75 εκατ. ευρώ (για τερματοφύλακα) και λίγα ήταν!

Τα ανέκδοτα με Βραζιλιάνους τερματοφύλακες περνούν «επίσημα» τα υπαρξιακά τους...

Μέχρι κάποιο χρονικό σημείο της ιστορίας του ποδοσφαίρου, για την ακρίβεια πριν από την εμφάνιση του αξιοπρεπούς Κλαούντιο Ταφαρέλ, η φράση «Βραζιλιάνος τερματοφύλακας» ήταν από αυτά τα διαδεδομένα πολύ σύντομα ανέκδοτα.

Το jogo bonito δυστυχώς συνεθλίβη ανάμεσα σε τακτικές και υπεραθλητές – «εξολοθρευτές», με συνέπεια το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο να  «μπασταρδέψει». Τόσο ώστε να κατέχει πλέον τον… ατιμωτικό τίτλο προέλευσης του καλύτερου πιθανότατα γκολκίπερ στον κόσμο!

Αυτόν δηλαδή για τον οποίο ο Γιούργκεν Κλοπ χαρακτήρισε μετά το ματς με τη Νάπολι, κοψοχρονιά τα 75 εκατ. ευρώ που έδωσε για να τον πάρει από τη Ρόμα.

Είναι λίγες οι περιπτώσεις που η προσθήκη ενός παίκτη έχει τόσο μεγάλη επίδραση σε μια ομάδα, συμβάλλοντας με τόσο θεαματικό τρόπο στη βελτίωση των επιδόσεων της. Η Λίβερπουλ διαθέτει φέτος την καλύτερη άμυνα της Ευρώπης.

Το γράφω ξανά για να αποκλειστεί η πιθανότητα λάθους: με έξι γκολ παθητικό σε 16 ματς η Λίβερπουλ έχει το μικρότερο μέσο όρο παθητικού ανά παιχνίδι (0,38) σε όλη την Ευρώπη. Δεν την ανταγωνίζεται ούτε η Γιουβέντους του 14-1-0 (8 γκολ παθητικό), ούτε η Παρί του 14-2-0 (10).

Μια τέτοια εξέλιξη θα έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πέρσι ή πρόπερσι τέτοια εποχή. Τη σεζόν 2016-17, πρώτη εξ’ αρχής με τον Κλοπ στο τιμόνι, η Λίβερπουλ είχε δεχτεί 20 γκολ στα 16 πρώτα παιχνίδια και ήταν στο -6 από την κορυφή. Στο ίδιο διάστημα πέρσι το παθητικό της «έγραφε» επίσης 20 γκολ και με απολογισμό 8-6-2 βρισκόταν στην τέταρτη θέση και στο -16 από τη Μάντσεστερ Σίτι.

To 13-3-0 συνιστά το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία του συλλόγου και τέταρτο καλύτερο στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Επιπλέον με το 4-0 στο Μπόρνμουθ, η Λίβερπουλ ισοφάρισε το ρεκόρ συλλόγου των 17 διαδοχικών αγώνων χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα και θα πάει το Σάββατο στο «Ολντ Τράφορντ» για να δημιουργήσει νέο.

Φυσικά δεν είναι μόνο η συμβολή του Άλισον Μπέκερ, που έχει μεταμορφώσει την άμυνα της Λίβερπουλ, αλλά και του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, που αποκτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Αλλά ως γνωστόν η πιο νευραλγική θέση στο ποδόσφαιρο είναι αυτή κάτω από το τέρμα και ο 26χρονος Βραζιλιάνος παρέχει ασφάλεια και εμπνέει εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση σε όλη την άμυνα.

«Αν ήξερα πόσο καλός είναι θα είχα πληρώσει τα διπλά για να τον πάρω!», δήλωσε ο Κλοπ, αφότου ο Άλισον είχε κρατήσει τις καρδιές όλων στο «Άνφιλντ» στις θέσεις τους, με την εντυπωσιακή επέμβαση στο 92’ στο πλασέ του Αρκάντιους Μίλικ.

«Δεν είναι μόνο αυτή η απόκρουση, η συνεισφορά του ήταν ξανά σύνθετη. Η ηρεμία και η ψυχραιμία του είναι πολύτιμη και στο χτίσιμο των επιθέσεων. Είναι επίσης εκπληκτικός στις εξόδους του. Και ναι, αυτή η καθοριστική επέμβαση ήταν απίθανη. Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο», πρόσθεσε ο Γερμανός τεχνικός.

Ο Άλισον κόστισε 75 εκατ. και μόνο με αυτή την απόκρουση έκανε απόσβεση τουλάχιστον… 12 εκατ. εξ’ αυτών, αφού τόσα θα είναι τα έσοδα των «Reds» από την παρουσία της στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν φτάσει βέβαια, όπως πέρσι, στο τέλος της διαδρομής, τα μεταγραφικά έξοδα για τον Βραζιλιάνο θα έχουν στο άψε-σβήσε. Κι αν είναι στο τέλος της φετινής σεζόν να επιστρέψει η κούπα του πρωταθλητή Αγγλίας στο Λίβερπουλ ύστερα από 29 χρόνια, η «προτομή» του θα προστεθεί δίπλα στις θρυλικές που κοσμούν το πάνθεον του «Ανφιλντ» μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

Ζούμε στην εποχή που ένας Βραζιλιάνος τερματοφύλακας είναι ο πιο ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα μιας ομάδας όπως η Λίβερπουλ και κατά δήλωση του προπονητή της αγοράστηκε σε… τιμή ευκαιρίας.

Και όχι, δεν πρόκειται για ένα από αυτά τα σύντομα ανέκδοτα με τερματοφύλακες, που εξακολουθούν να κάνουν θραύση στη Βραζιλία.