Το μυστήριο του Έντγουιν Ντρουντ: Το ημιτελές αριστούργημα του Ντίκενς βρήκε τον δολοφόνο του!
Βρείτε μας στο
Βιβλίο

Το μυστήριο του Έντγουιν Ντρουντ: Το ημιτελές αριστούργημα του Ντίκενς βρήκε τον δολοφόνο του!

Ένα μυθιστόρημα που έμεινε χωρίς τέλος, τελικά ολοκληρώθηκε μετά από 145 χρόνια!

Έπρεπε να περάσουν 145 ολόκληρα χρόνια για να μάθουν όλοι πιο είναι το φινάλε του τελευταίου βιβλίου του Τσαρλς Ντίκενς. Επρόκειτο για το «Μυστήριο του Έντγουιν Ντρουντ», ένα μυθιστόρημα που ο Ντίκενς το δημοσίευε ανά δόσεις ενώ το έγραφε.

Τελικά, δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει λόγω θανάτου: ο Ντίκενς πέθανε το 1870 και το μυστήριο του τελευταίου του βιβλίου, το οποίο είχε να κάνει με μια δολοφονία και το ποιος τη διέπραηε, έμεινε αναπάντητο.

Κάποια στιγμή, γύρω στο 2015, οι ακαδημαϊκοί κύκλοι του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ επιχείρησαν να δώσουν λύση στο μυστήριο και οργάνωσαν ένα μίνι δημοψήφισμα. 15.000 άνθρωποι πήραν μέρος και μέσα από απαντήσεις που έδωσαν σχετικά με το μυστήριο του τελευταίου, ανολοκλήρωτου βιβλίου του Ντίκενς, η ετυμηγορία δόθηκε.

Το μυθιστόρημα περιστρέφεται γύρω από τον χαρακτήρα του τίτλου, τον Έντγουιν Ντρουντ και την μνηστή του, Ρόζα. Ο θείος του Ντρουντ, ένας εθισμένος στο όπιο με το όνομα Τζον Τζάσπερ, είναι κρυφά ερωτευμένος με την μνηστή του ανιψιού του και ο τελευταίος, κατά την διάρκεια μιας βροχερής νύχτας, εξαφανίζεται μυστηριωδώς.

Το βιβλίο υποννοεί πως με κάποιον τρόπο σκοτώθηκε αλλά απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.

Το μυστήριο του Έντγουιν Ντρουντ: Το ημιτελές αριστούργημα του Ντίκενς βρήκε τον δολοφόνο του!

Οι ερευνητές που αποφάσισαν να δώσουν λύση στο μυστήριο δημιούργησαν μια ιστοσελίδα που περιέγραφε την πλοκή αναλυτικά και ζητούσε από το κοινό να δώσει την απάντηση. Η ετυμηγορία ήταν πως ο Τζάσπερ σκότωσε τον ανιψιό του και έκρυψε το πτώμα του στην κρύπτη μιας εκκλησίας, κάτι που αυτόματα απέρριψε τόσο την θεωρία πως ο Έντουιν είναι ακόμα ζωντανός όσο και αυτή που λέει πως σκοτώθηκε από τον αντίπαλό του, Λεβίλ Λάντλες.

Ο καθηγητής Πίτερ Όρφορντ που είχε συντονίσει όλη την διαδικασία, δήλωσε μετά το τέλος της: «Μετά από ενάμιση αιώνα, το ημιτελές βιβλίο του Ντίκενς προκάλεσε παράξενες και θαυμάσιες απαντήσεις από πολλούς ενθουσιώδεις ανθρώπους».

Ο Όρφορντ εξηγεί την «απόφαση» του κοινού τονίζοντας: «Χιλιάδες άνθρωποι επισκέφτηκαν το site δείχνοντας πως το ενδιαφέρον του κοινού για το φινάλε του βιβλίου του Ντίνκενς ήταν τεράστιο. Και είναι ξεκάθαρο πως η πλειονότητα πιστεύει πως ο Ντρουντ είναι νεκρός επειδή τον δολοφόνησε ο θείος του. Επίσης, όλοι πιστεύουν πως ο θείος του θα πεθάνει επίσης πριν το τέλος του βιβλίου».

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Η «ετυμηγορία» αποκαλύφθηκε στα εγκαίνια μιας έκθεσης σχετικά με το έργο του σπουδαίου συγγραφέα στο Μουσείο του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κάποιες φήμες λένε πως ο Ντίκενς είχε ολοκληρώσει το βιβλίο του, αλλά δεν πρόλαβε να το δημοσίευσει επειδή πέθανε. Οι ίδιες φήμες ισχυρίζονται πως υπάρχουν κάπου τα χειρογραφά του και είναι θέμα χρόνου να βρεθούν.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν, εν τέλει, οι ισχυρισμοί  περί ύπαρξης των χειρογράφων βγουν αληθινοί και αν το τέλος του Ντίκενς διαφέρει από το τέλος του κοινού του.

Μέχρι τότε, όμως, απλά θα μας τρώει η αγωνία…