PS4 Pro: To PlayStation μπαίνει στην εποχή του 4Κ

Τυπικά, σκέψου ένα PS4 πιο δυνατό που μπορεί να αποδώσει εικόνα έως και σε ανάλυση 4Κ

Με την κυκλοφορία του PlayStation 4, η αγορά των videogames μπήκε στη next-gen εποχή, με κονσόλες που υποστηρίζουν Full HD αναλύσεις και gaming σε 1080p. Επειδή όμως η τεχνολογία προχωράει και οι ακόμη μεγαλύτερες αναλύσεις είναι μπροστά μας, η Sony αποφάσισε να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα και να αγγίξει το 4K. Σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη και στην οποία παραβρέθηκε το Menshouse.gr, παρουσίασε το νέο, πιο ισχυρό μοντέλο του PS4, το PS4 Pro.

ps1

Είναι δηλαδή το PS4 Pro για επαγγελματίες παίκτες;

Όχι αγαπημένε μου αναγνώστη. Η προσωρινή ονομασία της κονσόλας ήταν “Neo” (η Sony συνηθίζει να χρησιμοποιεί κωδικές ονομασίες από το Matrix τα τελευταία χρόνια για τα διάφορα projects της). Ο λόγος που χρησιμοποίησε τον όρο “Pro” είναι σαφώς για να τονίσει και με αυτόν τον τρόπο το ότι στοχεύει με τη νέα έκδοση της κονσόλας στον πιο απαιτητικό gamer.

Και τι προσφέρει παραπάνω το PS4 Pro;

Τυπικά, σκέψου ένα PS4 πιο δυνατό που μπορεί να αποδώσει εικόνα έως και σε ανάλυση 4Κ. Θυμάσαι την 4Κ τηλεόραση που σε έπεισε ο πωλητής στο γνωστό κατάστημα που αρχίζει από Κω και τελειώνει σε τσόβολος να αγοράσεις; Θυμάσαι που σου είπε πως «μπορεί ακόμη να μην έχουμε 4Κ περιεχόμενο στα ελληνικά κανάλια, αλλά θα μπορείς να δεις σύντομα παιχνίδια και ταινίες;». Ε κάτι -δεν- ήξερε. Το PS4 Pro κρύβει στο εσωτερικό του έναν πιο ισχυρό επεξεργαστή, κάτι που θα το βοηθάει να σου δείχνει καλύτερα τα παιχνίδια που θα κυκλοφορήσουν, αλλά και αρκετά που ήδη κυκλοφορούν (αρκεί να προσφέρουν τις σχετικές αναβαθμίσεις οι ομάδες που τα φτιάχνουν -μέσω της κλασικής διαδικασίας των updates).

Θα παίζει μόνο σε 4Κ τηλεόραση;

Και πάλι όχι, αγαπημένε. Το PS4 Pro θα μπορεί να προβάλλει εικόνα σε ανάλυση έως και 4Κ, αλλά η Sony δήλωσε στην παρουσίαση πως ακόμη και στις παραδοσιακές Full HD τηλεοράσεις που υπάρχουν στην πλειοψηφία των σπιτιών, το PS4 Pro θα παίζει τα παιχνίδια καλύτερα. Εκμεταλλευόμενο τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά, ακόμη και στις κλασικές σημερινές αναλύσεις, η ποιότητα της εικόνας θα είναι συνολικά καλύτερη.

ps2

Αυτό το HDR που λένε, τι είναι;

Για να μην σε μπλέξω με τα πολύ τεχνικά, σκέψου πως μιλάμε για μια τεχνολογία απεικόνισης που προβάλλει «πλουσιότερα» ορισμένα χρώματα, δημιουργώντας έντονες αντιθέσεις. Μην προσπαθήσεις να βγάλεις άκρη από videos στο YouTube, αφού αποκλείεται να έχεις monitor που να υποστηρίζει αυτήν την τεχνολογία. Α, ναι, μην το ξεχάσω. Το HDR ήρθε με το πρόσφατο firmware update του PS4 σε όλες τις εκδόσεις της κονσόλας, απλά θα υπάρχει και στο PS4 Pro. Για να δεις απλά τι μπορεί να προσφέρει, θα πρέπει να φορτώσεις στην κονσόλα σου ένα παιχνίδι που να το υποστηρίζει, αλλά και να έχεις 4K τηλεόραση που να είναι συμβατή. Για αυτό, ρώτα καλύτερα στα καταστήματα, πριν προχωρήσεις σε κάποια αγορά.

Θα παίζουν τα παιχνίδια που έχω ήδη στο PS4;

Ναι, αγαπημένε. Όλα τα παιχνίδια και τα περιφερειακά που κυκλοφορούν ήδη για το PS4 θα είναι συμβατά με τη νέα έκδοση της κονσόλας. Το ίδιο το μηχάνημα θα αναβαθμίζει οπτικά κάθε παιχνίδι για να δείχνει καλύτερο, ανάλογα με την τηλεόραση στην οποία προβάλλει, αλλά είναι στο χέρι των προγραμματιστών κάθε παιχνιδιού να ετοιμάσουν σχετικές ενημερώσεις που θα γίνονται online και θα επιτρέπουν την ακόμη καλύτερη απεικόνιση.

Ωραία όλα αυτά, πότε έρχεται και πόσο θα κοστίζει;

H Sony ανακοίνωσε επίσημα πως το PlayStation 4 Pro (PS4 Pro) θα κυκλοφορήσει σε όλη την αγορά της Ευρώπης (όσο είμαστε ακόμη στην Ευρώπη, μας αφορά) στις 10 Νοεμβρίου σε τιμή στα €399. Με το καθεστώς του επιβαρυμένου ΦΠΑ στη χώρα μας, να το αναμένεις -λογικά- σε μια τιμή κοντά στα €409.

Μιας και σε έχουμε εδώ, ρίξε μια ματιά στο πως θα «τρέχει» το Rise of the Tomb Raider στο PS4 Pro.