Είναι επικίνδυνο: Το τραγούδι-hit της Ελένης Φουρέιρα που «απαγορεύεται» να ακούς εν ώρα οδήγησης

Ποια άλλα βρίσκονται ψηλά στη λίστα.

Ποιος οδηγός μπορεί να αρνηθεί ότι στην καθημερινή του ρουτίνα οδήγησης δεν ανοίγει το ραδιόφωνο ή δε βάζει ο ίδιος μία λίστα των αγαπημένων του τραγουδιών για να τον συντροφεύει στην, βαρετή κατά τα άλλα, οδήγηση; Όσες περισσότερες ώρες μάλιστα είναι κάποιος στο «τιμόνι», τόσο περισσότερο νοιώθει ότι χρειάζεται τη μουσική σαν χαλί. Η μουσική μπορεί να επηρεάσει την προσοχή του οδηγού, με μερικά τραγούδια να είναι πιο αποσπαστικά από άλλα.

Ένας δείκτης που βασίζεται σε παράγοντες όπως το BPM, η ενέργεια και η χορευτικότητα αποκαλύπτει ότι το τραγούδι «Oh Mami» της Ελένης Φουρέιρα καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως το πιο αποσπαστικό, λόγω του υψηλού BPM (301), της ενέργειας (190) και της χορευτικότητας (110). Άλλα τραγούδια που επηρεάζουν αρνητικά την οδήγηση περιλαμβάνουν το «Ya Habibi» και το «Γδύσου». Η υψηλή ενέργεια των τραγουδιών αυξάνει την πιθανότητα απροσεξίας και κίνδυνο ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα, το «Oh Mami» της Φουρέιρα θεωρείται πως μπορεί να αποσπάσει έντονα την προσοχή των οδηγών λόγω των χαρακτηριστικών του, όπως η πολύ υψηλή ένταση, το γρήγορο BPM (301) και η έντονη χορευτικότητα, που προδιαθέτουν τον οδηγό να αντιδράσει υπερβολικά. Οι επιστημονικές αναλύσεις με βάση το API του Spotify ανέδειξαν πως τραγούδια με τόσο υψηλές τιμές σε αυτούς τους δείκτες δημιουργούν μια συνθήκη υπερδιέγερσης, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της συγκέντρωσης στο τιμόνι.

Άλλα τραγούδια, όπως το «Ya Habibi» με 280 BPM και 190 βαθμούς ενέργειας, ανήκουν επίσης στη λίστα των επικίνδυνων κομματιών, ενώ τραγούδια όπως το «Γδύσου» του APON έχουν χαμηλότερο επίπεδο χορευτικότητας αλλά παραμένουν αρκετά αποσπαστικά. Τα τραγούδια αυτά μπορούν να προκαλέσουν κίνηση στο σώμα, οδηγώντας τον οδηγό σε μηχανικές αντιδράσεις που αποσπούν την προσοχή από τον δρόμο.

Εκτός από τα παραπάνω, τα τραγούδια «El Telephone» της Φουρέιρα και «Έκπτωτος Άγγελος» του Νίκου Οικονομόπουλου ολοκληρώνουν την πεντάδα των τραγουδιών με υψηλά ποσοστά απόσπασης προσοχής, με τις βαθμολογίες τους να αποδεικνύουν πως η μουσική μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια της οδήγησης.

Η λίστα της έρευνας με τα πιο αποσπαστικά ελληνικά περιλαμβάνει 90 τραγούδια που μπορείς να διαβάσεις ΕΔΩ

Ο Adrian Taylor, γενικός διευθυντής γενικών ασφαλίσεων της Compare the Market Australia, δήλωσε σχετικά: «Η επιλογή της σωστής μουσικής κατά την οδήγηση είναι κάτι περισσότερο από θέμα προσωπικού γούστου- μπορεί να είναι θέμα οδικής ασφάλειας. Η απόσπαση της προσοχής ακούγοντας το αγαπημένο σας τραγούδι μπορεί να σας κάνει να οδηγείτε επικίνδυνα, η οποία – εκτός από την αύξηση του κινδύνου ατυχήματος – μπορεί επίσης να αυξήσει τα ασφάλιστρά σας εάν καταλήξετε με κλήσεις ή κακό ιστορικό οδήγησης. Ανεξάρτητα από το τι τραγούδια ακούτε, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στην οδήγηση, τόσο για τη δική σας ασφάλεια όσο και για την ασφάλεια των άλλων».