«Μην την πιείτε, λουστείτε»: Οι αξέχαστες διαφημίσεις του σαμπουάν μπύρας
Βρείτε μας στο

 

Αν ανοίξουμε το κουτί με τις cult διαφημίσεις που έχουμε παρακολουθήσει στην Ελλάδα δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

Θα βρούμε μέσα «θησαυρούς», όπως το τρίψιμο του Νίκου Αναστόπουλου με το Rexona, τον Κουικάρα (που είχε μια πελώώώώώώρια λαχτάρα) και την αξέχαστη προτροπή «αντί να τον παίρνετε από πίσω, κάντε του μια πίπα… δώρο».

Πέρα όμως από τα σποτ-διαμάντια, που παρακολουθούσαμε σαν χάννοι μικροί και μας γεμίζουν δάκρυα συγκίνησης τώρα που τα βλέπουμε μεγαλύτεροι, υπήρξαν και πρωτοποριακά προϊόντα.

Κάποια τόσο πρωτοποριακά που ενδεχομένως να μην ήταν τόσο έτοιμος ο ελληνικός λαός για να τα υποδεχθεί χωρίς να του δοθούν απαραίτητες διευκρινίσεις χρήσης.

Όπως, για παράδειγμα, τα αξέχαστα σαμπουάν μπύρας!

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα (από την εταιρεία Clairol) έκαναν θραύση.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Δεν υπήρχε κοπέλα της εποχής που να μη σπεύσει να δοκιμάσει αν όντως δίνουν τον όγκο που υπόσχονταν στα μαλλιά και αν όντως είχαν το… μεθυστικό άρωμα που υπόσχονταν.

Εξάλλου ότι περιείχαν πραγματική μπύρα τονιζόταν ξεκάθαρα σε κάθε διαφήμισή τους.

Να σαν κι αυτή με τη μανταμίτσα που λούζεται με το σαμπουάν, φτάνει γεμάτη αυτοπεποίθηση στο piano bar και όταν ο μορφονιός που την περιμένει της προτείνει να την κεράσει μια μπύρα, ξεκαρδίζεται αναρωτώμενη «κι άλλη»;;;

Πάνω στη συσκευασία λοιπόν γραφόταν με έντονα γράμματα ο αριθμός 7777777 που αντιστοιχούσε στο Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Φημολογείται όμως ότι αυτό δεν εμπόδισε κάποιον εκείνη την εποχή να το… πιεί. Σου λέει «μπύρα έχει, γιατί να μην κατεβάσω λίγο να πάνε κάτω τα φαρμάκια»;

Χωρίς να έχει γίνει γνωστό λοιπόν αν συνόδευσε το σαμπουάν και με μεζέ (ή αν το κατέβασε ξεροσφύρι) και ανεξάρτητα από το αν επρόκειτο για αληθινό περιστατικό ή κάποιο ράδιο-αρβύλα της εποχής, «έδεσε» απόλυτα με το σλόγκαν που συνόδευε όλα αυτά τα σποτάκια.

Όπως το λατρεμένα σουρεαλιστικό σκηνικό με το μπαράκι ονόματι… «Bagno Bar», και τη φωνή Πουλικάκου να προτρέπει «κεράστε τα μαλλιά σας μια μπύρα».

Αφού έμπαινε λοιπόν μια κοπέλα σε έναν… πρόχειρο τηλεφωνικό θάλαμο (εντός του καταστήματος), έπιανε το τηλέφωνο (που ήτανε τηλέφωνο μπάνιου) κι έκανε ένα γρήγορο ντουζάκι, ακουγόταν με νάζι:

«Μην την πιείτε, λουστείτε»!

Μπορεί να μην έγινε γνωστό λοιπόν αν με τη συγκεκριμένη προτροπή αποτράπηκαν άλλοι από το να πίνουν τα σαμπουάν και να ρεύονται μπουρμπουλήθρες.

Έγινε όμως αφορμή για σάτιρα και διάφορα μασκαραλίκια, με κορυφαίο το αξέχαστο διαφημιστικό-παρωδία του Γιάννη Ζουγανέλη για τη ρετσίνα Κουρτάκη…