Όχι, όχι- θα μπορούσε, αλλά δεν είναι αυτό: το ν’ αναγάγεις το «φίδιασμα» σε τέχνη (να παθαίνεις, δηλαδή, ηθελημένα επιληπτικά σοκ κάθε φορά που ο διοικητής ψάχνει άτομα για γοπινγκ, ας πούμε) μπορεί να μοιάζει σημαντικό, αλλά δεν είναι το πιο σημαντικό. Αυτό που πραγματικά μετράει στο στρατό, είναι το φαγητό. Ένα καλό δεκαήμερο για τους επίδοξους Jamie Olivers στα μαγειρεία αρκεί για να βλέπεις στον ύπνο σου τεράστια φώτα νέον να σχηματίζουν τη λέξη Α-ΝΑ-ΒΟ-ΛΗ.
To Menshouse, έχοντας ζήσει στο άυλο πετσί του αυτή τη γαστριμαργική δοκιμασία, κάνει μια βουτιά στις αναμνήσεις και σας παρουσιάζει το top-8 των πιο «καμένων» (κυριολεκτικά, πολλές φορές) φαγητών την περίοδο που φοράει κανείς τα χακί.
Το «εστιατόριο» της μονάδας.
8) Γαλετάκι- το τρώγαμε στις ασκήσεις
Μας το μοίραζαν σε μια ασημένια, συνήθως, συσκευασία που επάνω είχε τα συστατικά γραμμένα σε πολυτονικό σύστημα- με τις περισπωμένες, τις βαρείες και τις δασείες του. Ναι, τόσο παλιά ήταν.
Υποτίθεται πως επειδή ήταν σκέτος υδατάνθρακας σου έδινε πολλή ενέργεια κι εσύ μετατρεπόσουν από Έλληνας φαντάρος με εκ γενετής αλλεργία στο βάδισμα σε βελτιωμένη εκδοχή του Ράμπο, όμως υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα: για να καταφέρεις να φας το γαλετάκι, χρειαζόσουν σαγόνια.
Κι όχι όποια κι όποια, αλλά αυτά του καρχαρία: τα τετράγωνα wannabe κρακεράκια ήταν πιο σκληρά κι από την καρδιά της Άνγκελας Μέρκελ και δεν ήταν λίγες οι φορές που μετατρέπονταν σε τραγανό νεκροταφείο απολεσθέντων δοντιών. Μακριά, λοιπόν, και όχι-και-τόσο-αγαπημένοι.
7) Φασολάδα και φακές- τα τρώγαμε Τετάρτη και Παρασκευή
Ίσως να φαίνεται παράδοξο, όμως υπήρχε ένα φαγητό στο στρατό που σε όλες τις μονάδες ήταν decent (όπως θα το αποκαλούσαν όσοι έχουν πάρει lower): τα όσπρια, τα οποία ήταν παντού και πάντα «τίμια».
Επειδή το να μην ακολουθεί ο στρατός τις επιταγές της εκκλησίας είναι αμάρτημα που τιμωρείται με σταύρωση κατά τη διάρκεια της έπαρσης της σημαίας, τα φασόλια τα τρώγαμε κατ’ εξοχήν τις Τετάρτες και τις φακές τις Παρασκευές (τις δύο ημέρες της εβδομαδιαίας νηστείας- λέμε τώρα).
Τόσο τα μεν, όσο και οι δε ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός των τροφικών δηλητηριάσεων, αλλά, ταυτόχρονα, και ο καλύτερος φίλος των απανταχού σουβλατζίδικων της περιοχής. Γιατί, διάολε, όσο καλομαγειρεμένα κι αν είναι τα όσπρια, δεν παύουν να είναι… όσπρια.
Η πιο χαρακτηριστική εικόνα της Τετάρτης ή της Παρασκευής είναι ο ένας εξοδούχος του λόχου να γυρίζει στις 22:00 στη μονάδα και να προσπαθεί να εξηγήσει στον υπεύθυνο της πύλης πως αυτές οι 30 σακούλες που κουβαλάει σαν ανθρώπινο γαϊδούρι είναι πράγματι γεμάτες με πιτόγυρα.
6) Τουρσί και ταραμοσαλάτα- τα τρώγαμε ως συνοδευτικά με τα όσπρια
Εκεί, στο πάνω κεντρικό κακοφτιαγμένο τετράγωνο και το πάνω δεξιά αντίστοιχα του σιδερένιου δίσκου των καταδίκων που μας δίνανε: το ένα καλυπτόταν από μεγάλες ποσότητες τουρσιού και το άλλο από ένα ετοιμόρροπο βουνό ταραμοσαλάτας.
