Κάποτε ζούσες με τους γονείς σου και το σπίτι σου ήταν σε τάξη, μετά ίσως ζούσες μόνος σου ως φοιτητής και δεν είχε καμία σημασία πώς ήταν το σπίτι, εφόσον το διάστημα εκείνο «σπίτι» σήμαινε ένας χώρος με στέγη που αλλάζεις μεταξύ των εξόδων σου και ίσως, καμιά φορά, κοιμάσαι.
Ύστερα συγκατοίκησες με «εκείνη» και κάπως επανήλθε η κατάσταση πάλι σε τάξη. Το τρίτο αυτό στάδιο έχει στοιχεία από το πρώτο στάδιο, με την ειδοποιό διαφορά πως αλλάζουν τα πρόσωπα.
Στην αρχή ήταν η μητέρα σου, μετά είναι μία άλλη γυναίκα. Εσύ ωστόσο παρέμενες συνήθως ένας θεατής, πράγμα που σημαίνει πως αυτά τα οποία δεν ήξερες τότε δεν τα ξέρεις,κατά πάσα πιθανότητα, ούτε και τώρα- αν ξαφνικά μείνεις μόνος σου. Το ενδιάμεσο φοιτητικό – εργένικο στάδιο που σκεπαζόσουν με κουτιά από πίτσα, δεν πιάνεται.
Τα σημάδια στο σπίτι που δείχνουν ότι σε παράτησε.
Εντάξει, σε άφησε. Την αγαπούσες και αυτή σε παράτησε για κάποιο λόγο, που εκείνη εξηγούσε τρεισήμισι ώρες, αλλά εσύ μετά βίας έπιασες το γενικό κόνσεπτ. Όμως πρέπει να ζήσεις με αυτό. Βασικά, πρέπει απλώς να ζήσεις. Απαραίτητη προυπόθεση γι’ αυτό είναι η θρέψη.
Έτσι…
1. English breakfast
Έτσι, το μαρτύριο της εγκατάλειψης ξεκινάει κιόλας από το πρωί. Εντάξει, όταν η κοπέλα σου έλεγε χαριτωμένα «Μάνος, ούτε τοστ δεν ξέρει να κάνει» ήταν απλώς μια φράση που διασκέδαζε την παρέα. Τώρα είναι μια φράση που αρχίζει λίγο να πονάει. Σίγουρα δεν είναι πυρηνική φυσική να φτιάξεις δυο αυγά, αλλά πώς τα φτιάχνεις; Μάτια ή ομελέτα; Λες και ξέρεις επί της ουσίας ποια είναι η διαφορά στην προετοιμασία. Αλλά η ζωή σε έριξε στην ανάγκη να δοκιμάσεις. Όπως λέει και μια αγγλική παροιμία “You can’t make an omelet without breaking eggs”.
2. Τι εννοείς πρέπει να τα αγοράζεις;
Υπάρχουν ορισμένα προϊόντα τα οποία κάποιοι άντρες θεωρούν πως απλώς υπάρχουν στο σπίτι πάντα και για πάντα, σαν να είναι εντοιχισμένα, σα να τα αγοράζεις μαζί με το σπίτι:το λάδι, το αλάτι και η ζάχαρη.
Νομίζεις πως θα κάνεις ένα έτσι το χέρι σου και θα το βρεις. Ό,τι κι αν συμβεί. Τι εννοείς ότι πρέπει να αγοράζεις αλάτι; Δεν είναι πάντα εκεί;;;
3. Στρώσιμο κρεβατιού
Αυτό κι αν δεν έχει κανένα νόημα. Η αντρική λογική συχνά συλλαμβάνει τη διαδικασία στρωσίματος του κρεβατιού ως ανούσια. Γιατί να στρώσεις το κρεβάτι αφού θα το ξεστρώσεις πάλι;
Οπότε για το σημάδι με το ατημέλητο ξέστρωτο κρεβάτι, κανένας άντρας δε θα απαντήσει «Ε, το άφησα έτσι γιατί στο λευκό σεντόνι κάνει καλύτερο κόντραστ η ντιζαϊνάτη κούπα του καφέ μου για να ανεβάσω στο ινσταγκραμ #sweetmorningwintermoments».
Το αφήνει γιατί η τετράγωνη λογική επιτάσσει ότι είναι τσάμπα κόπος.
4. Λουλούδια
Η περιποίηση και το πότισμα των λουλουδιών στην λίστα των ενδιαφερόντων του άντρα είναι μια θέση κάτω από το ενδιαφέρον για την αναπαραγωγή των τρωκτικών σε περιοχές εύκρατου κλίματος. Οπότε, όταν στο μπαλκόνι μαραίνονται τα λουλούδια στα γλαστράκια σημαίνει πως ένας έρωτας τελείωσε.
5. Σακούλα με ρέγουλα
Η απουσία σακούλας στους κάδους τους μπάνιου και της κουζίνας είτε είναι σημάδι σκληροπυρηνικής οικολογικής συνείδησης είτε σημάδι ότι ενώ έβγαλε τη σακούλα με τα σκουπίδια, δεν έβαλε ποτέ πίσω την καινούργια.
Για τους άντρες αυτή η διαδικασία σταματάει μάξιμουμ στο άδειασμα του κάδου, που είναι από μόνο του μια υπέρβαση. Τι, πρέπει να κάνουμε και κάτι μετά;
Και γενικά, λίγο μέτρο με τις σακούλες στην εποχή μας.
6. Γενική
Ακούς «γενική». Υποθέτεις ότι είναι η 2η πτώση στην γραμματική. Όμως όχι, πέφτεις έξω. Είναι επίθετο και προσδιορίζει τη λέξη καθαριότητα, που παραλείπεται επειδή εννοείται.
Για σένα φυσικά δεν εννοείται καθόλου. Το βασίλειο της σκόνης έχει καταλάβει όλο σου το διαμέρισμα. Έχει εξαπλωθεί. Επιλέγουν το νέο τους ηγέτη για την ολοκληρωτική κατάκτηση.
7. Iron man
Τσαλακωμένος γιακάς. Να ένα λυπητερό και χαρακτηριστικό σημάδι. Εντάξει, τώρα δε θα γίνω CEO όχι λόγω ικανότητας, αλλά λόγω dress code, επειδή με άφησε η Κατερίνα, και τριγυρνάω πικραμένος με τσαλακωμένα T-shirt.
Γύρνα πίσω θα φαρμακωθώ. Και θα φάω πίτσα για πρωινό!
Να πώς γίνεται κανείς ποιητής…