Confiteor: Ο Ζάουμε Καμπρέ ξέρει να αφηγείται ιστορίες
Βρείτε μας στο
Βιβλίο

Confiteor: Ο Ζάουμε Καμπρέ ξέρει να αφηγείται ιστορίες

Ο Καμπρέ γράφει ένα βαθύ υπαρξιακό και ιστορικό έργο που καταπιάνεται με όλα τα μεγάλα ζητήματα της ζωής: τον έρωτα τη φιλία την τέχνη αλλά και το κακό τη βία την οδύνη

Το Confiteor είναι το Μεγάλο Μυθιστόρημα της Ευρώπης. Ο Καταλανός συγγραφέας Ζάουμε Καμπρέ υπογράφει ένα πραγματικά σπουδαίο βιβλίο που αγγίζει τα όρια του κλασικού. Το μυθιστόρημα είναι κατασκευασμένο αριστοτεχνικά στήνοντας μια ιστορία που τα πλοκάμια της φτάνουν στις πιο σκοτεινές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Confiteor σημαίνει ομολογώ, φανερώνω.

Ο όρος είναι λατινικός και παραπέμπει στην ομολογία μετάνοιας του καθολικού δόγματος. Και στο βιβλίο ο Αντριά Αρντέβολ, ο κεντρικός ήρωας, ομολογεί σε μια αχανή επιστολή στην άλλοτε αγαπημένη του Σάρα τις προσωπικές του μνήμες που είναι μπλεγμένες αξεδιάλυτα με τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης και της ευρωπαϊκής ιστορίας. «Το να γεννηθώ σε αυτήν την οικογένεια ήταν ένα ασυγχώρητο λάθος» θα εξομολογηθεί ο Αντριά, όταν χτυπημένος από το Αλτσχάιμερ θα θελήσει να καταγράψει τις μνήμες του -λίγο πριν σβήσουν οριστικά – πιάνοντας το νήμα της αφήγησης από τα παιδικά του χρόνια στη Βαρκελώνη του ᾽50.

film

Υπήρξε ένα χαρισματικό παιδί μεγαλωμένο σε ένα ασφυκτικό οικογενειακό περιβάλλον που του στέρησε την ανεμελιά της παιδικής ηλικίας. Υπάκουος και μοναχικός βρισκόταν σε διαρκή προσπάθεια να ικανοποιήσει τις υπέρμετρες και αντιφατικές φιλοδοξίες των γονιών του συνθλίβοντας το εγώ του. Μοναδική διαφυγή ο έρωτας στο πρόσωπο της Σάρα Βόλτες Εψτέιν, που θα τον σημαδέψει.

Ως εδώ η ιστορία είναι απλή και χιλιοειπωμένη. Όμως ο καταλανός συγγραφέας με εξαιρετική μαεστρία θα καταφέρει τη διαρκή εμπλοκή του προσωπικού-συναισθηματικού με το ιστορικό-πολιτικό. Όλα θα αρχίσουν όταν ο Αντριά, μετά την άγρια δολοφονία του πατέρα του, θα ανακαλύψει σκοτεινά οικογενειακά μυστικά που θα ανατρέψουν την εικόνα που είχε γι᾽αυτόν.

Και με αφορμή την αναζήτηση της προέλευσης ενός ανεκτίμητου βιολιού, ενός Στοριόνι του 1764, φτιαγμένου από ξύλο ποτισμένο στο αίμα, θα κάνει ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο ζωντανεύοντας τις πιο σκοτεινές περιόδους της Γηραιάς ηπείρου. Θα μας μεταφέρει με ιδιοφυή τρόπο από την μια εποχή στην άλλη κάνοντας μας να βυθιστούμε σε πέντε αιώνες φρίκης από τα χρόνια της Ιεράς Εξέτασης ως το κολαστήριο του Άουσβιτς.

Ο Ζάουμε Καμπρέ ξέρει να αφηγείται ιστορίες. Έχει καταπιαστεί με όλα τα είδη του γραπτού λόγου από διηγήματα και μυθιστορήματα ως θεατρικά έργα και τηλεοπτικές σειρές.

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

cambre

Είναι ένας σπουδαίος τεχνίτης του λόγου με μοναδικό προσωπικό ύφος. Διαθέτει αφηγηματική άνεση που του επιτρέπει να εναλλάσσει την πρωτοπρόσωπη με την τριτοπρόσωπη αφήγηση –πολλές φορές στην ίδια φράση- με τρόπο αριστοτεχνικό. Καταφέρνει να γράψει ένα βαθύ υπαρξιακό και ιστορικό έργο που καταπιάνεται με όλα τα μεγάλα ζητήματα της ζωής: τον έρωτα τη φιλία την τέχνη αλλά και το κακό τη βία την οδύνη.

Το Confiteor έχει μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. Να το διαβάσετε.