Ο άντρας της χρονιάς: Ψήφισε αυτόν που ξεχώρισε το 2019
Βρείτε μας στο

Οι προφανείς επιλογές είναι αυτές που δίχασαν προ ολίγων ημέρων τον ΠΣΑΤ, υποθέτουμε μάλιστα ότι υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να διακρίνουν άλλον υποψήφιο για τον τίτλο πέραν του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Στέφανου Τσιτσιπά.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που σπουδαιολογούν πολύ περισσότερο ένα επιστημονικό επίτευγμα από τα όποια αθλητικά κατορθώματα, ή θεωρούν άνευ συγκρίσεως μια δράση με κοινωφελή χαρακτήρα και πυρήνα τις αρχές του ουμανισμού.

Έτσι, πέραν των δύο Ελλήνων αθλητών και του Κυριάκου Μητσοτάκη που σχεδόν μονοπώλησαν του τίτλους για το 2019, αξίζουν της προσοχής μας (ίσως και της ψήφου μας) και κάποιοι άλλοι, που δεδομένα «διαφημίστηκαν» λιγότερο απ’ όσο τους έπρεπε. Ακολουθούν τα έργα και οι ημέρες τους με αλφαβητική σειρά.

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Ο άντρας της χρονιάς: Ψήφισε αυτόν που ξεχώρισε το 2019

Με φετινούς μέσους όρους 30,5 πόντους, 12,9 ριμπάουντ, 5,7 ασίστ και άνω του ενός κλεψίματος και του ενός μπλοκ, ο σούπερσταρ του Μιλγουόκι έχει βάλει πλώρη για το δεύτερο σερί τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου και παράλληλα για την αρχηγία στη μία από τις δύο ομάδες του All star game. Αυτά τα κάνει σε 31,1 λεπτά συμμετοχής, την ώρα που οι δύο ανταγωνιστές του Λεμπρόν Τζέιμς και Τζέιμς Χάρντεν παίζουν 34,9 και 37,6 λεπτά αντίστοιχα.

Δημήτρης Ιτούδης

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Ο άντρας της χρονιάς: Ψήφισε αυτόν που ξεχώρισε το 2019

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε τεράστιο μπάτζετ και προτού την αναλάβει ο Έλληνας τεχνικός. Τρόπαια Ευρωλίγκας όμως δεν είχε για μια οχταετία, έχοντας κατακτήσει το τελευταίο το 2008. Με τον Δημήτρη Ιτούδη αποτίναξε τη ρετσινιά της loser ομάδας, κατακτώντας δύο σε μια πενταετία, το δεύτερο εκ των οποίων πέρσι, με τέσσερις διαδοχικές νίκες στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» της Βιτόρια.

Κωνσταντίνος Κουμένης

Ο άντρας της χρονιάς: Ψήφισε αυτόν που ξεχώρισε το 2019

Τον περασμένο Ιούλιο μια είδηση για την ερευνητική ομάδα ενός Έλληνα ογκολόγου που ανακάλυψε την «αχίλλειο πτέρνα» του καρκίνου έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών Μ.Μ.Ε.

Ο Κωνσταντίνος Κουμένης, καθηγητής Ακτινολογίας Ογκολογίας στην έδρα Richard Chamberlain της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια, κατάφερε να ανακαλύψει περισσότερα στοιχεία για το γονίδιο MYC που είναι γνωστό ότι πυροδοτεί την ανάπτυξη του όγκου σε πολλές μορφές καρκίνου. Μέσω της στόχευσης του MYC είναι δυνατό να σχεδιαστεί μια νέα αποτελεσματική θεραπευτική τακτική έναντι του καρκίνου τα επόμενα χρόνια.

Γιώργος Λάνθιμος

Image result for λάνθιμος

Στα Όσκαρ του 2019 μπορεί να κέρδισε μόνο μία από τις δέκα υποψηφιότητες της «Ευνοούμενης» (αυτή του Α’ Γυναικείου Ρόλου), σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όμως η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου σάρωσε και ο ίδιος αναδείχτηκε «Ευρωπαϊος σκηνοθέτης της χρονιάς» για το 2019.

