Στρατιά από μέδουσες, σε «παράταξη»: Το σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στην Χαλκίδα και κόβει την ανάσα (Vid)
Βρείτε μας στο

Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη Χαλκίδα και συγκεκριμένα, στη χαρακτηριστική γέφυρα της περιοχής, εκεί όπου μια τεράστια «στρατιά» από μέδουσες διασχίζει το σημείο, κατευθυνόμενη από το Βόρειο Ευβοϊκό προς το Νότιο Ευβοϊκό, με την παλίρροια να της δίνει κίνηση. Μάλιστα, η ταχύτητά τους είναι απίστευτα υψηλή αφού το ρεύμα του καναλιού του Ευρίπου είναι πολύ ισχυρό.

Η ροή των μεδουσών είναι συνεχόμενη και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα το πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το φαινόμενο εντάσσεται στο πλαίσιο του γεγονότος ότι φέτος υπάρχει τεράστια έξαρση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Οι εν λόγω μέδουσες είναι ανήκουν στο είδος της «καφέ μέδουσας» ή αλλιώς, «τηγανητό αυγό». Αυτό που με άλλα λόγια έχουμε μάθει να αποκαλούμε σαλούφα.

Πρόκειται για ένα είδος μέδουσας του φύλου Cnidaria, το οποίο συναντάται συχνά στη Μεσόγειο Θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα. Μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 40 εκατοστά σε διάμετρο, ωστόσο το πλάτος της είναι τις περισσότερες φορές μικρότερο από 17 εκατοστά. Πάντως, πρέπει να επισημανθεί πως το τσίμπημα της εν λόγω μέδουσας έχει ελάχιστη ή και καθόλου επίδραση στον άνθρωπο.

Παρ’ όλα αυτά, το τσίμπημά της μπορεί δυνητικά να προκαλέσει αλλεργίες στους πιο ευαίσθητους ανθρώπους, που συνήθως εκδηλώνονται με κνησμό και ξύσιμο στην περιοχή του τσιμπήματος.

Ο λείος, υπερυψωμένος κεντρικός θόλος του κνιδάριου περιβάλλεται από έναν δακτύλιο που μοιάζει με υδρορροή. Τα περιθωριακά του πτερύγια είναι επιμήκη και υποορθογώνια. Κάθε στόμιο διχάζεται κοντά στη βάση του και διακλαδίζεται αρκετές φορές. Εκτός από ορισμένα μεγαλύτερα εξαρτήματα, υπάρχουν πολλά μικρά, σε σχήμα ρόπαλου, που φέρουν άκρα που μοιάζουν με δίσκους.

Η Ομάδα Drone Haanity που συνεργάζεται με το Menshouse.gr κατέγραψε αυτό το σπάνιο θέαμα και εδώ είμαστε για να σας το παρουσίασουμε:

Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Άφησε άναυδη ως και την ίδια τη Mercedes: Το ταξί-«σκυλί» του Σαλονικιού οδηγού που «κατάπιε» 4,6 εκατ. χιλιόμετρα