Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι εδώ και λίγα 24ωρα ο πιο δημοφιλής αθλητής παγκοσμίως και ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας της χρονιάς. Έκανε ένα μεγάλο ταξίδι για να φτάσει ως εδώ.
Αν ανατρέξει κανείς στο 2013 και την πρώτη φορά που βρέθηκε σε παρκέ του ΝΒΑ, θα δει πως η φλόγα και το potential ήταν εμφανή γι΄αυτό το παιδί. Σίγουρα, κανείς δε θα μπορούσε να προβλέψει ότι θα φτάσει να βάζει 50άρα σε τελικούς, αλλά έδειχνε πως μπορεί να γίνει παίκτης των 20 πόντων μέσο όρο τουλάχιστον. Τα παραπάνω ήρθαν με τη δουλειά και την αφοσίωση.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στα πρώτα 2 χρόνια του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε στους Μπακς κατά καιρούς συμπαίκτες που ήταν τότε πολύ καλύτεροι του. Στην πορεία των ετών αυτός έγινε πρωταθλητής NBA και εκείνοι βρέθηκαν στην Ευρωλίγκα και στη συνέχεια τους κατάπιε η μαρμάγκα. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των 6 παικτών που ακολουθούν, οι οποίοι δεν είχαν την τύχη να βγουν πρωταθλητές, όπως την είχε φέτος ο Αξέλ Τουπάν ή ο Ελάιζα Μπράιαντ.
Μίροσλαβ Ραντούλιτσα
Είναι ίσως η πιο άκυρη περίπτωση. Ο Ραντούλιτσα βρέθηκε στους Μπακς τη σεζόν 2013-2014 και έπαιξε αρκετά παιχνίδια μαζί με τον 19χρονο τότε Γιάννη Αντετοκούνμπο που ήταν μεν πολύ πιο αθλητικός, αλλά δεν είχε δουλέψει ακόμα την τεχνική του. Ο Ραντούλιτσα πήγε την επόμενη χρονιά στην Κίνα, ενώ λίγο πριν, τον Σεπτέμβριο, βρέθηκε απέναντι στον Γιάννη, στο Μουντομπάσκετ του 2014, όπου η Σερβία κέρδισε κατά κράτος την Ελλάδα και την απέκλεισε από τους 8. Το 2015 ο Ραντούλιτσα ήρθε στον Παναθηναϊκό ως επιλογή του Τζόρτζεβιτς και έκατσε για μια σεζόν.
Νέιτ Ουόλτερς
Ο φετινός και περσινός μεταγραφικός στόχος του Παναθηναϊκού, με παρελθόν σε Μπεσίκτας, Ερυθρό Αστέρα, Σαλόν, Ούνιξ, Μακάμπι και Ζαλγκίρις, είχε μοιράσει κάμποσες ασίστ στον Γιάννη στην πρώτη του χρονιά στους Μπακς, με τα alley hoop να δίνουν και να παίρνουν. Στους Μπακς έπαιξε από το 2013 ως το 2015 κι από κει και πέρα είχε περάσματα από Πέλικανς και Τζαζ.
Τάιλερ Ένις
O 26χρονος Καναδός βρέθηκε το 2015 στους Μπακς, πάνω κάτω στην ίδια ηλικία με τον Γιάννη, όμως δεν μακροημέρευσε. Στη συνέχεια πέρασε 2 σεζόν στους Λέικερς και τους Ρόκετς, για να έρθει το 2018 στην Ευρώπη για τη Φενερμπαχτσέ. Μετά πήγε ξανά στις ΗΠΑ, έπαιξε στη θυγατρική των Ράπτορς και επανήλθε στην Τουρκία για την Τέλεκομ.
Τζόνι Ο΄Μπράιαντ
Τον μυώδη Τζόνι Ο΄Μπράιαντ τον μάθαμε το 2018 όταν η Μακάμπι τον έφερε στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ ο Τζόνι έπαιξε για μια 3ετία στους Μπακς (2014-16) που ήταν η πρώτη του ομάδα, μετά πήγε στους North Arizona Suns στην D-League, ύστερα στους Νάγκετς και τους Χόρνετς, ενώ μετά το Ισραήλ, βρέθηκε στο Κούμπαν, στον Ερυθρό Αστέρα και την Τουρκ Τέλεκομ.
Έκπε Γιούντο
Ο MVP της Ευρωλίγκας το 2017, ήταν εκείνη τη χρονιά πολύ καλύτερος του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μόνο που για τον Γιούντο το 2017 ήταν το ταβάνι του, ενώ για τον Γιάννη το 2017 ήταν η χρονιά της πραγματικής εκτόξευσης, αφού από τότε έγινε μπροστάρης των Μπακς, πρώτα με παρέα τον Τζαμπάρι Πάρκερ και μετά μόνος του. Ο Γιούντο βρέθηκε από το 2012 μέχρι το 2014 στο Μιλγουόκι, μετά πήγε στους Κλίπερς κι από εκεί ήρθε στη Φενέρ.
Γκρεγκ Μονρό
Εντάξει, τον Γκρέγκ Μονρό ίσως και να τον θυμάστε. Άλλωστε, οι Μπακς ήταν η ομάδα που έκατσε περισσότερο μετά την πενταετία στους Ράπτορς. Από τότε δεν έχει κάτσει πάνω από χρόνο σε ομάδα. Πήγε στους Σανς, στους Σέλτικς, τους Ράπτορς, ξαναγύρισε στους Σέλτικς, από κει στους 76ers και μετά ήρθε στην Ευρώπη για τη Μπάγερν και τη Χίμκι. 7 ομάδες μέσα σε μια 5ετία δηλαδή.