Στην τελετή που διεξήχθη στις 8 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, η «Ευνοούμενη» κέρδισε οχτώ βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτό για την καλύτερη ταινία της χρονιάς, ενώ στις 28/12 ο Κυνόδοντας συμπεριληφθήκε από τον Independent στις 40 καλύτερες ταινίες της τελευταίας 10ετιας σε παγκόσμιο επίπεδο! Τι άλλο να ζητήσει μέσα σε μια χρονιά ο Έλληνας καλλιτέχνης;

Ανάργυρος Μαριόλης

Ο άντρας της χρονιάς: Ψήφισε αυτόν που ξεχώρισε το 2019

«Ο ήρωας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα», «Το πρότυπο Γενικής Ιατρικής», «Ο Σαμαρείτης της Σπάρτης», είναι ενδεικτικά κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που περιγράφουν δημοσιογράφοι, ασθενείς και μέλη της κοινότητας τον διευθυντή του κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρο Μαριόλη.

Για έναν λειτουργό με όλη τη σημασία της λέξης, που δεν γνωρίζει τι σημαίνει άδεια για ξεκούραση, που δεν εγκαταλείπει ποτέ το κέντρο Υγείας και που οδηγεί ακόμα και ασθενοφόρο όταν υπάρχει ανάγκη, η βράβευση του ως καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός της Ευρώπης για το 2019 από τον έγκριτο οργανισμό WONCA Europe, είναι μάλλον το τελευταίο… παράσημο που επιζητούσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο άντρας της χρονιάς: Ψήφισε αυτόν που ξεχώρισε το 2019

Ό,τι και να έχει ειπωθεί για την περίπτωση του, γεγονός είναι ότι ο πολιτικός που… παρατάχθηκε ως απόλυτο αουτσάιντερ στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας το 2015, κατέλαβε τέσσερα χρόνια αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου, ανεβάζοντας κατά 12% περίπου μονάδες το ποσοστό της γαλάζιας παράταξης σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Για όσους δεν το θυμούνται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε από το -11%, κάνοντας τη μεγάλη ανατροπή απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο δεύτερο γύρο, όταν ουδείς μπορούσε να τον φανταστεί πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Σταύρος Τομπρής

Ο άντρας της χρονιάς: Ψήφισε αυτόν που ξεχώρισε το 2019

Με ειδικότητά του τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών, όπως μεταξύ άλλων οι αγγειακές δυσπλασίες που αντιμετωπίζει το 1% του πληθυσμού διεθνώς, αλλά και επίκτητες δυσμορφίες του προσώπου, ο Σταύρος Τομπρής βραβεύτηκε στις ΗΠΑ από το Vascular Birthmarks Foundation ως ο «Γιατρός της Χρονιάς» για το 2019. Για χάρη του Θεσσαλονικιού στοματικού και γναθοπροσωπικού χειρουργού ήταν η πρώτη φορά στην 25ετή ιστορία του Αμερικανικού Ιδρύματος που το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε γιατρό που δραστηριοποιείται επιστημονικά εκτός των ΗΠΑ.

Στέφανος Τσιτσιπάς

Ο άντρας της χρονιάς: Ψήφισε αυτόν που ξεχώρισε το 2019

«Είμαι ο ευτυχέστερος άνθρωπος στον κόσμο αυτή τη στιγμή», δήλωνε πριν από 11 μήνες ο Στέφανος, έχοντας μόλις τερματίσει το όνειρο του Ρότζερ Φέντερερ για το θρι-πιτ στο Αυστριαλανό Όπεν (ο Ελβετός μετρούσε 17 σερί νίκες στη διοργάνωση) με τη νίκη του 3-1 στη φάση των «16» της διοργάνωσης.

Μετά τον ημιτελικό στη Μελβούρνη ακολούθησαν οι χάι-λάιτς νίκες κόντρα στον Ράφα Ναδάλ στο χώμα της Μαδρίτης και απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς στη Σανγκάη, παίζοντας σε αμφότερες τις περιπτώσεις στον τελικό, όπως και ενδιάμεσα στο μεγάλο τουρνουά του Πεκίνο. Η εκτόξευση ολοκληρώθηκε με το ασύλληπτο επίτευγμα στο Λονδίνο, όπου βρήκε τον τρόπο να υπερισχύσει στον τελικό του σεληνιασμένου Ντόμινικ Τιμ.