Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά προς αποφυγή παρεξηγήσεων: είναι εκπληκτικός πιλότος- το έδειξε από τα 17 του (!) όταν μπήκε ανήλικος σε πίστα της F1, για να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα και όχι απλά για δοκιμές. Το δείχνει, έκτοτε, συνεχώς, σε κάθε ευκαιρία, παρά τις κατά καιρούς «γκάφες» του.
Και, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε πως είναι ο μοναδικός που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον Λιούις Χάμιλτον (τον εφτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Λιούις Χάμιλτον) και να του πάρει το πρωτάθλημα, έχοντας ένα ισοδύναμο, και όχι απείρως καλύτερο, μονοθέσιο με τον Βρετανό.
Διαθέτει, επίσης, τον απαιτούμενο «κωλοπαιδισμό» που κάνει τους σπουδαίους (έστω και εν δυνάμει) πρωταθλητές να ξεχωρίζουν από την πλατιά μάζα των ταλαντούχων οδηγών. Να θυμηθούμε τι έκαναν κατά καιρούς εντός της πίστας, πέρα των αδιανόητων επιδόσεών τους, οι δύο κορυφαίοι όλων των εποχών;
Ο Άιρτον Σένα και ο Μίκαελ Σουμάχερ έχουν καταγράψει πλείστα όσα περιστατικά που «στούκαραν» κάποιον ηθελημένα, που πήγαν να παίξουν μπουνιές με συναθλητές τους, που έδειξαν την σκοτεινή πλευρά του υπέρμετρα ταλαντούχου αγωνιστικού τους εαυτού.
Επομένως, όχι, δεν πρόκειται να… σταυρώσουμε τον Μαξ Φερστάπεν, περί ου ο λόγος, για τα όσα έχει κάνει κατά καιρούς- τα συγκρουόμενα που έχει παίξει στο παρελθόν, συνήθως με την αγαπημένη του Φεράρι ως «θύμα», το ότι διεμβόλισε στο παρελθόν μερικούς, ότι με δική του υπαιτιότητα έστειλε κόσμο και κοσμάκη στην αμμοπαγίδα.
Αυτά συμβαίνουν. Ανέκαθεν συνέβαιναν και θα συνεχίζουν να γίνονται όσο τα κόκκινα φώτα σβήνουν και η αδρεναλίνη των υπεράνθρωπων (γιατί περί τέτοιων πρόκειται, μην έχετε αυταπάτες) πιλότων χτυπάει σκούρο κόκκινο.
Και, να μας συμπαθούν οι ένθεν κι ένθεν φανατικοί υποστηρικτές Χάμιλτον και Φερστάπεν που παλεύουν να ποδοσφαιροποιήσουν την Φ1, αυτό που συνέβη σήμερα στην πίστα της Μόντσα στα μάτια μας είναι πολύ περισσότερο αγωνιστικό συμβάν παρά φέρει απόλυτη ευθύνη ένας εκ των δύο διεκδικητών του τίτλου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Λιούις, με φρέσκο και κρύο σετ ελαστικών, παλεύει, όπως έχει δικαίωμα κι αφού είναι ελαφρώς μπροστά, να προστατέψει τη θέση αφήνοντας χώρο στην εξωτερική πλευρά, την στιγμή που ο Μαξ «βουτάει», όπως επίσης έχει δικαίωμα, στα φρένα και θέλει, όντας σε καλύτερο ρυθμό, να περάσει τον οδηγό της Μερσέντες.
Εφόσον κανείς εκ των δύο δεν έκανε πίσω, η σύγκρουση σ’ εκείνο το σημείο ήταν αναπόφευκτη, όπως και έγινε δηλαδή. Αγωνιστικό συμβάν; Ναι, ακριβώς, κι ας είχαν διαφορετική άποψη τελικά οι αγωνοδίκες.