Επειδή τα Ελληνικά Στρατά νοιάζονται για σένα- ναι, ναι, τον κάθε ένα ξεχωριστά-, δεν τους πάει καρδιά να σου σερβίρουν τη φασολάδα ή τις φακές ξεροσφύρι.
Έτσι, τα απόλυτα συνοδευτικά των οσπρίων έκαναν ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ την εμφάνισή τους, με τις ελιές να εκτελούν χρέη guest star.
Βέβαια, το τουρσί είχε μια γεύση πολυκαιρισμένου πτώματος, όμως αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια που έκανε ο Ε.Σ.
Όπου «προσπάθεια», η προσπάθεια πρόκλησης παρατεταμένης και οξείας γαστρεντερίτιδας.
5) Σαλάτα λάχανο- την τρώγαμε κάθε μέρα. Κάθε. Μέρα.
Κόκα- κόλα και αηδίες: αυτό που πήγαινε- ή τουλάχιστον θεωρούσαν οι ειδήμονες στο στρατό ότι πήγαινε- με όλα, ήταν η σαλάτα λάχανο.
Έτρωγες αρακά; Σαλάτα λάχανο στο πιάτο. Κρέας; Σαλάτα λάχανο. Παστίτσιο; Σαλάτα λάχανο. Ψωμί με μαρμελάδα στο πρωινό; Σαλάτα λάχανο.
Λόγω του κόστους της, ο Ελληνικός Στρατός την αγόραζε με τα Στάγιερ και θεωρούσε δεδομένο πως ο καλύτερος σκουπιδοτενεκές ήταν το στόμα σου.
4) Μακαρόνια με σάλτσα- τα τρώγαμε από συνήθεια
Πριν μπεις στο στρατό είχες έντονες- αν και απότιστες- ιταλικές ρίζες, ε; Όχι λόγω φινέτσας, αλλά κυρίως επειδή ήσουν μακαρονάς. Έτσι δεν είναι;
Το πιο λατρεμένο φαγητό για την πλειονότητα των ανθρώπων εκεί έξω, όμως, μπορούσε μετά από 1-2 μήνες φορώντας τα χακί να μετατραπεί σε εδάφιο από το «Επτά επί Θήβας»- ναι, τόσο τραγωδία ήταν τα μακαρόνια στο στρατό.
Το κάθε μακαρόνι είχε πάθει κρίση ταυτότητας και υποδυόταν το κριτσίνι έτσι που τα είχαν μαγειρέψει, ενώ η σάλτσα είχε γεύση βρεγμένης εφημερίδας. Οι απέλπιδες προσπάθειες που έκανες να δώσεις στο πιάτο το φιλί της ζωής, ρίχνοντάς του δύο Έβερεστ από τυρί επάνω, αποδεικνύονταν άκαρπες και, μοιραία, οι αναμνήσεις από τη Ρώμη έσβηναν ολοένα και περισσότερο.
Χίλιες φορές να σε έριχναν στο Κολοσσαίο.
3) Κοτόπουλα παντός είδους- τα τρώγαμε Τρίτη και Πέμπτη
Σου είχε μπει ο σπόρος της αμφιβολίας από τότε που είχες κάνει εκείνη τη μία υπηρεσία στα μαγειρεία, προκειμένου να γλιτώσεις τα σχοινάκια της Πέμπτης: οι μάγειρες, άντρες γαρ, λάτρευαν το ποδόσφαιρο.
Επειδή, όμως, οι μπάλες ήταν είδος υπό εξαφάνιση στο στρατόπεδο (εξαιρούνται οι όρχεις σου που πρήζονταν σε βαθμό κακουργήματος ώρες- ώρες, με αποτέλεσμα να θυμίζουν υπερμεγέθεις μπάλες) και τα πατημένα κουτάκια Sprite είναι για τα παιδιά του δημοτικού, οι δύσμοιροι κάτι έπρεπε να βρουν για να κλωτσάνε.
Το ρόλο της στρογγυλής θεάς αναλάμβανε, λοιπόν, ένα κοτόπουλο, το οποίο πήγαινε από το άρβυλο του Μέσι της 308 ΕΣΣΟ, σ’ αυτό του Κριστιάνο της 309 ΕΣΣΟ. Κάποτε πρυτάνευε η λογική και ο Μανέ έλεγε να σταματήσουν τις βλακείες, γιατί πρέπει να φάει και ο λόχος.
