Ούτε επίτηδες να το έκαναν: FIA, λυπήσου μας…

Μιλάμε για (παρ' ολίγον κυριολεκτική) τραγωδία.
Ούτε επίτηδες να το έκαναν: FIA, λυπήσου μας...
9 Οκτωβρίου 2022 | 21:01

Ο λόγος της σύγχυσης δεν ήταν άλλος από το γεγονός πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία κατ’ ουσίαν «πάτησε» τον κανονισμό που η ίδια θέσπισε και αφορά τις μειωμένες βαθμολογήσεις σε αγώνες που δεν έχει καλυφθεί το 100% της συνολικής απόστασης που πρέπει να διανύσει ο νικητής.

Ο (στα χαρτιά τουλάχιστον) ξεκάθαρος αγωνιστικός νόμος έλεγε πως σε περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί το 50% ενός αγώνα (στην Σουζούκα ολοκληρώθηκε το 52%) η βαθμολόγηση για τους πρώτους 10 θα ήταν η εξής: Συγκεκριμένα πως θα βαθμολογηθούν οι πρώτοι δέκα με 19, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 3, 2, 1. Για να πάρει κανείς όλους τους βαθμούς θα έπρεπε να έχει συμπληρωθεί περισσότερο από το 75%, κάτι που δεν συνέβη σήμερα.

Αν εφαρμοζόταν το πνεύμα, έστω, του νόμου, η (δικαιότατη, δεν το συζητάμε) στέψη του Μαξ θα έπαιρνε παράταση για μία εβδομάδα. Αντ’ αυτού, η FIA με μια επεξήγηση που θύμισε έντονα αντιπρόεδρο Εδεσσαϊκού είπε πως αυτό θα ίσχυε αν ο αγώνας διακοπτόταν οριστικά, κάτι που δεν έγινε σήμερα μιας και το grand prix ολοκληρώθηκε.

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, με έντονες ποσότητες μίσους, δηλαδή, μιας και κανείς- ούτε τα media ούτε οι ίδιοι οι πιλότοι ούτε οι ομάδες- δεν κατάλαβε κάτι τέτοιο διαβάζοντας τους κανονισμούς. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο πως για πάνω από 15 λεπτά κανείς δεν ήξερε αν ο Φερστάπεν είναι όντως πρωταθλητής, ενώ ακόμα και το επίσημο site της F1 δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά για τον 2ο τίτλο του πιλότου της Ρεντ Μπουλ!

Μιλάμε για τον απόλυτο τραγέλαφο, που είχε για βασικό του «θύμα» τον ίδιο τον Μαξ. Αντί να πανηγυρίσει με την ψυχή του ο άνθρωπος την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού τίτλου, περιορίστηκε σε αμήχανα χαμόγελα και ερωτήσεις επιβεβαίωσης για το αν ισχύει ότι μοιράστηκαν όλοι οι βαθμοί ή όχι.

Όταν εν τέλει αυτή η βεβιασμένη απόφαση της FIA τον έστεψε πρωταθλητή από σήμερα (να ξαναπούμε, γιατί μετά το περσινό σκηνικό με τον Χάμιλτον έχουν ποδοσφαιροποιηθεί τα πάντα: ο Φερστάπεν είναι πανάξιος πρωταθλητής και το 2022), η… ξενέρα είχε πάρει τα ηνία και χρειάστηκε να περάσει πάρα πολλή ώρα για να ξεκινήσει το πάρτι της Ρεντ Μπουλ.

Εγκληματική έξοδος γερανού. Αναίτια καθυστέρηση επανεκκίνησης. Κυριολεκτικά… ό,τι να ‘ναι με τους βαθμούς στο τέλος και κωμικοτραγική ανάδειξη πρωταθλητή.

Ολ’ αυτά σε ένα σκάρτο τρίωρο.

Ρε FIA, αλήθεια τώρα;

Menshouse.gr © 2022 - All Rights Reserved