας καλά. Και ποιος είναι σχεδόν ο μονόδρομος για να φας καλά σε περίοδο νηστείας; Τα γεμιστά!

Σύμφωνοι, αν είσαι ένας από εμάς του Κινήματος Για Κιμά Στα Γεμιστά, θα σου φαίνονται λειψά. Έστω κι έτσι όμως είναι πάντα λαχταριστά. Η καταπιόνα σου είναι πάντα έτοιμη να τα υποδεχθεί.  Και το στομάχι σου μπορεί να κάνει την πρώτη (και ενδεχομένως τη μόνη) γερή μπάζα πριν το όργιο της Κυριακής.

Οδηγός επιβίωσης στη Μεγάλη Εβδομάδα: Τι να φας πριν πέσεις με τα μούτρα την Κυριακή στο αρνί!

 

Μεγάλη Παρασκευή

Το ξέρεις, το ‘χεις πάρει απόφαση, έχεις συμφιλιωθεί με την ιδέα: Είναι το ύστατο μεγάλο ζόρι. Ο μεγάλος «τελικός» της νηστείας. Πως παίζεις όμως χωρίς να… τα παίξεις από την πείνα; Καταρχάς μιλάμε κι εδώ με δεδομένο ότι απαγορεύεται και το λάδι. Μόνο που τη Μεγάλη Παρασκευή οι λύσεις είναι περισσότερες.

Γιατί μετά την περιφορά του επιταφίου, συχνότατος προορισμός είναι κάποιο ουζερί. Κάποια ψαροταβέρνα. Κι εκεί τα μεζεκλίκια (ακόμα και νηστίσιμα) προσφέρουν επιλογές για ανακούφιση στον ταλαιπωρημένο οισοφάγο σου: Χταποδάκι στα κάρβουνα, γαριδομακαρονάδες, όστρακα και λοιπά μαλάκια σε βοηθάνε να μπεις όρθιος στην τελική ευθεία για το αρνί…

Οδηγός επιβίωσης στη Μεγάλη Εβδομάδα: Τι να φας πριν πέσεις με τα μούτρα την Κυριακή στο αρνί!

 

Μεγάλο Σάββατο

Είσαι πλέον πιο κοντά από ποτέ. Σχεδόν… μυρίζεις την τσίκνα. Αφού τα έχεις καταφέρει μέχρι εκείνο το σημείο χωρίς να έχεις ορμήσει εν τω μεταξύ σε κάποιο σουβλατζίδικο για να βουτήξεις τα μούτρα στο… φαράσι με τον γύρο, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Εξάλλου δεν θα χρειαστεί καν να περιμένεις την επόμενη μέρα για να ξεκοιλιδωθείς.

Μπορεί ο μεγάλος πόθος να είναι το αρνί, αλλά και το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου (μετά την Ανάσταση) μπορεί εξίσου να γίνει πεδίο μάχης: Ξεκινώντας με μαγειρίτσα, συνεχίζοντας με κατσικάκι στον φούρνο με πατάτες, καθαρίζοντας ενδιάμεσα 1-2 κόκκινα αυγά και… σβήνοντας στο τέλος με λίγο τσουρέκι.

Οδηγός επιβίωσης στη Μεγάλη Εβδομάδα: Τι να φας πριν πέσεις με τα μούτρα την Κυριακή στο αρνί!