Τότε έπιανε την μπάλα και την έριχνε στο φούρνο σα να μην είχε συμβεί τίποτα. Τέσσερις ώρες αργότερα τη σέρβιραν λεμονάτη ή με πατάτες και όσοι αδαείς, ενθουσιάζονταν που θα έτρωγαν λατρεμένο κοτόπουλο είχαν την ίδια κατάληξη. Γίνονταν «γκολ».
2) Πίτσα με πατάτες- το τρώγαμε τις Κυριακές
Ήταν από τις μέρες που σε έκαναν να πιστεύεις στις νεράιδες ή στον Άγιο Βασίλη. Στην απιθανότητα πως μία δεκάρα μπορεί να εκτροχιάσει ένα τραίνο ή ότι ο Φερνάντο Σάντος μπορεί πράγματι να χαμογελάσει.
Ήταν, εν ολίγοις, η μέρα της μαγείας: τις Κυριακές- τότε που οποιοδήποτε στρατόπεδο έμοιαζε με σκηνή από ταινία του Σέρτζιο Λεόνε πριν εμφανιστούν ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος (σκέτη ερημιά και σκόνη, δηλαδή)- συντελούνταν στα μαγειρεία ένα μικρό θαύμα.
Βλέπεις, το μενού είχε πίτσα με πατάτες. Δηλαδή, για την ακρίβεια, ένα τετράγωνο κομμάτι κακοψημένου ψωμιού με κάτι που θα μπορούσε να λογίζεται ως κασέρι (δεν ήταν αρκετά ευδιάκριτο) και μια κάθετη γραμμή σε μέγεθος οπτικής ίνας από ζαμπόν.
Οι τηγανιτές πατάτες ήταν η χαρά των βουλωμένων αρτηριών, μιας και είχαν όλο το αλάτι της μεσογείου πάνω τους και λάδι από 8 στρέμματα ελαιώνα.
Επειδή ο μισός και παραπάνω λόχος έλειπε τις Κυριακές, συνήθως κατάφερνες να πάρεις διπλή μερίδα, την οποία συνδύαζες με αναψυκτικό.
Όταν τελείωνες το γεύμα αισθανόσουν σα να είχες καταπιεί το μενίρ του Οβελίξ, αλλά χαλάλι: μόλις είχες φάει πίτσα….
1) Godzilla- δεν το τρώγαμε
Ο μύθος λέει πως η φυλή Ράμα της Ινδίας το 15.000 προ Χριστού είχε αιχμαλωτίσει 40.000 δεινόσαυρους, τους οποίους στη συνέχεια θανάτωσε, τους πάστωσε κι αφού τους έκοψε σε μαγειρεμένα κομματάκια, τους έβαλε σε μικρές κονσέρβες πράσινου χρώματος, τις οποίες στη συνέχεια έριξε στη θάλασσα.
Μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια, μια τεράστια ποσότητα έφτασε στο Αιγαίο. Τότε, οι υπεύθυνοι του ελληνικού στρατού πήραν τις κονσέρβες και γέμισαν τις αποθήκες τους για να έχουν το συγκεκριμένο έδεσμα μέχρι το τέλος του κόσμου.
Ο περιβόητος Godzilla, λοιπόν, ήταν το γεύμα- αστραπή που μας σέρβιραν κατά τη διάρκεια της θητείας μας, όταν οι μάγειρες βαριόντουσαν τη ζωή τους.
Και μόνο η σκέψη του ν’ ανοίξεις την κονσέρβα με το κοκκινωπό κρέας μέσα στο ζουμί του και να φας τον τυραννόσαυρο Ρεξ προκαλούσε αποστροφή ακόμα και στα πιο διεστραμμένα μυαλά.
Επειδή, όμως, στο στρατό τεστάρονται οι αντοχές του ανδρός, όλοι μας δοκιμάσαμε κάπου, κάποτε, λίγο Godzilla και τότε διαπιστώσαμε τις ευεργετικές συνέπειες εκείνων των εμβολίων που μας κάνανε την πρώτη μέρα που παρουσιαστήκαμε.
Οι συνεχείς σκοπιές, τα σχοινάκια στον Έβρο, οι εμπλοκές και η αγγαρεία στην αυλή για να ξεσκονίσεις το χωμάτινο προαύλιο είναι σίγουρα σκληρές δοκιμασίες, όμως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον οδοστρωτήρα Godzilla.
Τίποτα απολύτως.