Ακόμα όμως κι αν ο οποιοσδήποτε διαφωνεί (τελευταία φορά που τσεκάραμε δεν είχαμε δικτατορία, οπότε εννοείται ότι ο καθένας λέει ό,τι θέλει) και ισχυρίζεται πως ο Χάμιλτον προσπάθησε να πετάξει εκτός τον Φερστάπεν ή ότι ο Ολλανδός είδε ότι δεν περνούσε και απλά πήρε μαζί του στην αγκαλιά της εγκατάλειψης τον Βρετανό, αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας και δεν το εξετάζουμε.
Το σημαντικότερο εξ όλων είναι, φυσικά, πως ο Χάμιλτον βγήκε σώος και αβλαβής χάρη στο σωτήριο σύστημα HALO που συγκράτησε τα 750 κιλά της Ρεντ Μπουλ και αποσόβησε το ερεβώδες μοιραία, καθώς η πίσω δεξιά ρόδα του Φερστάπεν βρήκε το κράνος του.
Εκείνο στο οποίο θέλουμε να σταθούμε, εφόσον όλοι είναι καλά μετά την τρομακτική στο μάτι «στούκα», και που δικαιολογεί τον δηκτικό τίτλο του κειμένου είναι η συμπεριφορά του Φερστάπεν μετά το ατύχημα.
Κι εξηγούμαστε, γιατί πολλοί μπορεί να το είδαν αλλά να το προσπέρασαν: μετά την σύγκρουση Ρεντ Μπουλ και Μερσέντες και αφού οι δύο διεκδικητές του πρωταθλήματος έμειναν για μερικές στιγμές στα μονοθέσιά τους για να συνέλθουν, άρχισαν να προσπαθούν να βγουν από αυτά.
Ο Χάμιλτον έβαλε μάλιστα… όπισθεν στην προσπάθειά του ν’ απεγκλωβιστεί, την στιγμή που ο Μαξ, που ήταν κυριολεκτικά από πάνω, έβγαλε το τιμόνι του και τις ζώνες του και πήδηξε στην άσφαλτο.
Κι εκεί έγκειται το τεράστιο, το ασυγχώρητο λάθος του: αντί φεύγοντας να πάει προς την πλευρά του Λιούις για να βεβαιωθεί ότι είναι καλά- καθώς, μην ξεχνάμε, το μονοθέσιό του προσγειώθηκε στο κράνος του!- ο Ολλανδός σηκώνεται και φεύγει ρίχνοντας απλά ένα βλέμμα προς την πλευρά του συναθλητή του.
Για του λόγου το αληθές, δείτε παρακάτω το βίντεο:
Ξαναλέμε: το ποιος έφταιγε εκ των δύο δεν έχει καμία μα καμία απολύτως σημασία. Δεν εξετάζουμε αυτό, αλλά την (κακώς εννοούμενη αυτή τη φορά) κωλοπαιδίστικη συμπεριφορά του Φερστάπεν προς τον Χάμιλτον μετά την σφοδρή τους σύγκρουση.
Για να μην πάμε πολύ πίσω, αξίζει να θυμηθούμε πως στο Σίλβερστοουν προ 1.5 μήνα, όταν και πάλι οι δυο τους χτύπησαν, αλλά με ξεκάθαρη υπαιτιότητα του Χάμιλτον, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο 7 φορές κάτοχος του τίτλου ήταν να ρωτήσει στο team radio «Είναι εντάξει ο Μαξ;».
Καθιστά αυτό τον Λιούις άγιο και τον Φερστάπεν… διάβολο; Σε καμία περίπτωση, αλλά δείχνει πως η ακόρεστη δίψα του Μαξ να στεφθεί πρωταθλητής θόλωσε την κρίση του μετά το συμβάν και δεν συμπεριφέρθηκε στοιχειωδώς συναδελφικά.
Μην ξεχνάτε πως μιλάμε για τον επόμενο παγκόσμιο πρωταθλητή- κατά πάσα πιθανότητα φέτος, μάλιστα.
Κι αυτή η πλήρης αδιαφορία του για το πώς είναι ο άλλος δεν είναι εικόνα που ταιριάζει στον κορυφαίο πιλότο ολόκληρου του γκριντ…